Direktlänk till inlägg 27 oktober 2011

Matiga äppelbröd!

Av enkakaiugnen - 27 oktober 2011 19:00

   

"Matiga äppelmuffins" stod det på receptbladet från ICA. Blir toppen, tänkte jag i min jakt på något sockerstinnt. Men det blev allt utom sockerstinnt. Istället för en gobulle till kaffet, blev det ett bröd utan pålägg. Visserligen ett väldigt gott bröd, men det är INTE en muffins.Då ska det inte heta muffins heller, utan bröd. Så man slipper bli så besviken när man blir snuvad på sitt dagliga socker. Nu äter jag dem som en fralla istället, med smör och ost och då är de perfekta. Nyttiga, saftiga och fyllda med frön. Mer mackor åt folket. Hur var det nu...6-8 skivor om dagen?


Äppelbröd 12 st

25 g färsk jäst

3 dl fingerljummet vatten

½ dl flytande margarin/smält smör

1 dl rågflingor

½ dl vetekli

½ dl solroskärnor  

½ dl linfrö

1 tsk salt

1 tärnat äpple

½ dl ljus sirap

6 dl vetemjöl special (el. 4 dl vetemjöl+ 2 dl dinkelmjöl)


Gör så här

1. Smula ner jästen i en degbunke ochrör ut den med det ljumna vattnet. Blanda ner margarin, salt, rågflingor, vetekli, solroskärnor, linfrö och salt. Låt det svälla ca. 10 minuter.

2. Tillsätt äppeltärningarna, sirapen och vetemjölet. Arbeta degen ca. 5 minuter i maskin.

3. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 30 min.

4. Sätt bakformar i en muffinsplåt. Fördela degen i formarna. Låt jäsa under bakduk i ytterliagre 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strö över solroskärnor.

6. Grädda mitt i ugnen i högst 15 minuter.

Låt svalna och ät sedan med smör, ost och ett glas mjölk.

     

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards