Direktlänk till inlägg 21 april 2011

Polkagrisfudge med kolalärdomar

Av enkakaiugnen - 21 april 2011 16:58

Jag var tvungen att skapa en ny kategori bara för de här godisarna. Den heter Misslyckanden och lärdomar. Det beskriver gårdagens godisbak ganska bra. Det positiva är att det blev godis som går att äta och som enligt sambo var fantastiskt goda. Det negativa var att det inte skulle bli fugde, det skulle bli kola. Här är i alla fall receptet ifall någon är sugen på polkagrisfudge istället för kola.


Polkagrisfudge ca. 30 st

3 dl socker

3/4 dl ljus sirap

0,5 msk vaniljsocker

0,5 dl kakao

1,5 dl vispgrädde

15 krossade polkagrisar


Gör så här:

1. Krossa polkagrisarna. Lägg dem t.ex i två plastpåsar och banka på dem med en kavel eller nåt annat hårt. Håll till på en skärbräda så slipper du märken i bordet (tänk på att kaveln kan få men och skador, det fick min).

2. Lägg alla ingredienser utom polkagrisarna i en tjockbottnad kastrull.

Koka på ganska hög värme och rör om då och då.

3. Gör kulprov (lägg lite smet i en glad med iskallt vatten och försök forma till en kula. Om det går är smeten klar).

4. När smeten kokat klart: rör i polkagrisarna och rör om så det blandas bra.

5. Häll upp smeten i en smörad form och låt fudgen stelna något innan du skär upp den.

6. Klä den i bakplåtspapper eller i cellofan.

Ät och se glad ut    Och den var faktiskt riktigt god, även om jag inte gillar konsistensen.


Lärdomar om man egentligen tänkt göra kola:

* Blanda alla ingredienser i kastrullen innan du slår på plattan.

* Rör inte om i kolan medan den kokar, då sockrar den sig och blir fudge.

* Tillsätt ½ tsk glukos till detta recept.

* Rör inte ner polkagrisarna, utan strö dem ovanpå smeten när du hällt upp den.


Bättre lycka nästa gång...

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av enkakaiugnen - Lördag 5 jan 15:18

        I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt n...

Av enkakaiugnen - Fredag 4 jan 15:45

  Om det är något jag längtar efter i början av julen och i adventstider så är det saffran. Saffran i lussebullar och småkakor, saffransglass med chokladsås och saffransbiscotti. I år bjöd mamma på saffranspannacotta i mellandagarna. Den var toppa...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 16:00

Underbara vinter! Ibland i alla fall. När det är sådär vitt och vackert och fem minusgrader. När man får sitta på en is i solen och dricka varm choklad med lite annat i och, om man har riktig tur, vara omgiven av sina vänner. Då är det fint. J...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 15:15

  Här är en av mina nya favoriter. Hittade detta recept i somras och har säkert bakat dem 15 gånger sedan dess. De blir riktigt goda och väldigt lika vanligt bröd med mjöl, det är därför jag gillar dem. De får också en hård skorpa och jag brukar k...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 14:57

        Det var en evighet sedan jag bloggade nu! Men nu är det ju jul och det bara älskar jag. Allt ifrån alla ljus i både levande och mindre levande form, till ljusslingor, pynt, granris och såklart, alla godsaker. Jag äter ganska sällan det jag...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se