Alla inlägg under mars 2011

Av enkakaiugnen - 18 mars 2011 23:05

Beroendeframkallande, supergod och tokenkel står det i min receptbok. Och så är det. Den tar ca. 5 min att göra + tiden i ugnen då. Sen äter man nästan ihjäl sej.

Det bästa med den är att den blir så saftig.

 

Mariannes chokladkaka

3 dl socker

2,5 dl vetemjöl

3 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver


150 g smält smör

2 ägg

1,5 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.  

2. Smält smöret och koka vattnet.

3. Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke.

4. Tillsätt det smälta smöret och blanda ner det i smeten.

5. Tillsätt äggen och blanda ner dem i smeten.

6. Tillsätt sist vattnet och rör till en jämn smet.

7. Smöra och bröa en sockerkaksform och fyll med smet.

8. Grädda i 175 grader i ca. 35 minuter. Känn med provsticka. Den ska inte vara kletig.


Det är smeten jag vill ha!!

Och kakan!

Äta smeten och ha kakan kvar...

 



Av enkakaiugnen - 18 mars 2011 22:38

Den här moussen var hur god som helst! Och enkel att göra. Prova den!

Det här var första gången jag gjorde mousse av något annat än choklad. Det är nånting med gelatinblad som gör att man känner sej så duktig när man använder det. Det liksom stelnar och blir fint, och är lite svårt eftersom man måste blötlägga dom och greja. Och om man tänker bort att det är slaktavfall så är det gott att äta också...

Tanken är att jag ska fylla min födelsedagstårta med den här moussen och hallonsylt, men det funkade perfekt som efterrätt också, toppad med bär.

Receptet kommer från "bakabakalitenkaka.tove.blogspot.com".


Blåbärsmousse 2 port (dubbla satsen för ett lager tårtfyllning)

100 g tinade blåbär  

2 gelatinblad

1 dl vispgrädde

0,4 dl socker

½ tsk vaniljsocker

50 g färskost


Gör så här:

1. Mixa tinade blåbär.

2. Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter.

3. Vispa grädden under tiden.

4. Hetta upp hälften av blåbärsmoset i en kastrull och lägg i gelatinbladen och låt dem smälta (inte vattnet som de legat i även om det står så på förpackningen).

5. Blanda resten av blåbären med socker, vaniljsocker och färskost. Rör ihop till en slät kräm.  

6. Rör ner den andra blåbärsblandningen och vänd sist ner grädden försiktigt. Rör om så att gräddklumparna försvinner och ställ i kylen en stund så den stelnar.

7. Lägg upp den i glas eller på en fin tallrik.

Toppa gärna med hallon och blåbär, det blir perfekt mot den söta moussen.

Idag serverade jag världens godaste chokladkaka till! Det var inte heller så dumt.   



Den här ska definitivt göras igen. Supergod och enkel att göra.

Av enkakaiugnen - 17 mars 2011 21:48

Här kan man ju få samla lite idéer också och eftersom jag spenderat totalt 8 timmar ensam i bil dom senaste två dagarna så har jag en massa kakidéer nu! Och eftersom jag snart fyller år och ska kalasbaka så får jag kanske utlopp för dom!!


En tidigare födelsedagstårta. Till broder den gången också :)

Fylld med blåbärssylt och lemon curd-kräm, supergod var den! Recept kommer!


Jag vill göra chokladgrottor med någon form av chokladgodis i. Stark chokladsmak på själv kakan och ljus choklad i fyllningen. Antagligen daimkulor, eller kanske marabou polkagris? Hmm...

Blåbärskakor toppade med vit choklad. Frågan är vilket grundrecept jag ska utgå från...

Mariannes mjuka chokladkaka. Det är världens godaste chokladsockerkaka! Coming up.

Nyttighetsmuffins med äpple och kanel istället för blåbär.

Muffins enligt nyttigthetsreceptet fast med vetemjöl, kan nog funka för dom blir så himla saftiga!

Chokladtårta med hallonsylt och passionsfruktsmos/mousse. Den känns spännande och jag måste provagöra moussen. Det blir nog imorn, Birne gillar ju efterretterrr ;) Nä, inte riktigt, men jag gör det. Fett och socker, det är ju fredag!!!

  En som gillar fett och socker. Särskilt fett.

Av enkakaiugnen - 17 mars 2011 21:22


 


Ikväll blev det chokladfrossa! Det blir så när den fine sambon frågar om vi har nån kaka i frysen? EN muffins med glasyr hade vi. Först skulle han få den själv, men det vart som ändrat. Det GÅR INTE att ge bort den sista chokladmuffinsen utan att få smaka i alla fall lite. Så därför gröp jag ur hans muffins och la på min tallrik. Ful få man va, men inte dum, sa en mycket klok människa en gång. Sen kunde man ju inte stoppa där. Så det blev en chokladdröm också. Och en apelsin för att jämna ut. Så va man tillbaks på noll igen.


    

Dom här hallon-chokladmuffinsarna gjorde jag och min kusin en kväll i höstas och dom blev kanongoda! Grundreceptet kommer från Leilas "A piece of cake" och i chokladmuffinsarna blandade vi i hallon också. Tror det är därför dom blev så saftiga och inte lika "mäktiga" som chokladkakor kan blir. Sen älskar jag glasyr, spritspåsar och strössel!! Vilket kanske syns ;)


Muffinssmeten ger jag inget recept på nu, kolla boken, eller sök ett chokladmuffinsrecept på dagensmuffin.se. När smeten är färdigblandad så rör ner tinade/frysta hallon och grädda enligt receptet. När gräddningstiden är ute, kontrollera med sticka att muffinsarna är klara (inte kletiga fortfarande).

Låt dom svalna och gör GLASYREN!

60 g mjukt smör

5 dl florsocker

1 tsk vaniljsocker

½ dl kakao

100 g philadelphiost (riktig, det funkar inte med t.ex ICAs som man köper för att den kostar 2 kr mindre. Då blir glasyren såsig och sölig)

1 msk varmt kaffe


1. Rör ihop alla ingredienser utom kaffet till en slät kräm. Tillsätt sist kaffet.

Häll upp i en spritspåse och garnera glatt och färgigt! Här är en länk till hur man spritsar blommor på muffinsarna. Måste provas!!

http://www.youtube.com/watch?v=E9qtZwHHmx4


 

Av enkakaiugnen - 14 mars 2011 22:24

Idag skulle jag göra småkakor med äpple,kanel och mandelmassa...men så tänkte lite längre... och kom på kombon lime+äpple. Hade ingen aning om det skulle funka, men jag tog en klyfta äpple och droppade lime på och det var supergott!! Så då körde jag på det och det blev kanon. Jag gillar inte småkakor för dom brukar va så tråkiga och smaka typ mjöl eller vanilj, men dom här blev toppen. Om jag får säga det själv, och det får jag ;)


Lime- och äppelkakor 25 st

2 3/4 vetemjöl

½ dl socker

1½ tsk vaniljsocker

100 g smör

½ äpple (jag hade red delicious)                                     

skal av en halv lime + lite saft från den (ca. 2 tsk)


1 dl socker

2 tsk saft från limen

2 droppar grön karamellfärg (beroende på hur stark färg man vill ha)

 

Gör så här:

Låt smöret bli mjukt (kör ev. i mikron i några sekunder). Blanda i socker, vaniljsocker och vetemjöl. Rör ihop lite grann, inte helt.

Tillsätt rivet skal från en halv lime + saft.

Tillsätt finrivet äpple, använd samma rivjärn till lime och äpple så blir äpplet som mos.

Arbeta ihop till en deg med händerna och bli lite kladdig. Det är alltid kul när man är vuxen och aldrig får vara det annars. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig och fastnar i händerna. Ta i lite mjöl i taget tills degen går ihop och blir lätt att jobba med.

Rulla degen till 2 korta rullar, 3 cm i diameter. Lägg i kylen ca. 10 min.

Socker:

Blanda socker, limesaft och färg på en plastskärbräda. Rör ordentligt så färgen sprider ut sig. Ta inte för mycket färg från början, ta mer eftersom.

 

Ta ut rullarna och rulla dem i sockret. Skär i skivor, ca. ½-1 cm breda.

Lägg på plåt med bakplåtspapper och grädda i 175 grader i 10 minuter.

Och det bästa, ät!

 


"Åh lakrisbåtar!! Får man ta?" "NEEEJ FÖR HELVETTE!!"

"Tack!" --- "Schlutt!!"

 

Av enkakaiugnen - 13 mars 2011 22:59

 

Smördeg är ju lättsamt men lite väl fettigt känns det faktiskt.

Men skit samma, för det blev gott!!

Gjorde enligt Leilas recept i "A piece of cake" men tog farinsocker istället för rörsocker. Farinsocker är min nya grej...jag ska använda det till allt nu bara för att se hur det funkar och vart.

6 portioner (1 flarn på 2 pers)

3 smördegsplattor

1 ägg att pensla med

50 g mandelmassa

2 äpplen

3 msk farinsocker

1 msk kanel

Mandelspån

smör att hyvla över flarnen


Gör så här:

Lägg tre frysta plattor på bakplåtspapper på en plåt, låt tina.

Sätt ugnen på 200 grader.

Pensla kanterna på plattorna med uppvispat ägg.

Gör två ringar på varje platta med ett glas. Nagga med en gaffel längs med ringarna.

Riv över mandelmassa över ringarna.

Skala och skär äpplena i halvmånebitar. Lägg dem i en liten ren plastpåse och häll i kanel och socker. Knyt påsen och mosa runt lite så det blir socker och kanel på alla äpplen.

Lägg äpplena på mandelmassan och strö över mandelspån.

Hyvla smör och lägg ovanpå äpplena.

Grädda i 20-25 min.

Ät med glass eller vaniljsås eller nåt annat smarrigt! Tog en bild på dom som åt också, men dom ville ABSOLUT INTE vara med på bloggen. Men en dag så..när dom minst anar det. Fast man vill inte bli fotad när man äter. 

Man är inte så snygg när man tuggar.. .   


Av enkakaiugnen - 12 mars 2011 23:22

  Ja, dom ser ganska goda ut, lite som rocky road (även om den inte heller är en favorit), men den här italienska lilla frestelsen var på tok för söt för mej!

Usch och fy. Fast dom gick ner ändå konstigt nog, trots att dom var så äckliga ;) Det är en chokladkolagodis med mycket honung i. Tror det var det som var felet.

Men snart är det påsk och då ska jag och mina fina kussar påskbaka :D

Då blire godis! Tror jag ska prova Emmelis chokladkola med polkagris då.

Och nånting gult! Kanske sugarpasteblommor? Ska definitivt köpa sugarpaste snart! Det verkar så roligt...fast jag har så dåligt tålamod och så stora händer! Men jag har en pysslig kusin som lyckas med det mesta i konst-väg så jag tror jag får anlita henne ;)

Sen ska det handlas pepparkaksformar!

Men...gör inte Panforte, det var inge gott! Tänk vad mycket man kan säga för att få något litet sagt. Jag tror det är min styrka. Att brodera ut.

  USCH!!

Av enkakaiugnen - 12 mars 2011 21:46

 

Men inte samtidigt såklart...fast det kanske man borde prova?

Vi åt paj till middag idag med bacon, broccoli,   fetaost, tomat och paprika.    

Så då tog jag lite av matpajsdegen och gjorde en lingonpaj till efterrätt.

Jag fyllde pajen med lingon blandade med farinsocker och potatismjöl och lingonsylt. På slutet toppade jag med små mandelbiskvier, vilket blev jättebra eftersom själva pajen blev lite för sur. Så jag har lagt till lite mer socker till receptet nedan.

Jag gjorde pajen i portionsform, då vet man hur stor bit man får ;)

Men det funkar ju som storform också!

2 portionspajer:

45 g smör

1 msk vatten

½ dl grahamsmjöl

½ dl vetemjöl

Häll mjölet i en bunke och nyp ihop det kylskåpskalla smöret med mjölet.

(Eller kör i matberedare, det gjorde jag. Kör inte på för hög fart i så fall, för då flyger degen ur. Det gjorde jag)

Tryck ut degen i formarna och nagga med en gaffel. Ställ formarna i kylen ca. 15 minuter.

Under tiden kan man blanda ihop fyllningen:

1 dl lingon

2 msk farinsocker

½ msk potatismjöl (om bären är frysta)

½ dl lingonsylt

Blanda ihop allt och smaka av. Tillsätt ev. vanligt strösocker.


Fyll formarna och grädda på 200 grader i ca. 15 minuter.

Krossa små mandelbiskiver och strö över pajerna när dom tas ut ur ugnen. Servera med vaniljglass.

Har man inga biskvier kan man ringla kolasås över pajerna, det är supergott! Och har man inte det så får man inte äta pajen.


 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards