Alla inlägg under april 2011

Av enkakaiugnen - 17 april 2011 21:12

Blåbär är min grej. Jag älskar blåbär i alla dess former och speciellt i kakor och bakverk. Grunden till det här receptet hittade jag i boken "Småkakor" av Linnea Seidel men jag tillsatte björnbärsessens för att få lite mer smak på kakorna.

Jag använde också "äkta vaniljsocker" från essensfabriken som jag fick i present och gud vad goda kakorna blev! Äkta vaniljsocker is the shit  


Björnbärskakor med blåbär 30 st (ganska små tycker jag att småkakor ska vara, därför får jag alltid fler än receptet anger)

150 g mjukt smör

2 dl socker

3 tsk "vanligt" vaniljsocker

(el. 1,5 tsk äkta vaniljsocker)

1 ägg

2 droppar Björnbärsessens

5 dl mjöl

2 tsk bakpulver

3 msk grädde

2 droppar Björnbärsessens (ja igen)

2 dl blåbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.


1. Rör smör, socker och vaniljsocker pösigt.

2. Tillsätt ägget och 2 droppar essens. Blanda ner.

3. Sikta i mjöl och bakpulver och blanda.

4. Mät upp grädde i en kopp och tillsätt 2 droppar essens. Rör lite och tillsätt i degen.

5. Knåda ihop degen lite.

6. Rulla bollar av degen och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Platta till kakorna.

7. Tryck ned några blåbär i varje kaka.

8. Grädda i 175 grader i ca. 15 min.

Voilà!

  Så här ser de ut om man fikar utomhus!

Av enkakaiugnen - 14 april 2011 18:49

Finns det nåt somrigare än jordgubbar? Igår när jag bakade scones och började tärna gubbarna för att ha dem i smeten så luktade det så otroligt gott och somrigt att jag bara myste inombords! Snart är det sommar!

Nu till sconsen. Receptet är från Buffé men jag la själv till vaniljsocker och jordgubbar. De smakar som bäst när de är lite småvarma, tillsammans med salt smör eller lemon curd. Det här är mitt bidrag till Söta sakers bakutmaning Månadens sötsak. Det är första gången jag är med så det känns jätteroligt!



Jordgubbsscones 10 st     

2,5 dl rågsikt (el. vetemjöl)

2 dl vetemjöl   

3/4 msk bakpulver

½ msk socker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

2,5 dl mjölk

10 stora jordgubbar


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Blanda alla ingredienser utom mjölk och jordgubbar i en matberedare (eller nyp ihop till en deg för hand.

3. Tillsätt mjölken och blanda till en kletig deg.

4. Tillsätt jordgubbarna och rör så att de blandas in i degen.

5. Klicka ut smeten i muffinsformar eller direkt på bakplåtspapper.

6. Grädda ca. 12 minuter.

Servera med smör eller lemon curd. Och ät dem i solen   

Av enkakaiugnen - 12 april 2011 19:52

I helgen var min efterlängtade bror med sambo hem till Norrland! Vi tog varje mat-tillfälle i akt till att umgås och passade på att laga lite mat ihop. Jag gillar verkligen att laga mat tillsammans med andra! Den här gången gjorde jag och Erik vaniljbakelser till efterrätt.


Brother in action...


Vaniljbakelser 6 st

Pajdeg

1 ark smördeg (ca. 40 cm * 25 cm)

Kanel


Vaniljkräm

2 dl creme fraiche

1 ägg

0,5 dl socker

2 tsk vaniljpulver


Apelsincaramell

4 msk socker

saft från 1 apelsin


Gör så här:

1. Lägg ut arket på arbetsbänken och krydda med kanel. Kavla ut det lite.

2. Rulla ihop arket till en rulle, på samma sätt som man gör med en bulldeg och rulltårta.  

3. Dela degen i 6 lika stora delar.

4. Ta en muffinsplåt och lägg varje del i en egen form i plåten (utan pappersform)

5. Tryck ut varje degrundel i muffinsplåten och tryck ut bottnen ordentligt så den inte är för tjock. Den bör inte vara tjockare än 0,5 cm i botten.

6. Grädda i 200 grader i 9 minuter.

7. Ta ut och låt svalna något.


Vaniljkrämen

8. Blanda alla ingredienser och rör till en jämn smet. Smaka av för att få den vaniljsmak just du vill ha.

9. Fyll degformarna med vaniljkrämen.  

10. Grädda i 200 grader i ytterligare 9 minuter.



Apelsincaramell

Börja med detta precis när du satt in pajerna för andra gången. Caramellen blir otroligt het så tänk på att ha kastrullens handtag inåt på spisen så ingen kommer åt det och skvätter upp vätskan. Tänk också på att hålla barn, djur och annat värdefullt borta från spisen och köket när du gör detta.


11. Värm kastrullen lite när den är tom.

12. Häll i sockret och se att det smälter.

13. Pressa i saften från en hel apelsin (det pyser och ångar som bara den)

14. Vispa runt i kastrullen så det inte bränner fast.    

15. Låt koka i högst 2 minuter.

16. Låt sedan stå varmt och rör om då och då (tills caramellen skedas ut på pajerna).

16. Ta ut pajerna och låt dem kallna något.

17. Skeda upp apelsincaramellen på pajerna och ringla lite runt om på tallriken.  

18. Garnera med frukt och bär som du tycker om, gärna citrus eftersom pajerna blir ganska söta.

Ät och känn smaklökarna dansa   


Av enkakaiugnen - 11 april 2011 22:01

Jag fick ju en massa roliga smakessencer i födelsedagspresent och jag har så många idéer på vad jag ska göra med dem! Funderar just nu bland annat på muffins och mousse.

Men jag efterlyser fler idéer! Och tips på vad man kan tänka på när man bakar med essencer. Så kommer det snart upp en massa essencebakat här!

Av enkakaiugnen - 10 april 2011 22:00

Här är det senaste tårttillskottet! Målet var att göra en god tårta som skulle se vårig ut. Det var första gången jag testade att göra dekorationer av sugarpaste. Det var väldans pillrigt, men det berodde antagligen på att vi inte hade någon stans. Men blommorna blev fina ändå tycker jag och blev ju istället riktigt hantverk   

Jag brukar köpa färdiga tårtlock i marsipan för det är så smidigt. Det tråkiga med det här locket var färgen. Jag ville ha det grönare! Men nog om det och över till själva innehållet.


Tårtbottnen är samma som jag alltid gör, se inlägget "tårtbotten" under kat. "Tårtor".

Denna gång fyllde jag tårtan med blåbärsmousse och hallonkräm. Jag täckte tårtan med grädde och la sedan över marsipanlocket.

Blåbärsmousse till 1 tårta

200 g tinade blåbär     

1 gelatinblad

2 dl vispgrädde

0,8 dl socker

1 tsk vaniljsocker

100 g philadelphiaost


Gör så här:

1. Mixa tinade blåbär.

2. Blötlägg gelatinbladet i 5 minuter.

3. Vispa grädden under tiden.

4. Hetta upp hälften av blåbärsmoset i en kastrull och lägg i gelatinbladet och låt det smälta (inte vattnet som de legat i även om det står så på förpackningen).

5. Blanda resten av blåbären med socker, vaniljsocker och färskost. Rör ihop till en slät kräm.  

6. Rör ner den andra blåbärsblandningen och vänd sist ner grädden försiktigt. Rör om så att gräddklumparna försvinner och ställ i kylen en stund.

Färdigt att lägga på tårtan! Lägg ett tjockt lager, men inte för mycket. Min tårta var 24 cm i diameter och jag fick lite mousse över.


Hallonkräm till 1 tårta    

1 dl fast och söt hallonsylt  

2 dl frysta hallon

½ dl vatten

socker efter behag, smaka!

Ca. 1 tsk potatismjöl utrörd i vatten


Här får man prova sig fram tills det blir lagom sött beroende på vilken sylt man använder.


Gör så här:

1. Häll vatten och hallon i en kastrull och värm så att hallonen så småningom smälter och lite av vattnet kokar bort.

2. Rör ner sylten. Smaka av och sockra efter behov.

3. Om krämen är för lös kan man tillsätta potatismjöl lite i taget tills

konsistensen är lagom. Red med 1 tsk potatismjöl åt gången.

4. Häll upp krämen i en tallrik och låt den kallna innan du fyller tårtan.


   









Slutresultat? Jättegod! Sa kalasbesökarna i alla fall. Och det tyckte jag med   

Av enkakaiugnen - 9 april 2011 11:28

Sitter och myser över alla fina presenter jag fick igår! Det var födelsedag och kalas här och jag fick så otroligt mycket fint och roligt! Tack snälla snälla ni som var här igår!

Tänkte visa lite presenter som jag fick. Men eftersom det trots allt är en bakblogg kommer jag bara visa det som har bak- och matanknytning. Annars känner jag att det kan bli lite tjatigt. Det kändes hur som helst som det fanns ett tydligt baktema i presenthögen  

   

  Här är presenter som kommer från    essencefabriken i Stockholm och som jag fick av Erik och Anna-Sofie! Jättemycket roligt! Det är bland annat äkta vaniljsocker och olika essencer att baka med som t.ex apricos, päron, björnbär och tuttifrutti. Och apelsinblomvatten! Mycket spännande och inspirerande. Någon som har koll på hur man använder essencer får gärna ge tips. Annars kommer det bli ännu ett experiment!

  Hur fin som helst eller hur? Det är ju såklart min kusin Sandra som målat den (minatavlor.bloggplatsen.se). Jag blev så glad för den och den ska upp någonstans i köket inom kort!  

Av samma familj fick jag  färdigbakade kubbar i en jättefin kakburk och ett bakkitt till framtida eget kubb-bak. Kul att lära sig baka nya kakor!

Jag fick en väldigt härlig kakbok också av familjen Jonsson vilket var jättekul! Och massor av kakor att baka fanns det i den!

 

På den här bilden ser man också små fina muffinsfat som jag också fick av bror och Anna-Sofie.

Av Björns mor och far fick jag ett våffeljärn! Det var kanon för det hade vi inte. Och vad följde med om inte hemgjord sylt på Norrlandsbär? Det blir inte bättre!

Tack än en gång allihop!

Av enkakaiugnen - 9 april 2011 11:21

Sitter och provsmakar och njuter av goda marmeladgodisar som jag fick av tårtbrodern med sambo. FIck med hjortronsmak och med blåbärssmak:

Väldigt goda var de! Och fina!

Av enkakaiugnen - 8 april 2011 14:21

Snart fyller mamma år och därför har jag fått äran att kalasbaka lite åt henne. Hon gillar det mesta i kakväg så därför ville jag testa ett nytt, spännande recept som jag hittat på bloggen Söta saker (sotasaker.com). Kakorna blev väldigt goda och lite mjuka i mitten. Det gillar jag. Jag dubblade satsen så jag skulle få fler kakor  


Tranbärskakor Ca. 30 st         

200 g smör
2 dl socker
2 ägg

100 g vit choklad
2 dl torkade tranbär
6 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

1. Rör smör och socker krämigt.

2. Tillsätt ägget och blanda ordentligt.

3. Hacka chokladen och rör ner den och tranbären.  

4. Blanda ner mjöl, bakpulver och vaniljsocker.

5. Rulla degen till bollar. För att få bra storlek på bollarna kan man dela degen i 4 delar och sedan göra 7-8 bollar av varje del. Då vet man att de är ungefär lika stora.

6. Lägg bollarna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem något.

7. Grädda i 175 grader i ca. 12 minuter.

Kaffe gifter sig perfekt med dessa ganska söta kakor!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5
6
7 8 9 10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards