Direktlänk till inlägg 1 december 2011

Julgodis del 2 - Passionsfruktskola!

Av enkakaiugnen - 1 december 2011 16:15


 

Vill man testa en lite annorlunda julgodis så är den här perfekt! Det är passionsfruktskola och den gör själ för namnet för den smakar verkligen av passionsfrukt. Jag har använt passionsfruktsessens från Essensfabriken i Sthlm (present från bror med sambo som råkar bo i den så kallade kungliga huvudstaden). Förut gjorde jag kola utan glykos och misslyckades flera gånger i rad. Men nu kokar jag kola utan hejd och lyckas varje gång och det är helt och hållet glykosens förtjänst. Så prova det om ni också lessnat på kola som sockrar sig och aldrig stelnar. Måste också passa på att säga att om ni är sugna på mer julgodis så håll utkik här nästa vecka. I helgen är det nämligen stora godisgörardagen. Det kommer bli godis på tvären och bredden och det ska bli så kul! Särskilt eftersom jag ska få hjälp av världens finaste småkusiner!


Passionsfruktskola Ca. 50 st (beroende på storlek)

2 dl vispgrädde

3 dl strösocker

100 g smör

1 dl sirap

1 krm salt

2 msk flytande glykos

4 ml passionsfruktsessens (min kommer från Essensfabriken i Stockholm)


Gör så här

1. Blanda alla ingredienser utom passionsfruktsessensen i en tjockbottnad kastrull.

2. Slå på plattan och låt det koka ihop. Vicka på kastrullen då och då, istället för att röra.

3. Koka tills smeten klarar ett kulprov. (Kulprov: häll iskallt vatten i en kaffekopp och ta sedan upp lite smet med en sked och häll i koppen. Om du kan forma smeten i vattnet till en kula är kolan klar. Kolan får samma konsistens som kulan har när smeten kallnat)

4. Häll kolasmeten i en platsbunke och rör ner essensen i smeten.

4. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (min var 20x15 cm). Häll kolasmeten i formen och låt den stelna. Ställ in den i kylen efter en stund.

5. Sist kommer det jobbigaste (och godaste). Skär kolasmeten i lagom stora bitar och klä dem i smörpapper eller plastfolie. Ät upp eller ge bort, vilket du behagar.

   

 
 
Sugar Mania

Sugar Mania

3 december 2011 03:13

Passionsfruktskola verkar som ett måste nuförtiden.. Det låter såå gott!!

http://sugarmanias.blogg.se

enkakaiugnen

4 december 2011 09:26

Ja, de blev faktiskt toppengoda :)

 
Ingen bild

Gabi

5 december 2011 13:34

Hej! måste bara tipsa dig om ett suuuupergott julgodis, eller en julkola,

saffranskola med kokos, här finns receptet! :D
http://www.ica.se/Recept/saffranskola-med-kokos-647870/

Ha en fin dag! :)

enkakaiugnen

5 december 2011 15:59

Tack! Ska kolla upp det! :)

 
Ingen bild

uffe

6 december 2011 16:20

Wow! Vilket godis. Uffe o h e har ej heller legat på latsidan. Pizzarullar - en ljuvlig doft spred sig genom hela korridoren. Ödmjukhet och ansvar är ord som anmäler sig - och det helt välförtjänt!
Jag gillar en blogg med mycket passion...

enkakaiugnen

6 december 2011 16:49

Haha, och jag gillar kommentarer med ordvitsar. Du är nog göteborgare innerst inne ;) Ja, och mer godis ska det bli! Har 5 sorter från i helgen att lägga upp, så håll utkik!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15 16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2011 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards