Direktlänk till inlägg 15 augusti 2011

Röd sammetskaka!

Av enkakaiugnen - 15 augusti 2011 09:00

Utan sammet, men däremot med stark rödfärg blev den röda sammetskakan. Har sett den på många ställen och läst att den ska vara något utöver det vanliga i smakväg och då var jag tvungen att prova. Lättbakad och lättäten, däremot inte särskilt lättsmält. God men också väldigt mastig och söt. Det kan i och för sig bero på den söndagsmiddag som intogs innan kakan gjorde entré. En entré som resulterade i att jag fick bulle i ugnen-figur och var tvungen att promenera i Annelie-tempo i två timmar. Men det var det värt. De röda vinbären var först mest tänkt som dekoration men bröt av perfekt mot den söta kakan, så om har du såna, använd dem! Receptet kommer från tidningen Hembakat, och det är Tea på Söta saker som skrivit det.


Röd sammetskaka till ca. 12 pers

Kaka:

6 dl vetemjöl

3,5 dl strösocker

2 msk kakao (vill man ha starkare chokladsmak tar man mer)

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

3 ½ dl rapsolja (jag använde matolja)

2 ½ dl naturell yoghurt 3%

1 tsk vitvinsvinäger

2 ägg (lätt uppvispade)

1 flaska röd karamellfärg (jag hade lite mindre)


Glasyr: (detta är en halv sats glasyr och det räckte alldeles lagom tyckte jag)

200 g philadelphiaost

5 dl florsocker

½ tsk vaniljsocker

saft av 1/4 lime


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bikarbonat och kakao.

2. Rör ner olja och yoghurt.

3. Tillsätt vitvinsvinägern och blanda.

4. Rör sist i färgen.

5. Häll smeten i en smord och bröad kak/tårtform med löstagbar kant.

6. Grädda långt ner i ugnen i ca. 1 timme, känn med provsticka att den är torr. (50 min enligt receptet, men jag fick grädda ca. 15 min till innan den var torr i mitten).

7. Låt kakan svalna och dela den i 2 lager.

Gör glasyren:

8. Rör ihop alla ingredienser till glasyren.

9. Bred lite av glasyren på den kalla kakan och lägg på det övre locket. Bred resten av glasyren på toppen av kakan och dekorera med vinbär.


Ät och njut! Kaffe är nästan ett måste till!

Precis lika god och sockerstinn som den ser ut!

 
 
karin - trattoria

karin - trattoria

15 augusti 2011 10:26

oh vilken fin!

http://trattoria.blogg.se

enkakaiugnen

16 augusti 2011 18:54

Tack, vad glad jag blir! :) Tycker annars inte att just dekorationen är min grej riktigt...

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards