Direktlänk till inlägg 24 augusti 2011
Idag är det lill-lördag! Då får man fira med en sån här liten goding...
Det är mazarinmuffins med päron i. I helgen när jag var på marknad fyndade jag en bakbok: "Sunda sötsaker" av Christina Lagergren. En massa roliga men ändå nyttiga recept som passar perfekt in på bloggens hösttema - att baka lite nyttigare. Först ut var dessa, bakade på dinkelmjöl och rapsolja istället för smör. Jag var lite tveksam och rädd att de skulle bli torra, men de blev faktiskt riktigt saftiga och fick också den där mazarinsmaken som jag skulle kunna äta ihjäl mej på!!
Sen fick jag ju inviga min mandelkvarn också (och märkte att jag hade malt stora märken i bordet (klantigt!!). Men "ingen" har sett nåt än och det man inte vet...har man ingen skada av
Nog surrat, här är receptet, lite omgjort:
Mazarinmuffins med päron 12 st (muffinsplåtstorlek)
30 sötmandlar
6 bittermandlar (el.arom)
2 ägg
1 ½ dl rårörssocker
3 dl dinkelmjöl
(0,5 dl vetemjöl - om smeten är för lös)
1 tsk vaniljpulver (el. 1 msk vaniljsocker)
1 tsk bakpulver
1 dl kesella
1 dl mjölk
2 msk honung
1 ½ päron
Mandelspån
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Mal mandeln.
2. Vispa äggen luftigt.
3. Rör ner mandeln.
4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
5. Tillsätt resten av ingredienserna.
6. Sätt formar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet.
7. Skölj, kärna ur och skär päronen i bitar/små skivor.
8. Tryck ner några päronbitar i varje muffins och strö lite mandelspån över.
9. Grädda mitt i ugnen i 15-20 min. (Känn med sticka att de är klara, tog lite längre tid för mig).
Bjud någon du tycker om, så hamnar du på plus. Och ta en själv också!! Dom är ju nyttiga!!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 |
5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 |
10 |
11 |
12 | 13 |
14 | |||
15 | 16 | 17 |
18 |
19 | 20 | 21 | |||
22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | |||
29 | 30 |
31 | |||||||
|