Alla inlägg under oktober 2011

Av enkakaiugnen - 8 oktober 2011 23:21

Ibland blir jag så less på c-uppsatsskrivande att det bara kliar i fingrarna och hela kroppen och jag då och då drabbas av korta stunder av något som kan liknas vid andnöd. Igår kväll var ett sånt tillfälle. Dessa tillfällen kräver för det mesta också någon form av sockerchock för att humöret ska vända uppåt igen. Dessutom är det så bra för hjärnan och själen att få göra nåt kreativt, så igår kväll bakade jag citronrutor. Receptet har jag hittat hos Kärlek på tallrik, där de kallas "Lemon bars". Min rutor blev inte direkt bars, så som de ser ut där. De blev lite plattare (misstänker att formen var för stor). De blev hur som helst toppengoda och ett måste om man älskar citron. Det gör inte den fine sambon. Synd för han. Mer till mej!!

Receptet var både enkelt och snabbgjort, vilket passar perfekt in här. Jag halverade satsen, men tog en för stor form. Min var 20 * 15, och då blev kakorna ganska platta. Så ta en mindre form, så blir det högre och vackrare.


Citronrutor  1 form, ca 20*30 cm

4 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
225 gram smör - rumsvarmt


4 ägg
4 tsk mjöl
3 dl socker
1 dl citronsaft (cirka 2 citroner)
Rivet skal från en citron



Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda florsocker och mjöl i en skål.

2. Mosa ner det mjuka smöret i mjölet och rör ihop till en slet smet/deg. Använd händerna på slutet och knåda ihop degen.

3. Smörj formen och tryck ut smeten i botten på den (inte på kanterna)

4. Grädda i  20 minuter.

Gör fyllningen under tiden:

5. Blanda ägg, socker, mjöl, citronsaft och rivet citronskal i en bunke.

6. Vispa med elvis i några minuter.

7. Ta ut kakan ur ugnen (efter 20 min) och häll fyllningen över den.

8. Grädda ytterligare, i ungefär 20 minuter, tills citronfyllningen stannat.

9. Ta ut och låt kallna. Skär i rutor och pudra ev. med florsocker.

Ät som den är, eller med glass eller grädde.

C-vitamin. Nyttigt.

Av enkakaiugnen - 6 oktober 2011 22:15

"Vi har kommit på en sak här. Jaha? Babar baklänges blir...rabarber". Bör kännas igen! Hur som helst har Barbarer blivit en ny favorit hos mig och i sommar har jag verkligen hamstrat och stulit dem så fort jag kommit åt. Det har blivit en del rabarberbitar i frysen och en del rabarbermarmelad också. Nu är det ett tag sen jag gjorde den här marmeladen och är lite rädd att den ska bli dålig inom en snar framtid, så därför ville jag baka upp i alla fall lite av den. Därför fick det bli syltkakornas syltkaka: hallongrottor - men med rabarber, alltså rabarbergrottor. De blev helt okej, ingefäran i sylten piffar till de litegrann. Jag tror nästan att de skulle bli bättre utan ingefära i rabarbermarmeladen, måste testa det. Nu kan man ju ha vilken sylt man vill, så det är inget problem. Dessutom är själva kakdegen jättegod, och får en sådär mjuk och smörig konsistens som gör att man vill äta 14 stycken i rad.

Vad brukar ni fylla hallongrottor med, förutom hallonsylt? Någon som har nåt mumsigt tips?

Rabarbergrottor Ca. 20 st

125 g rumsvarmt smör

3/4 dl socker

2 dl vetemjöl

½ dl potatismjöl

2 tsk vaniljsocker

1 tsk bakpulver

½ dl - 1 dl rabarbermarmelad eller annan sylt/marmelad


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Rör ihop smör och socker så det blir poröst och "lätt".

2. Blanda mjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner i smöret.

3. Knåda ihop degen för hand så den blir smidig (den luktar hur gott som helst!).

4. Rulla små bollar av degen, ca. 20 st och lägg i småbrödsformar på en plåt.

5. Tryck en fördjupning i varje boll och lägg sylt däri.

6. Grädda i ca. 10 minuter, de ska knappt få någon färg.

Färdigt!

Av enkakaiugnen - 4 oktober 2011 15:48

Helst av allt hade jag gått ut i solen och skogen med sambo, kaffe och såklart bullar som sällskap idag. Men just nu tillåter inte det minimala antalet timmar på en dygn såna trevligheter. Nej, nu jobbas det för fullt med c-uppsats. Det skrivs och skrivs, dricks kaffe, gnuggas geniknöl och skrivs lite till. En annan trevlig sak vore att hinna baka bullar. Bullar i massor. Det finns så många roliga recept som jag vill testa, som American sticky buns, rabarberbullar och en ny variant ac krämbullar som jag sett. Men det får bli när uppsatsandet är slut och geniknölarna bortgnuggade. Då ska det bakas helt utan hejd, på tvären och bredden och allt däremellan!! Tills dess gör jag en kopp kaffe till, rotar i frysen och äter upp det jag har. Idag blir det en bulle och med lite tur har jag kvar i alla fall någon av följande exempel. Det blir kanske i alla fall ett litet firande av kanelbullens dag. Bullarna ovan är en lite nyttiagre variant på kanelbulle, här hittar ni den. Men känner man att det är helt fel att fria bullens egen dag med nån påhittad lightvariant så kan man välja en av versionerna nedan. Garanterat light-fria.

Jordgubbs- och vaniljbullar


Äppel- och kanelbullar

 

Vaniljbullar

Klappa takten alla bagarbarn!

Av enkakaiugnen - 2 oktober 2011 21:45

Jaaaa! Jag blir så himla glad när jag har en bakidé som jag tror ska funka, som också visar sig göra det! Det är så kul! Den här kakan är en sån kaka! Jag har länge velat göra en lingonkaka, men inte kommit till skott. Men så kom jag på att jag skulle kunna göra om en av mina favoritblåbärskakor till en lingonkaka. Men eftersom lingon är så syrliga och lite beska så kunde jag ju inte använda dem som blåbär. Därför blandade jag vanliga lingon med sirap (för kolasmaken) och lingonsylt. Till nästa gång ska jag däremot använda lite mer lingon och lingonsylt, eftersom den gärna kunde fått smaka lite mer. God blev den hur som helst, och höstig med lingonen!

Lingonkaka ca.10-12 bitar

150 g rumsvarmt smör

1,75 dl socker  

3 ägg

2,5 dl vetemjöl 

1,5 tsk bakpulver


Fyllning:

75 g Philadelphiaost

1 dl lingon

3 msk lingonsylt

2 msk ljus sirap


Smuldeg:

100 g smör   

2 msk socker

1,5 dl havregryn

1,5 dl vetemjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda smör och socker till en jämn smet.

2. Rör ner äggen, ett i taget.

3. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner i smörblandningen.

4. Blanda lingon, lingonsylt och sirap. Rör försiktigt ner i kaksmeten så det blandas bra.

4. Smörj och bröa en kakform (ca. 24 cm i diameter)

5. Häll hälften av smeten i formen. Klicka ut philadelphiaosten på smeten. Häll sedan över resten av smeten så den täcker osten.

7. Nyp ihop ingredienserna till smuldegen och strö ut över kakan.

8. Grädda i 45 min (för mig tog det 55 min för mina blåbär var frysta så känn med sticka att den är klar).

Bjud en närstående, så hamnar du på pluss. Det är ju snart jul!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards