Alla inlägg under mars 2011

Av enkakaiugnen - 24 mars 2011 21:50

Nästa trilling kommer här. Det är samma vetedeg som i vaniljbullarna. Och samma utbakningssätt. Det är bara fyllningen som är annan.


Fyllning (ca. 15 st)  

1 rivet äpple t.ex granny smith

75 g mjukt smör

½ dl socker

½ msk kanel


Blanda smör, kanel och socker.

Bre ut på den utkavlade degen.

Strö över rivet äpple. Vik ihop degen på hälften och skär i remsor. Tvinna remsorna till "tjocka trådar" och vrid dem runt sig själva till knutar.

Lägg i bakformar på en plåt och

låt jäsa 40 min till.

Pensla med ägg, strö över pärlsocker.

Grädda i 200 grader i 10 minuter.


 

Voila! Ät!   

Av enkakaiugnen - 24 mars 2011 21:45

Är det inte nånting som är fel på världen när en paprika ser ut så här?

Ser ni hur stor den är? Funderade ett tag på om paprikan skulle äta mej istället för tvärtom. Ville nästan inte äta den för att det kändes onaturligt. Men sen är ju jag som jag är också   

 

Eller är det bara "gynnsamma odlingsmöjligheter"?

Av enkakaiugnen - 23 mars 2011 22:30

    Jag älskar den här bilden!

Jag blir sååå himla sugen på bullar! Till de här bullarna använde jag vaniljkräm som jag gjort själv (finns i ett annat inlägg) men det funkar bra med påskräm också. Det har jag alltid haft annars och det går ju mycket fortare.

Bulldegen är från Leilas "A piece of cake" och den är så himla bra!


1 sats bulldeg  ca. 24 bullar står det, men för mej blev det 45 stycken. Och jag gjorde normalstora (alltså inte gigantiska american size).

½ tsk malen kardemumma (i stället för kardemummakärnor)

3 dl mjölk  

50 färsk jäst

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

150 g mjukt smör

1 ekologiskt ägg (gladare hönor)

11-12 dl vetemjöl special


1. Smula jästen i en bunke.

2, Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den blir fingervarm (37 grader)

3. Häll mjölken över jästen och rör om så jästen löses upp.

4. Tillsätt mjölk, socker, salt, mjukt smör och ägg.

5. Tillsätt lite mjöl i taget och jobba ihop till en deg (helst i maskin)


Inga problem tänkte jag...tills jag såg mjölpåsen. Vi har inget mjöl!! Och ingen sambo som kunde panikhandla. Och om jag for och handlade i en halvtimme var jag rädd att det skulle börja jäsa och bli vad min mamma skulle kalla en kemisk reaktion så det vågade jag inte. Därför blev jag lycklig som få när jag hittade en påse "Vetemjöl special" i ett skåp. Oh happy day! tänkte jag. Men när jag tittade på påsen stog det "fullkorn". Men NEEEEJ!!! Från lycka till misär. Men det fick bli det mjölet och det funkade faktiskt riktigt bra, man känner det inte på smaken som tur är. Och jag hade några deciliter vetemjöl kvar så det hjälpte nog till.


6. Jäs under bakduk i 45-60 min.

7. Dela degen om du gör flera fyllningar.

8. Kavla ut till en rektangel och bre på vaniljkrämen. Vi ihop rektangeln på hälften och skär 1,5-2 cm breda remsor av den.

9. Tvinna remsorna så de blir som en tjock tråd och "vira dem runt sig själva"

 Ungefär så här ska det se ut :)

10. Lägg varje bullknut i en bullform på en plåt och jäs 40 min till under duk.

11. Sätt ugnen på 200 grader.

12. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

13. Grädda ca. 10 min.

14. Låt bullarna kallna på galler.


Paytime! Bullar är balsam för själen   

 

Av enkakaiugnen - 23 mars 2011 22:10

Det här var första gången jag gjorde egen vaniljkräm, och faktiskt första gången jag använde vaniljstång också... Mina nybörjartecken lyser igenom ;)

Det blev i alla fall helt okej, men det var väldigt omständigt! Det skulle kylas ner och värmas upp och hällas i kall skål och vispas kraftigt. Till slut fick jag faktiskt ge upp för att jag inte orkade vispa längre. Vispmuskeln bör övas...

Receptet kommer från Leilas "A piece of cake" och är värt att prova, trots strulet...


Vaniljkräm till en sats bulldeg eller en tårta

5 dl mjölk

1 vaniljstång

1 ½ dl strösocker

7 (!) ekologiska äggulor (jag gjorde halv sats, och tog bara tre äggulor)

1 ½ dl majsstärkelse

50 g mjukt smör


Och nu till det omständiga...

1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.

2. Koka upp mjölken med vaniljstången och fröna. Lyft upp stången när det kokat klart.

3. Vispa strösocker, äggulor och majsstärkelse vitt och pösigt (svårt att få det pösigt tyckte jag men det gick iaf trots o-pös)

4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp den under kraftig vispning.

Häll över i en kall skål när den tjocknat ordentligt (det gick fort på slutet).

5. Smält smöret i den varma krämen och vispa till den är slät (det var hr jag gav upp med vispandet efter ett tag. Så krämen blev inte helt slät...men å andra sidan, vem vill va helt slät?

6. Kyl krämen i ett kylskåp.

Doppa inte fingrarna i krämen, då kan den bli förstörd. Och det vore ju synd när man har hällt omkring med den i olika skålar och vispat som fan :)


Nu är det bara bullutbaket kvar. Det funkar också med vaniljkräm på påse kanske jag bör tillägga. Men det var faktiskt kul att göra egen, och inte så svårt heller. Mest omständigt...men det är det värt ibland.

 

Av enkakaiugnen - 23 mars 2011 22:03

  

Yes, i måndags blev det bullar i ugnen! Men bullbak tar ju sån lång tiiiiid! Så därför brukar jag göra flera olika fyllningar när jag ändå håller på. Det är så kul med bullfyllningar, man kan testa så mycket! Den här gången blev det äppel och kanel-bullar, vanliga kanelbullar och vaniljbullar.

Börjar med ett inlägg om vaniljbullarna   

Av enkakaiugnen - 22 mars 2011 13:05

 

Här är min specialitet, halvor! Och ojojoj vad mycket skit jag får för det!

Man får inte äta halvor, man ska ÄTA UPP!

"Ska du bara ha en halv? Varför äter du inte hela? Gud va fånigt!"

Eller "Å vems är den här då? Vem har LÄMNAT EN HALV BULLE?"

Jag är nämligen expert på att äta hälften av saker. Halva godisar (äckligt tycker den fine sambon...och eventuellt några andra också), halva kakor, bullar, halva glas med juice och mjölk (otroligt störigt tycker samme sambo) och så vidare.

Ja men vad är problemet? undrar du...ät upp bullen!!

Problemet: Jag bakar så mycket och jag verkligen älskar kakor! Men det gör dessvärre inte min kroppsform. Så därför kan jag inte trycka i mej allt jag bakar för då skulle jag bli en bulle själv. Men jag vill ju smaka!! Så då tar jag en halv. Problemet löst. För mej i alla fall...inte för person två som blir provocerad av att hitta halvor här och där. Och visst...ibland vill man ju ha en hel.

 

Av enkakaiugnen - 20 mars 2011 22:14

Jag gillar nästan mest av allt att baka enkla saker, alltså sånt som inte tar så lång tid. Jag gillar inte sånt som det ska vara en massa gelé på, eller som ska "vila i kylen över natten". Sånt hatar jag! Jag vill ju baka nu, inte efter natten...

Då är den här tårtan perfekt. Receptet har jag fått av min kära mor, som också bakat tårtan på bilden. Den är supergod! Och väldigt barnvänlig. Om barnet tål nötter, annars är den inte vänlig alls kan man säga. Slutsurrat, här är receptet:


Dajmtårta
Botten:  
2 ägg
2 dl socker
1 hg rivna hasselnötter
1,5 tsk bakpulver

1. Vispa ägg och socker hårt.
2. Blanda i rivna hasselnötter och bakpulver i smeten.
3. Smöra och bröa en rund form med avtagbar kant.
4. Häll i formen (vart annars, förresten? Utanför formen?)
5. Grädda 20-25 min i 175 grader.
Låt kakan svalna.

Fyllning/Topping:
2-3 dl grädde
2 msk kakao
2 msk socker
1 dubbeldajm.
1. Vispa grädden och blanda ner kakao och socker. Smaka av och justera om det behövs åt nåt håll. Jag hade i mer kakao.
2. Hacka dajmen fint.
3. Bred grädden på den avsvalnade kakan och strö över dajm.

  Voilá! Klarrt :)

Av enkakaiugnen - 20 mars 2011 21:47

 



Jag blir så nöjd när jag har funderat ut nåt också funkar det! Det var ju i och för sig choklad och dajm så det var ju ingen chock att det funkade men ändå! Det är en liten egoboost iaf :) Jag har utgått från ett recept på Hallongrottor från "Vår kokbok" men lagt till kakao och fyllt kakorna med Marabou chokladkaka med Daim.

Nytt kakfat förresten! 2 för 20kr på Fyndlagret! Mer sånt!


Chokladgrottor 25 st

125 g rumsvarmt smör

3/4 dl socker

2 dl vetemjöl

½dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

knappt 1 tsk bakpulver

2,5 msk kakao

Ca. 50 g Marabou chokladkaka med Daim


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200g.

2. Rör rumsvarmt smör och socker poröst (man kan micra försiktigt, några sekunder åt gången på medelvärme om smöret är kallt när man börjar, så mjuknar det fortare. Men var försiktig så det inte smälter!!)

3. Blanda de torra ingredienserna noga.

4. Sikta ner dem i smörblandningen.

5. Rulla bollar av degen. För att veta hur stora bollar man ska göra så kan man dela degen i 5 bitar, och göra 5 bollar av varje bit. Eller rulla en rulle av degen och skära i 25 bitar och sen rulla dem.

Men det är så jobbigt   

6. Lägg kulorna i små formar på en plåt.

7. Gör en grop i varje kula med tummen.

8. Hacka Daimen smått. Fyll groparna med chokladen.   

Ta ganska mycket choklad för det ser mindre ut när de är klara.

9. Grädda i mitten av ugnen ca. 12 min.

Färdigt :)


   

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards