Alla inlägg under juli 2011

Av enkakaiugnen - 17 juli 2011 19:04

Att bero på det här med GI (jag skrev ju om GI-bröd för ett tag sen) så hittade jag även en müsli i samma tidning, en GI-müsli. Det här är den. Den blev väldigt god, men jag vet inte om det är så mycket mer GI än någon av de andra müslisorterna jag gjort. Det som skillde ut den här var att det var mindre socker i och det gillar jag, men när det gäller gryn och sådant var den väldigt lik de andra sorterna. Apelsin, ingefära och kanel var kryddorna och jag måste säga att kanelen var den jag kände tydligast (hade i lite extra av den så det var mitt eget fel). Jag la till lite nötter och flingor också, här är mitt recept:
 

GI-Müsli med apelsin, kanel och ingefära 2 burkar, ca. 1,5 l
3 dl havregryn
4 dl rågflingor
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1 dl hasselnötter, grovt hackade
½ dl rårörssocker
1,5 msk mald kanel
½ msk ingefära
(eller 1 msk kanel och 1 msk ingefära)
1 dl vatten
1 apelsin - saften
½ dl rapsolja
1,5 dl russin
 
Gör så här:
Sätt ugnen 200 grader.
1. Blanda gryn, flingor frön, nötter, socker och kryddor i en bunke.
2. Blanda saften från apelsinen med vatten och rapsolja - rör noga.
3. Häll vätskan över och grynblandningen och blanda ordentligt.
4. Häll ut på en plåt. Rosta i ca. 25 min, rör om FLERA gånger.
5. Låt kallna på plåten. Blanda sedan ned russinen och förvara i burk med lock.
(Micke på grillguiden tipsar om att rosetter är fint att knyta runt müsliburkar, men det får stå för honom).
  
Av enkakaiugnen - 16 juli 2011 19:04

Sommaren måste vara den fikatätaste tiden på året. Jul och påsk och andra högtider har inte en chans. Var man än är och vad man än gör så är fikat ständigt närvarande. Man hälsar på hos någon och fikar, man träffas på stan och fikar, åker till stranden och har med sig fika, går till skogen och fikar, åker runt på loppis och fikar. Jag klagar inte, jag älskar att fika! Så lyckan var gjord här om dan när vi var hos mamma och pappa och mamma hade snott ihop den här vackra skapelsen. Det var längesen jag blev så besatt av en kaka, men den var ju så god! Väldigt saftig och smakrik. Sen var den väldigt fin också för den blev så hög. Det är en saffran- och kokoskaka och trots att det är sommar så kändes den helt rätt. Man borde använda saffran mer!
 
Saffranskaka med kokos
200 g smör
200 g riven kokos
1 pkt (½ g) saffran
1 sockerbit
2 ägg
3 dl strösocker
1 ½ dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smält smöret.
2. Pensla lite av smöret på insidan av en kransform (som rymmer minst 1½ l) och låt svalna.
3. Skaka runt 3/4 av kokosen i formen så den blir täckt av kokos.
4. Lägg resten av kokosen i det smälta smöret och låt det svälla. Rör om då och då.
5. Stöt saffranet i mortel med sockerbiten (den hjälper till att pulverisera saffranet).
6. Vispa ägg och socker pösigt.
7. Vispa därefter ner kokossmöret, saffran och mjölk (med lägre hastighet).
8. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggblandningen.
9. Häll i formen och grädda nedre delen av ugnen i 50-60 min.
10. Lossa kakan ur formen och vänd upp och ner på ett fat. Låt formen vila över medan den svalnar.
 
Göm den om du vill ha den kvar!

Stulen kaka.

Av enkakaiugnen - 13 juli 2011 15:14

Det bor två mullar i det lilla hushållet. Inte mullor, utan mullar. Skogsmullar. Så fort vi får chansen vandrar vi iväg. Den fine sambon brukar säga: "det här är ingen utflykt, det är en flykt". Från vad? brukar jag tänka, jag följer ju med...
Vi har lite olika skogsintressen. Eftersom jag älskar blåbär i alla former så är mitt mål ganska klart.

Han, däremot, är ute och vaskar skogsguld och lyckas riktigt bra till och från. Så årets premiärplockning av hjortron resulterade i detta Jag ska också följa med och plocka och ska försöka sno ihop ett och annat bakverk med hjortron under sommaren! Ska bli riktigt kul att testa vad man kan göra med dem. Jag har nog aldrig sett ett bakverk med hjortron, mest efterrätter, men även där är utbudet ofta begränsat. Men jag har några idéer och har testat kombinationen hjortron - choklad som nog kan bli en bra kombo...

Tills dess plockar jag det blå guldet, tycker trots hjortronens storhet att blåbären ändå är snäppet vassare.

Av enkakaiugnen - 11 juli 2011 15:51

En av anledningarna till att jag absolut inte skulle kunna gå på någon form av diet är att jag helt och fullt älskar mackor. Hur gör folk som äter enligt smörgåsförbjudna dieter? Ostrullar med smör har jag hört talas om, som någon form av substitut, men jag kräks lite varje gång jag tänker på dem. Det är ju brödet man vill ha, oavsett om det är kritvitt bröd som frallor och baguetter (bland det godaste som finns) eller kavring. Jag skulle kunna leva på bröd och pålägg! Just därför blev jag så glad när det här GI-brödet dök upp i en tidning. Jag testade och det var tokgott! Alla som smakat hittills har (nästan) gjort en spontan high five och velat ha receptet, ett bra betyg. Det ska inte jäsa heller så jämfört med många andra bröd går det väldans fort att göra. Det är bara att röra i hop allt, fylla en smord och bröad avlång brödform och grädda.
  
GI-bröd med nötter
1 limpa:
3 dl dinkelfullkornsmjöl
3 dl rågmjöl
½ dl linfrön
½ dl solrosfrön
½ dl pumpafrön
2 dl grovt hackade, blandade nötter (mandel, valnötter, cashew, para)
½ dl russin
1 tsk salt
6 dl naturell yoghurt
1 ½ tsk bikarbonat
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Smörj en avlång form, bröa med sesamfrön el. ströbröd.
2. Rör ihop alla ingredienser i en skål, blanda ordentligt.
3. Häll/klicka ner degen i formen.
4. Grädda i nedre delen av ugnen, i ca. 50 min.

Klart!

Av enkakaiugnen - 8 juli 2011 14:43

Det här är riktiga Anneliekakor! Det betyder att de innehåller choklad, havregryn eller nötter och att de är lite "matiga" och rejäla, vilket min mamma tycker väldans mycket om. Det är hon som är Annelie. Och eftersom hon är så väldans bra så fick hon de här idag, som en liten sommarpresent! Jag skrev på lappen att pappa också skulle få några. Det är säkrast så, annars finns en risk att de tar slut.   


Nog om familjeband och mer om kakor. Grunddegen är samma som till havregrottorna, men de här gjorde jag helt enligt receptet. Ganska nyttiga är de också eftersom de innehåller 3 dl fiberhavregryn och bara 1 dl socker. Det är ju bra i dessa sommartider, när all grillning och alla gosaker gör att jag odlar en kroppsform i barbapappa-stil.
 
Anneliekakor ca. 20 st  
3 dl fiberhavregryn
100 g mjukt smör
1 dl socker
1,5 dl vetemjöl
3 msk grädde
25 g valfri choklad
100 g mörk choklad (att doppa i)
 
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
1. Blanda smör, fiberhavregryn och socker.
2. Rör ner mjöl och grädde.
3. Hacka 25 g choklad fint och rör ner i smeten
4. Forma till en deg, plasta och låt vila i kylen ca. 15 min.
5. Rulla 20 bollar av degen och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
6. Tryck ut bollarna ganska mycket, till den kakstorlek du vill ha (de flyter inte ut själva).
7. Grädda i ca. 12 min.
8. Låt kakorna svalna.
9. Smält chokladen och doppa kakorna i den. Låt dem svalna i kylen.
Åt och känn dig nyttig!

Av enkakaiugnen - 6 juli 2011 01:40

Dagens enorma sötsug (som kan intygas av sällskapet på bilbingon) resulterade i en ny och egenuppfunnen småkaka! Den blev riktigt god med mycket smak och lite knaprig konsistens. Grundreceptet hittade jag på bloggen farmoranna.blogg.se men jag la till lite på eget bevåg. Ännu en kaka som passar perfekt här på bloggen, superenkel och jättegod! Med sin cerisrosa sylt blir dessa godingar mitt julibidrag till Månadens sötsak med temat rosa på Söta saker.


Havregrottor med hallon Ca. 20 st

100 g mjukt smör

1 dl socker

3 dl fiberhavregryn

1,5 dl mjöl

3 msk grädde

25 g mjölkchoklad

Ca. 1 dl god hallonsylt


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

1.Blanda smör, havregryn och socker. Rör ner mjöl och grädde.

2. Hacka chokladen fint och blanda ner den.

3. Forma till en deg. Plasta och låt vila i kylen ca. 15 min.

4. Forma degen till 20 bollar och lägg i småkaksformar.

5. Gör ett hål i varje boll och fyll med ca. 1 tsk sylt.

6. Grädda i ca. 12-15 minuter.

Av enkakaiugnen - 4 juli 2011 23:09

Här kommer ett litet roligt recept på minimuffins. De passar perfekt in här på bloggen, väldigt enkla och väldigt goda. Nötiga och alldeles lagom stora. De kallas "professorer", lite lustigt namn. Enligt receptet ska det bli 50 st, men det blev bara 25 st trots att jag använde småformar.


Professorer Ca. 25 st
75 g mandel
1 dl mjöl
150 g mjukt smör
4 msk kakao
2 dl socker
2 ägg


Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
1. Hacka mandeln ganska fint och blanda med mjölet.
2. Rör ihop smöret, kakaon och sockret.
3. Vispa upp äggen lite i en kopp.
4. Blanda alltsammans ordentligt.
5. Klicka ut smeten i små pappersformar, fyll till hälften.
6. Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Undvik varmluftsugn! Och ta ut dem även om de bubblar, de ska inte bubbla klart, då blir de för hårda!
Låt kakorna svalna på galler.


Ät med mjölk eller kaffe!

Av enkakaiugnen - 4 juli 2011 22:39

Mitt största motstånd i bakvärlden är varmluftsugnen. Den är ett satans påfund!
Det är ju totalt omöjligt att baka något i den utan att bränna fast det! Förra gången var det müsli och nu minimuffins. Och då satt jag ändå
framför ugnen och glodde in i den HELA TIDEN!! Min fina kusin Sandra som var med och bakade idag sa:
- Men Lotta, vi kan väl ta ut dom nu? Dom ska ju vara kladdiga.
- Nej, inte än!! Dom ska stanna först, inte bubbla, envisades jag.
Tänk om man kunde lyssna! Då hade de blivit perfekta. Men nej, nej, bränn på bara. Fire away! Grädda ihjäl dem.
Så det gjorde jag. Men inte alla som tur var! I vår strävan efter att få så mycket smet som möjligt i varje muffins så hade vi använt både stora muffinsformar
(och miniformar). Minisarna blev perfekt, men de större brändes upp. Och de små blev toppen, både i smak och konsistens! De kommer i nästa inlägg!

Lärdomar:
- Gör inte minimuffins i stora formar om det är mycket smör i smeten, använd småformar.
- Lyssna på råd och idéer
- Använd inte varmluftsugn
- Grädda inte längre än angiven tid, bara för att du tycker det verkar vara en bra idé.

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
        1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22 23 24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards