Direktlänk till inlägg 26 oktober 2011

Chokladkola - första julgodiset!

Av enkakaiugnen - 26 oktober 2011 12:00

   



Äntligen, äntligen, äntligen fick jag till det. Kolamässigt alltså. Jag har försökt koka kola flera gånger, men antingen fått den för hård, för lös eller så har den sockrat sig. Men inte ikväll, för ikväll var kolagudarna glada. Kolaguden heter för övrigt glukossirap. Är det inte ganska härligt när allt bara flyter på och klaffar? När man får koka sin kola och sedan trycka i sig massor av dem på rad och samtidigt röra sig rytmiskt i köket. Ibland är det bara lite bättre än vanligt, livet. Det kan också ha och göra med att jag lämnade in mitt examensarbete idag! Äntligen äntligen äntligen är det klart! Och jag har en massa kola framför mig!

Kanske lite väl tidigt för julgodisbak, men bara kanske. Det är precis två månader till julafton nu och då får man faktiskt börja.


Chokladkola - av allra bästa slag

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

100 g smör

1 dl sirap

4 msk kakao

1 krm salt

2 msk flytande glykos


Gör så här

1. Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull.

2. Slå på plattan och låt det koka ihop. Rör då och då under kokningen.

3. Koka tills smeten klarar ett kulprov.

(Kulprov: häll iskallt vatten i en kaffekopp och ta sedan upp lite smet med en sked och häll i koppen. Om du kan forma smeten i vattnet till en kula är kolan klar. Kolan får samma konsistens som kulan har när smeten kallnat)

4. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (min var 20x15 cm). Häll kolasmeten i formen och låt den stelna. Ställ in den i kylen efter en stund.

5. Sist kommer det jobbigaste (och godaste). Skär kolasmeten i lagom stora bitar och klä dem i smörpapper eller plastfolie. Ät en och annan mellan varven, så håller humöret sig på topp.

Lägg i en fin skål och ge bort till någon du tycker väldans bra om. Det ska jag göra med mina, om jag hinner innan de tar slut. Det här är mitt bidrag till Månadens sötsak på Söta saker, som har just temat ge bort i oktober.

 
 
Ingen bild

fröjdis

28 oktober 2011 15:18

hahaha.. jasså, äntligen ;) (och måste också tillägga, dom ser bätre ut än sist när man fick slicka kolan från papperet, dock var som fantastiskt god) jag saknar dej min kotte! =) kramar till dej!

enkakaiugnen

28 oktober 2011 22:07

Haha, ja det är ju bra att man utvecklas istället för invecklas ;) Kom hem nån gång så du kan få äta några!! Saknar dej med, när kommer du hem? Kraaamar! :)

 
Jose

Jose

7 november 2011 15:11

Hej,

Jag har ett förslag för http://enkakaiugnen.bloggplatsen.se

Hur kommer jag i kontakt med dig?

Tack på förhand för svar.

http://www.mathem.se/matkassar

enkakaiugnen

7 november 2011 15:55

Hej! Det låter spännande. Du kan mejla mig på anna-lotta.hamrin@hotmail.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards