Direktlänk till inlägg 8 augusti 2011

Dinkeltekakor!

Av enkakaiugnen - 8 augusti 2011 21:44

Jag tänkte att jag skulle "skoja till det" lite... och vara lite av en "wild one" (som mina vänner högst seriöst brukar kalla mig) så därför staplade jag bröden på varandra och tog kort! Tokigt va?

De blev hur som helst jättegoda och det var lite kul för det var första gången jag bakade ett bröd på dinkelmjöl (förutom GI-limpan). Läste på lite innan (duktigt) och lärde mig att dinkelmjöl kan behöva lite hjälp på traven med jäsningen, och att man därför kan tillsätta lite pressad citron i degen. 1/3 vetemjöl + 2/3 dinkelmjöl skulle vara bra att utgå ifrån i receptet, så så fick det bli. Nästan. Grunden till receptet är samma som till tekakorna på grötbas som kommer från Söta saker.


Dinkeltekakor Ca. 20 st små  
1,5 dl fiberhavregryn
2,5 dl vatten
50 g smör

2,5 dl mjölk
1 pkt jäst
½ dl sirap (el. socker)
½ tsk salt

1,5 msk pressad citron

4,5 dl vetemjöl med fullkorn + 1 dl till utbakning

6 dl dinkelmjöl med fullkorn
 
Gör så här:
1. Koka ihop havregryn och vatten till en gröt.
2. Häll över gröten i en bunke och klicka ner smöret och rör ut det.
3. Rör ner mjölken och smula sedan ner jästen. Rör ordentligt så jästen löser sig i vätskan.
4. Tillsätt sirap, salt, citronsaft och sist mjölet, lite i taget. Om degen är för lös/kladdig så tillsätt mer mjöl.
5. Låt jäsa under bakduk ca. 30 min (gärna mer).
6. Baka ut degen till bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta ut dem till kakor. Nagga.
7. Låt jäsa ytterligare 30 min under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader.
8. Grädda tekakorna i 10 minuter.
Klart och i alla fall lite nyttigt :) Och gott! Jag älskar mackor!!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards