Direktlänk till inlägg 12 augusti 2011

Nyttigare dinkelscones!

Av enkakaiugnen - 12 augusti 2011 22:09

Det har blivit lite av en plugg-tradition att dricka eftermiddagskaffe och äta scones på balkongen om det är sol. Lika trevligt som det låter oavsett dag i veckan, men fredagar är ändå lite speciella. Då kan man läsa gratistidning till sitt kaffe och bara mysa åt tanken på ledigt hela helgen. Om man har lite tur.


Eftersom jag gillar scones mer och mer så försöker jag göra dem lite nyttigare  så att jag kan äta så många som möjligt. Det var så de här godingarna kom till. De innehåller dinkel och GI-müsli (ja, jag vet, jag kanske borde hejda mej lite med nyttigheten) och är kryddade med kardemumma. Trots att de blev lite kompakta (tänkte först döpa dem till cement-scones men det gav fel associationer) så var smaken riktigt god. Särskilt med en klick smör på och lite kaffe till.


Nyttigare dinkelscones Ca. 18 st

3 dl dinkelmjöl med fullkorn

3,5 dl grahamsmjöl

1 dl rågflingor

1 ½ tsk bakpulver

½ tsk salt  

½ dl rårörssocker

2 dl GI-müsli

125 g smör

1 ekologiskt ägg

2 dl mjölk

1 tsk malen kardemumma


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

1. Blanda alla torra ingredienser (utom kardemumman).

2. Skär smöret i kuber och nyp ihop det med degen (jag brukar micra smöret lite innan så det blir mjukare).

3. Blanda mjölk och kardemumma i en annan skål. Vispa ner ägget.

4. Blanda ihop de torra ingredienserna med äggmjölken till en smidig deg.

5. Forma till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

8. Platta ut dem lite och grädda i ca. 12 min.

Klart!

Man kan bygga små gubbar av scones om man har tråkigt eller om man helt enkelt hittar en scones som redan ser ut som en gubbe och bara behöver lite hjälp på traven. Då kan det bli så här fint:

 
ANNONS
 
Wilhelmine

Wilhelmine

12 augusti 2011 23:56

Hei, takk for koselig hilsen hos meg, så fin blogg du har. Masse gode kaker;) Klemmer fra Wilhelmine

http://wilhelmines.blogspot.com

 
karin - trattoria

karin - trattoria

13 augusti 2011 11:41

vilken bra recept, tack för tipset!

http://trattoria.blogg.se

enkakaiugnen

14 augusti 2011 03:13

Tack själv! Hoppas du gillar dem :)

 
Ingen bild

bror

13 augusti 2011 23:30

Alltid kul att läsa här. Du skriver bra, det är roligt att läsa då. =D

enkakaiugnen

14 augusti 2011 03:16

Tack för dom fina orden, hela jag blir glad! Jag försöker så gott jag kan :) Vi måste prata snart, va så längesen!!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Söndag 3 dec 15:35

  Ursäkta en hemsk bild, men det var den enda jag hann få till innan kakan skulle serveras. Bli inte lurad, den blev såå mycket godare än den ser ut! Var så sugen på en chokladkaka och har snöat in lite grann på rom just nu så det fick bli en rom-...

Av enkakaiugnen - Tisdag 21 nov 20:23

     I helgen var mormor, morfar, mamma och pappa här och fikade med oss och det var så mysigt. Det var ju första dagen med snö det här året och då börjar ju julen smyga sig på lite. Det kräver ju en saffranskaka och denna gång blev det Leilas recep...

Av enkakaiugnen - Måndag 6 nov 20:52

            Det här är en favorit sen jag var liten! Mamma har nog gjort den varje höst, det säger något om vad himla god den är. Safitg på något vis, inte torr som paj kan bli ibland. Det är liksom en knäckig konsistens på pajdegen. Den är lätt at...

Av enkakaiugnen - Söndag 29 okt 20:00

        Äntligen ett glutenfritt bröd utan mjölmix med god smak som håller ihop bra. Havremjöl är en ny favorit! Jag testar ju titt som tätt glutenfria recept, mest för att jag mår bäst av att inte äta mjöl för ofta. Eftersom jag ändå älskar brö...

Av enkakaiugnen - Söndag 29 okt 19:45

    Jag har alltid gillat lingon i det jag bakar, det är nånting med det där syrliga och smakrika, långt från sötslisket som lockar. Det ironiska i det hela är ju att man då måste ha i en hel del socker för att kompensera för syran så det blir ju...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se