Direktlänk till inlägg 21 april 2011

Polkagrisfudge med kolalärdomar

Av enkakaiugnen - 21 april 2011 16:58

Jag var tvungen att skapa en ny kategori bara för de här godisarna. Den heter Misslyckanden och lärdomar. Det beskriver gårdagens godisbak ganska bra. Det positiva är att det blev godis som går att äta och som enligt sambo var fantastiskt goda. Det negativa var att det inte skulle bli fugde, det skulle bli kola. Här är i alla fall receptet ifall någon är sugen på polkagrisfudge istället för kola.


Polkagrisfudge ca. 30 st

3 dl socker

3/4 dl ljus sirap

0,5 msk vaniljsocker

0,5 dl kakao

1,5 dl vispgrädde

15 krossade polkagrisar


Gör så här:

1. Krossa polkagrisarna. Lägg dem t.ex i två plastpåsar och banka på dem med en kavel eller nåt annat hårt. Håll till på en skärbräda så slipper du märken i bordet (tänk på att kaveln kan få men och skador, det fick min).

2. Lägg alla ingredienser utom polkagrisarna i en tjockbottnad kastrull.

Koka på ganska hög värme och rör om då och då.

3. Gör kulprov (lägg lite smet i en glad med iskallt vatten och försök forma till en kula. Om det går är smeten klar).

4. När smeten kokat klart: rör i polkagrisarna och rör om så det blandas bra.

5. Häll upp smeten i en smörad form och låt fudgen stelna något innan du skär upp den.

6. Klä den i bakplåtspapper eller i cellofan.

Ät och se glad ut    Och den var faktiskt riktigt god, även om jag inte gillar konsistensen.


Lärdomar om man egentligen tänkt göra kola:

* Blanda alla ingredienser i kastrullen innan du slår på plattan.

* Rör inte om i kolan medan den kokar, då sockrar den sig och blir fudge.

* Tillsätt ½ tsk glukos till detta recept.

* Rör inte ner polkagrisarna, utan strö dem ovanpå smeten när du hällt upp den.


Bättre lycka nästa gång...

 
ANNONS
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av enkakaiugnen - Tisdag 15 aug 08:00


      Den här kakan rör man ihop på 2 minuter. Hur enkel som helst och dessutom riktigt söt och god. Det blir en ganska liten kaka, räcker till ca. 6 personer. Här är receptet, från Lindas bakblogg.   Hallonkaka i brödform 6 portioner 1 ägg1...

Av enkakaiugnen - Söndag 13 aug 08:00


    Idag blev det äntligen något av skogshallonen. Det blev två olika, snabbakade kakor. Den ena med hallon och lime, den andra med nektarin, hallon och kardemumma. Lite peach melba-stuk på den. Riktigt goda båda två, men lite väl syrliga kanske ...

Av enkakaiugnen - Lördag 12 aug 22:02


         Har fått ett begär efter pesto denna sommar. Äter den med jordgubbar, grönkål och halloumi i en sallad för det mesta, eller med pasta såklart. Den funkar också riktigt bra på kex av olika slag. Den är ett litet hopkok av det jag har hemma ...

Av enkakaiugnen - Fredag 11 aug 23:46


  Och så var det hallonen. Det tar liksom inte slut nu. Kanske för att jag istället för att rensa sitter här och drömmer mig bort till vad jag ska göra av denna ocean av bär så småningom. Av hallonen tänker jag mig att det kan bli något av följand...

Av enkakaiugnen - Onsdag 2 aug 19:00


Blåbäret, det vilda alltså, är sannolikt ganska underskattat. Troligen på grund av de så kallade "superbären" som lanseras som väldigt nyttiga och ska flygas hit från andra sidan jorden. Här marknadsförs de sedan som att de vore rena hälsokuren nä...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se