Direktlänk till inlägg 21 april 2011

Polkagrisfudge med kolalärdomar

Av enkakaiugnen - 21 april 2011 16:58

Jag var tvungen att skapa en ny kategori bara för de här godisarna. Den heter Misslyckanden och lärdomar. Det beskriver gårdagens godisbak ganska bra. Det positiva är att det blev godis som går att äta och som enligt sambo var fantastiskt goda. Det negativa var att det inte skulle bli fugde, det skulle bli kola. Här är i alla fall receptet ifall någon är sugen på polkagrisfudge istället för kola.


Polkagrisfudge ca. 30 st

3 dl socker

3/4 dl ljus sirap

0,5 msk vaniljsocker

0,5 dl kakao

1,5 dl vispgrädde

15 krossade polkagrisar


Gör så här:

1. Krossa polkagrisarna. Lägg dem t.ex i två plastpåsar och banka på dem med en kavel eller nåt annat hårt. Håll till på en skärbräda så slipper du märken i bordet (tänk på att kaveln kan få men och skador, det fick min).

2. Lägg alla ingredienser utom polkagrisarna i en tjockbottnad kastrull.

Koka på ganska hög värme och rör om då och då.

3. Gör kulprov (lägg lite smet i en glad med iskallt vatten och försök forma till en kula. Om det går är smeten klar).

4. När smeten kokat klart: rör i polkagrisarna och rör om så det blandas bra.

5. Häll upp smeten i en smörad form och låt fudgen stelna något innan du skär upp den.

6. Klä den i bakplåtspapper eller i cellofan.

Ät och se glad ut    Och den var faktiskt riktigt god, även om jag inte gillar konsistensen.


Lärdomar om man egentligen tänkt göra kola:

* Blanda alla ingredienser i kastrullen innan du slår på plattan.

* Rör inte om i kolan medan den kokar, då sockrar den sig och blir fudge.

* Tillsätt ½ tsk glukos till detta recept.

* Rör inte ner polkagrisarna, utan strö dem ovanpå smeten när du hällt upp den.


Bättre lycka nästa gång...

 
Det här inlägget går inte att kommentera.
Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards