Direktlänk till inlägg 22 oktober 2011

Gepardkaka!

Av enkakaiugnen - 22 oktober 2011 22:25

 



 

Provade en nying i fredags, en citron- och vallmokaka. Men den ser precis ut som en gepard inuti, så därför får den heta gepardkaka här. Har aldrig bakat med blå vallmofrön förut, så det var lite kul att testa. Den fick en lite speciell konsistens tack vare alla frön. Men jag vet inte om fröna smakade så mycket, vet i alla fall inte vad. Den blev hur som helst både god och saftig. Mjuka kakor och kaffe, kärlek när den är som bäst (i brist på sambo en lördagkväll). Receptet är ur tidningen Hembakat, men det är Söta saker som står bakom det.


Gepardkaka med citron och vallmo 1 form

150 g smör

2 dl vetemjöl

1 ½ dl dinkelmjöl med fullkorn (mitt påhitt)

1 tsk bakpulver

1 dl blå vallmofrön

3 ägg        

2 ½ dl strösocker

rivet skal av en citron och en lime


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret och låt det svalna.

2. Blanda mjöl, bakpulver och vallmofrön.

3. Vispa ägg och socker pösigt.

4. Blanda ner mjöl och smör i äggsmeten.

5. Riv ner skal av citron och lime i smeten och blanda bra.

6. Smöra och bröa en sockerkaksform och häll i smeten.

7. Grädda i nedre delen av ugnen, ca. 40 minuter.

Låt kakan svalna. Vill man kan man göra en glasyr till, att ringla över kakan nä den svalnat.

Blanda i så fall:

2 msk vatten

saft och skal från en lime

2-3 dl florsocker

Ringla över den kalla kakan.

Ät med en kopp kaffe. Som sagt, kärlek.

   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards