Direktlänk till inlägg 5 maj 2011
Ett av de bröd som jag bakade igår var detta morotsbröd. Receptet kommer från pickipicki men där var det inte utskrivet vilken mängd mjöl man skulle ha. Därför fick jag prova mig fram och resultatet blev mycket bra. Jag använde granhamsmjöl och vetemjöl för att få ett hyffsat nyttigt bröd. Och gott!
Morotsbröd Ca.20 st
25 jäst
2,5 dl ljummet vatten (37grader)
2 portioner kall havregrynsgröt
1 finriven morot
½ tsk salt
Ca. 6,5 dl grahamsmjöl
Ca. 7,5 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Koka havregrynsgröten och kyl den.
2. Värm vattnet till fingervarmt.
3. Smula jästen i en bunke och häll i lite av vattnet och lös jästen i det.
4. Häll i resten av vattnet, saltet, den rivna moroten och den kalla gröten.
5. Tillsätt lite av mjölet i taget tills degen släpper från kanten. För mig blev det de angivna mjölmängderna.
6. Arbeta degen ordentligt och låt sedan jäsa under bakduk i ca. 1 timme.
7. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till tekaksliknande kakor och lägg på bakplåtspapper. Låt jäsa 20-30 min till.
8. Grädda i 225 grader i ca. 20 minuter.
Ät med ost och gurka, hur gott som helst!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | |||||||||
2 | 3 |
4 | 5 | 6 |
7 | 8 |
|||
9 | 10 |
11 | 12 |
13 |
14 | 15 | |||
16 | 17 |
18 | 19 | 20 |
21 |
22 | |||
23 | 24 |
25 | 26 |
27 | 28 | 29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|