Alla inlägg under mars 2011

Av enkakaiugnen - 4 mars 2011 20:42

 


Har man en bakblogg ska man knyta rosetter runt sina kakor har jag lärt mig. Här är min första rosettkakor ;)

Igår hade vi get together hos Åsén med (nästan) alla brudarna och 2 killar också. Av nån anledning så kretsar alla våra träffar kring mat på ett eller annat sätt. Igår också. Det var morötter, dipp, gurka, ostar, och en burk bullens pilsnerkorv som öppnades när vi inte hade nåt mer att äta.

Jag bidrog med kolakakor och panforte som är en italiensk kolagodis. Dom kommer upp sen.


Kolakakor: 20-30 st beroende på storlek

100 g mjukt smör

1 dl socker

2 msk sirap

2, 25 dl vetemjöl

½ tsk bikarbonat

1 tsk vaniljsocker

1 tsk malen ingefära


1. Vispa smör, socker och sirap krämigt

2. Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och ingefära.

3. Vänd ner det i smeten

4. Dela degen och rulla ut till 2 längder

5. Lägg längderna på en plåt och platta till dem lite.

6. Grädda tills de är gyllenbruna, ca. 12-15 minuter på 175 grader

7. Låt längderna svalna lite (men inte för mycket!) och skär dem sedan på snedden till mindre kakor.


Det här är perfekta fryskakor. Perfekta fryskakor är sådana som håller hur länge som helst i frysen och som tinar på 30 sekunder. Man kan nästan ta dom direkt från frysen och äta, sånt gillar jag ;)

  Emmeli testade kakorna och ser

  ganska nöjd ut. Hon hade med

  sig chokladkola med polkagrisar.

  Dom var helt sjukt goda!

  Måste göras snart...

Av enkakaiugnen - 2 mars 2011 21:38


Finns det nåt godare än semlor? Det är mitt favoritbakverk, alla kategorier. Till och med bättre än choklad. Det är så gott så när jag jobbade på IKEA och semmelsäsongen var över så tog jag kanelbullar och spritsade grädde på dom ;) Ännu en GI-bulle!

Ikväll kom mor och far hit på semmelfika! Mysigt som bara den, men semlorna blev lite torra :(

Nästa gång ska jag prova att grädda dem i bullformar. Då håller sig fettet kvar i degen bättre, det flyter inte ut som när man bara har bakplåtspapper. Sen kan man ju pensla dem med mjölk när man har gröpit ur som också och låta dom stå några timmar. Det ska jag testa nästa gång jag bjuder på dom här.

Ett bra tips om man bara är 1 eller 2 i hemmet, är att göra en bulldeg och baka hälften semmelbullar och hälften andra bullar av samma deg. Då slipper man få 3000 semmelbullar i frysen som ligger kvar fram till juni.

Av den andra hälften av den här degen gjorde jag chokladbullar som finns längre ner på bloggen.

Over and out!


Av enkakaiugnen - 2 mars 2011 14:51

Idag var jag så pluggoinspirerad så det var inte sant. Så därför bakade jag chokladhjärtan istället. Jag tog receptet från "Sju sorters kakor" och egentligen ska man göra stänger av dom, som kolasnittar. Men jag ville göra hjärtan och det gick hur bra som helst. Nästan...

  Chokladhjärtan 30 st

100 g halvmjukt smör

1,25 dl socker

2,5 dl vetemjöl

2 msk kakao

½ tsk bakpulver

½ msk vaniljsocker

½ ägg (det kan ju va svårt att få till ett halvt ägg, men knäck ägget  en skål och vispa runt lite och ta därefter hälften av ägget.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en smidig deg, knåda ihop den liksom.

Dela degen i 2 delar och lägg lite mjöl där du ska baka ut den.

Kavla ut hälften av degen. Använd platsfolie mellan kaveln och degen så fastnar den inte :) Tryck ut hjärtan med pepparkaksformar.

Jag hade inga, så jag fick göra för hand. Det funkar också men är lite pilligt. Lägg dina hjärtan på en plåt med bakplåtspapper och pensla med ägg. Strössla med strösocker eller hackade valnötter. Men valnötter blev det supergott!

Grädda i 200 grader i 13 minuter (kan variera beroende på kakornas tjocklek).

Och ät! :)  


Av enkakaiugnen - 1 mars 2011 23:11

Behöver man säga att den var fantastiskt underbart god? Den här tårtan snickrade jag och min bror ihop till hans 31-årskalas. Det är så roligt att laga mat och baka med han för det finns inga spärrar där. Han är så himla "go for it!" och det är underbart! Alldeles för många är så rädda att det ska bli dåligt eller fult men han är så inspirerande!

Till den här tårtan använde vi vanliga sockerkaksbottnar och täckte den med grädde, jordgubbar och citronmeliss som ni kan se. Det som är roligt med den är fyllningen. Den är fylld med jordgubb och rabarberkompott och vaniljkräm. Det var en chansning men det blev kanon!


Tårtbottnar till en tårta:

3 ägg

3 dl socker

3,3 dl vetemjöl

2,5 tsk bakpulver

1,1 dl kokande vatten


Gör så här:

1. Vispa ägg och socker vitt och poröst

2. Blanda mjöl och bakpulver

3. Blanda ägg och socker med mjölblandningen. Vispa inte!

4. Häll sist ner det kokande vattnet och blanda till en jämn smet.

5. Smöra och bröa en rund form med löstagbar botten.

Grädda i 175 grader i 45 minuter.

Låt svalna. Skär sedan upp den i tre delar. Ett bra sätt är att skära med en brödkniv runt hela tårtan först och sedan skära rakt över den i den skåra man skurit upp runt tårtan. Då är det lätt att få jämna lager på tårtan (bottnar).


Jordgubbs- och rabarberkompott

Skala och skär rabarber i bitar.  Skär jordgubbarna i bitar.

Värm ½ liter rabarber och ½ liter jordgubbar tillsammans med 2 dl socker i en katrull. Spä med vatten och red med potatismjöl för att få en lagom konsistens. Smaka av och tillsätt mer socker om det behövs. Låt svalna innan den breds på tårtan.


Vaniljkräm

Vi fuskade lite den här gången och använde en vanlijkrämsmix, men smaksatten med lite extra vaniljsocker.


Sen är det bara att montera ihop tårtan i den ordning man vill och garnera.

Vi använde som sagt grädde,  jordgubbar och citronmeliss. Just jordgubbar på hög så där ser så himla gott ut! En sommartårta mitt i vintern :)


 
  


Av enkakaiugnen - 1 mars 2011 22:49

Det här är väl så nyttigt det blir i kakväg. Jag brukar ha dom som mellanmålsmuffins och därför har jag gjort dom så nyttiga det går. Därför smakar dom inte heller bakverk, men är goda ändå på sitt sätt. Bra reklam va? ;) Men jag älskar dom! Ju mer blåbär, desto godare!


Nyttiga blåbärsmuffins

25 st

5dl gramhamsmjöl (kan delvis bytas ut mot samma mängd vetemjöl)

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

1 vispat ägg

1 dl rapsolja

1 dl honung

3½ mjölk (alt. 2 dl fil + 1½dl mjölk)

3 dl blåbär


Gör så här:

1. Rör ihop de torra ingredienserna

2. Rör ihop de blöta ingredienserna

3. Vänd snabbt ihop båda blandningarna

4. Vänd ner blåbären i smeten

5. Häll upp smeten i muffinsformar, gärna i en muffinsplåt

6. Grädda i 200 grader i 20 min. De ska spricka lite när de är klara.

Ät och känn dej nyttig!  

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13
14
15
16
17 18
19
20
21
22 23 24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Mars 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards