Alla inlägg under augusti 2011

Av enkakaiugnen - 24 augusti 2011 08:00

Idag är det lill-lördag! Då får man fira med en sån här liten goding...

Det är mazarinmuffins med päron i. I helgen när jag var på marknad fyndade jag en bakbok: "Sunda sötsaker" av Christina Lagergren. En massa roliga men ändå nyttiga recept som passar perfekt in på bloggens hösttema - att baka lite nyttigare. Först ut var dessa, bakade på dinkelmjöl och rapsolja istället för smör. Jag var lite tveksam och rädd att de skulle bli torra, men de blev faktiskt riktigt saftiga och fick också den där mazarinsmaken som jag skulle kunna äta ihjäl mej på!!

Sen fick jag ju inviga min mandelkvarn också (och märkte att jag hade malt stora märken i bordet (klantigt!!).  Men "ingen" har sett nåt än och det man inte vet...har man ingen skada av  

Nog surrat, här är receptet, lite omgjort:


Mazarinmuffins med päron 12 st (muffinsplåtstorlek)

30 sötmandlar

6 bittermandlar (el.arom)

2 ägg

1 ½ dl rårörssocker

3 dl dinkelmjöl

(0,5 dl vetemjöl - om smeten är för lös)

1 tsk vaniljpulver (el. 1 msk vaniljsocker)

1 tsk bakpulver  

1 dl rapsolja

1 dl kesella

1 dl mjölk

2 msk honung

1 ½ päron

Mandelspån


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Mal mandeln.

2. Vispa äggen luftigt.

3. Rör ner mandeln.

4. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.

5. Tillsätt resten av ingredienserna.

6. Sätt formar i en muffinsplåt och fyll dem till 2/3 med smet.

7. Skölj, kärna ur och skär päronen i bitar/små skivor.

8. Tryck ner några päronbitar i varje muffins och strö lite mandelspån över.

9. Grädda mitt i ugnen i 15-20 min. (Känn med sticka att de är klara, tog lite längre tid för mig).

Bjud någon du tycker om, så hamnar du på plus. Och ta en själv också!! Dom är ju nyttiga!!

ANNONS
Av enkakaiugnen - 23 augusti 2011 09:00

Müslidags igen! Det känns som jag rostar müsli hela tiden nu, har väl att göra med att jag äter en hel del müsli också. Men det är kul att göra och det luktar så himla gott hemma så jag klagar inte. Den här gången testade jag en ny sorts flingor: dinkelflingor. Jag smaksatte också på ett nytt sätt, med bittermandelarom. Gillar mandelsmaken, men tycker inte att den kom fram så jättetydligt, trots stor mängd droppar. Det blir fler nästa gång! Men god blev den i alla fall.


Dinkelmüsli ca. 1,5 liter

4 dl dinkelflingor  

4 dl rågflingor
3 dl blandade naturella nötter
1,5 dl solrosfrön
1 dl kokos
½ dl rårörssocker
1,5 msk mald kanel
½ msk ingefära
1 dl vatten
1 apelsin - saften
½ dl rapsolja
8-10 droppar bittermandelarom
Russin
 
Gör så här:
Sätt ugnen 200 grader.
1. Blanda flingor, frön, nötter, socker och kryddor i en bunke.
2. Blanda saften från apelsinen med vatten och rapsolja - rör noga. Droppa i bittermandeldropparna.
3. Häll vätskan över och grynblandningen och blanda ordentligt.
4. Häll ut på en plåt. Rosta i ca. 25 min, rör om FLERA gånger.
5. Låt kallna på plåten. Blanda sedan ned russinen och förvara i burk med lock.
Perfekt en solig söndagsmorgon på balkongen...eller en regnig trist tisdag. Och en halvbra dag som mellis, eller i scones! Ja, när som helst egentligen...
ANNONS
Av enkakaiugnen - 21 augusti 2011 22:19

Idag blev jag bjuden på middag hos mamma och pappa. Hur gott som helst var det, pappa vet vad han håller på med där bland kastruller och varmluftsugnar! Fick Toast Skagen på hembakat bröd (bara en sån sak) och supergoda persiljebiffar med en jättegod sås till. Eftersom jag också ville bidra gjorde jag efterrätten. Ville göra en lite lättare efterrätt som inte var så mättande och hyffsat nyttig. Den blev riktigt god, men jag tror nog att det berodde mer på frukten än mej. En fruktsallad gör ju liksom sig själv, om den får lite hjälp på traven. Så här hjälpte jag till (på ett ungefär):


Fruktsallad med mandelcreme fraiche och kanelmüsli ca. 3 port

2 päron

2 nektariner  

1 banan

3 kiwi

Lite pressad lime (ca. 1/4 lime)

(eller helt andra frukter)


1 dl creme fraiche (ej lätt)

½ dl vispgrädde

½ tsk vaniljsocker

1 msk strösocker

4 bittermandlar (el. arom, gärna 4 droppar)


2 dl müsli (eller annan müsli utan frukt/bär)

Kanel


Gör så här:

1. Skär frukterna i bitar, lägg i en skål och pressa över lite lime. Låt stå en stund.

2. Vispa creme fraichen luftigt med elvisp. Häll i grädden och vispa en stund till så det blir fluffigt.

3. Rör ner socker, vaniljsocker och riven bittermandel.

4. Om müslin behöver mer kanelsmak så lägg den i en ugnsfast form, blanda ner ca. ½ msk vatten (till 2 dl müsli) och strö över kanel. Rosta i ugnen på 100 grader i ca. 20 min.

5. Varva godsakerna i fina glas. Jag tog frukt, kräm och müsli i 2 omgångar.

Servera direkt! Misstänker att denna även skulle passa perfekt som lyxfrukost en söndag eller som brunchrätt.

Av enkakaiugnen - 20 augusti 2011 20:05

Igår var det bullar i ugnen. Jag sökte upp lite olika recept på nyttigare bullar, la till och drog ifrån och här är resultatet. Dinkelmjöl, solrosfrön och den lilla mängden fett och socker gör dem lite nyttigare. De blev väldigt saftiga, så degen ska jag absolut göra igen men med lite mer socker. Fyllningen var jag däremot inte helt nöjd med. Kan bero på en viss tankspriddhet som råkade infinna sig mitt i baket och sätta sin prägel på det... Jag blandade glatt socker och smör och hade bara kvar att tillsätta kanel. Kanel, kanel... tänkte jag och tog ut kakaopaket. Tog fram måttet och började skopa upp en matsked...två matsk...f-n!! Helt plötsligt var hela smöret täckt av kakao! Det skulle inte va nån kakao! Vart är hjärnan såna där gånger? Vad pågår där inne? Vad det än är som pågår, så är det för mycket.

Försökte rädda smöret så gott det gick, men sockret försvann när jag skrapade bort kakaon. Så till nästa gång blir det mer socker i smöret och ännu mer kanel.

Men först ska den här satsen ätas upp!


Dinkelkanelbullar ca. 20 st (mindre storlek, inte nå american size här inte)

½ paket, 25 g jäst för söta degar
0,5 dl kesella naturell

2 ½ dl mjölk

1 tsk stött kardemumma

35 g rumsvarmt smör
3/4 dl rostade solroskärnor
½ dl rårörssocker (el. strösocker)
2 krm salt
5 dl dinkelmjöl med fullkorn
2,5 dl vetemjöl med fullkorn


Fyllning:
50 g rumsvarmt smör
2 msk strösocker
2 msk kanel


Gör så här:

1. Torrosta solrosfröna i en stekpanna och låt dem svalna.

2. Smula jästen i en degbunke (använd gärna bakassistent om du har).

3. Värm mjölken till fingervarmt (37 grader) och klicka i kesellan. Tillsätt kardemumman.

4. Slå lite av mjölken över jästen och rör ut den. Blanda ner restan av mjölken.

5. Tillsätt salt, solrosfrön och socker och klicka i smöret.

6. Blanda ner mjölet lite i taget och kör på hög hastighet i ca. 5 min. Om degen är "för kladdig" så tillsätt lite mer vetemjöl.

7. Låt jäsa under bakduk ca. 40 minuter.


Gör smörkrämen under tiden: Mosa/rör ihop smöret med socker och kanel och låt det stå framme och bli mjukt.


8. Knåda och kavla ut degen till en rektangel.

9. Bred smörkrämen över hela rektangeln och vik den sedan en gång så att långsidorna hamnar på varandra med smörsidorna mot varandra och degen utåt.

10. Skär degen i remsor. Ta tag i varje ända av remsan och tvinna den och dra ihop till en knut. Lägg knutarna i bakformar på en plåt.  

11. Låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 250 grader.


12. Pensla med ägg och strö över mandelspån (el. pärlsocker).

13. Grädda i ca. 7 minuter.


Fäääärdigt!

Av enkakaiugnen - 19 augusti 2011 19:18

Nu var det längesen det tipsades om caféer och restauranger här, så här kommer tips! Jag var på restaurang Oscar (i Sundsvall) i onsdags och åt middag med sommarjobbarkompisarna! Hur trevligt som helst var det, längesen jag skrattade så mycket på så kort tid :) Maten var riktigt god, och det tyckte vi allihop och personalen var jättetrevlig. De har ett grillkoncept, där man beställer kött/fisk/kyckling och får två tillbehör. Väldigt vällagad mat, roliga kryddningar och tillbehör. Det ni ser ovan är efterrätten, som också var toppen! Det är hemgjord vaniljglass med mosade chokladtryfflar och jag kunde ha ätit upp den i en tugga, så god var den! Det borde man ju kunna göra själv hemma också...hmm..ska provas. Idag har "nyttobaket" fortsatt i det lilla hushållet, det blev kanelbullar. Resultatet kommer imorn för nu ska det drickas en och annan kaffedrink här! Trevlig kväll!

Av enkakaiugnen - 16 augusti 2011 19:33

Nu i höst kommer det komma lite "nyttigheter i kakform" här titt som tätt. Varför? Jo, för att man ska kunna äta så mycket kakor som möjligt! En del lever efter filosofin att det är bättre att äta vanliga, sockerstinna och smöriga kakor, men bara göra det "nån gång ibland". Det tycker jag är en skitdålig strategi, den funkar aldrig. Så därför brukar jag försöka "nytta till" mina bakverk då och då. Det kommer naturligtvis att slinka emellan en och annan sockerchock och smörig goding också. Utan luft kan vi inte leva.

Här är hur som helst höstens första nyttogodsak. Ursprungsreceptet var chokladbollar, men jag ville ha en nyttigare variant så jag bytte ut smöret mot ett ägg och tillsatte 1 dl blåbär. Sockermängden är relativt låg, men den finns. Nåt kul ska man ju ha  . De smakar mycket blåbär med en hint av choklad.


Blåbärsbollar Ca, 10 st små

3½ dl fiberhavregryn

½ dl rårörsocker + 1/4 dl strösocker (el. 3/4 av någon av dem)

1 krm vaniljpulver

2 ½ msk kakao

2 msk starkt kallt kaffe

1 ägg

1 dl tinade blåbär

1 tsk potatismjöl

½ msk rårörsocker


Gör så här:

1. Blanda havregryn, socker, vaniljpulver och kakao.

2. Blanda i ägget och sedan kaffet.

3. Blanda blåbären med potatismjöl och ½ msk socker. Häll det i chokladsmeten.

4. Blanda ordentligt och ställ i kylen en liten stund.

5. Rulla till bollar och rulla bollarna i kokos. Ställ en stund i kylen. Ät!


Av enkakaiugnen - 15 augusti 2011 09:00

Utan sammet, men däremot med stark rödfärg blev den röda sammetskakan. Har sett den på många ställen och läst att den ska vara något utöver det vanliga i smakväg och då var jag tvungen att prova. Lättbakad och lättäten, däremot inte särskilt lättsmält. God men också väldigt mastig och söt. Det kan i och för sig bero på den söndagsmiddag som intogs innan kakan gjorde entré. En entré som resulterade i att jag fick bulle i ugnen-figur och var tvungen att promenera i Annelie-tempo i två timmar. Men det var det värt. De röda vinbären var först mest tänkt som dekoration men bröt av perfekt mot den söta kakan, så om har du såna, använd dem! Receptet kommer från tidningen Hembakat, och det är Tea på Söta saker som skrivit det.


Röd sammetskaka till ca. 12 pers

Kaka:

6 dl vetemjöl

3,5 dl strösocker

2 msk kakao (vill man ha starkare chokladsmak tar man mer)

1 tsk bikarbonat

2 tsk vaniljsocker

3 ½ dl rapsolja (jag använde matolja)

2 ½ dl naturell yoghurt 3%

1 tsk vitvinsvinäger

2 ägg (lätt uppvispade)

1 flaska röd karamellfärg (jag hade lite mindre)


Glasyr: (detta är en halv sats glasyr och det räckte alldeles lagom tyckte jag)

200 g philadelphiaost

5 dl florsocker

½ tsk vaniljsocker

saft av 1/4 lime


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda mjöl, socker, vaniljsocker, bikarbonat och kakao.

2. Rör ner olja och yoghurt.

3. Tillsätt vitvinsvinägern och blanda.

4. Rör sist i färgen.

5. Häll smeten i en smord och bröad kak/tårtform med löstagbar kant.

6. Grädda långt ner i ugnen i ca. 1 timme, känn med provsticka att den är torr. (50 min enligt receptet, men jag fick grädda ca. 15 min till innan den var torr i mitten).

7. Låt kakan svalna och dela den i 2 lager.

Gör glasyren:

8. Rör ihop alla ingredienser till glasyren.

9. Bred lite av glasyren på den kalla kakan och lägg på det övre locket. Bred resten av glasyren på toppen av kakan och dekorera med vinbär.


Ät och njut! Kaffe är nästan ett måste till!

Precis lika god och sockerstinn som den ser ut!

Av enkakaiugnen - 14 augusti 2011 12:00

Här kommer ännu ett snabb-bröd, med dinkel till på köpet. Eller dinkel-spiel som sambon envisas med att kalla den. Fyndigt. Det är så väldans smidigt att bara röra ihop allt, ner med det i en form, grädda och äta. Det här är mitt första egna recept på matbröd, så det känns lite kul att det blev gott! Jag tror det var brödkryddorna som var grejen. Det påminner lite om GI-limpan som finns här, men smakar lite mer "vanligt bröd" och är inte lika extrem GI-nyttigt. Nån hejd får det va på keso-avocado-GI-hetsen.


Snabbgjort dinkelbröd 1 st  

4 dl naturell yoghurt (eller fil)

1 dl grovt hackade nötter

½ dl sirap

1 dl rågflingor

1 dl grovt rågmjöl

1 dl fiberhavregryn

2½ dl grahamsmjöl

3 dl dinkelmjöl med fullkorn

1 dl solrosfrön

½ dl pumpafrön

1½ tsk salt

1½ tsk bakpulver

1 ½ tsk bikarbonat

2 tsk brödkryddor

(Den hittills längsta ingredienslistan på den här bloggen. Saknar man några nötter eller frön kan de uteslutas. Saknar man något mjöl kan det ersättas med någon av de andra sorterna)


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda fil och sirap.

2. Blanda de torra ingredienserna noggrannt i en annan bunke.

3. Häll ner de torra ingredienserna i filen och blanda ordentligt.

4. Lägg ett bakplåtspapper i en brödform och fyll formen med smeten.

5. Grädda i 45 minuter.

Klart!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2 3
4
5 6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19 20 21
22
23 24 25 26 27 28
29
30
31
<<< Augusti 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se