Direktlänk till inlägg 10 december 2011
Blåbärstryfflar hann vi också med att göra i lördags. Det var en idé som jag ville testa eftersom jag tycker att den blåbärschoklad man kan köpa från Åre chokladfabrik är så väldans god. Därför sökte jag ett recept på vanlig chokladtryffel och la till riktiga blåbär och dessutom lite björnbärsessens. Resultatet blev bra och tryfflarna blev goda. Det är lite vuxensmak på dem eftersom de rullas i kakao och därför blir ganska starka i chokladsmaken. Men gillar man mörk choklad och blåbär ska man absolut testa. Och vara beredd på att bli kladdig!
Blåbärstryffel Ca. 25 st
1 ½ dl vispgrädde
100 g smör
300 g mörk choklad, ca 50% kakaohalt
½ dl blåbär
Ca. 4 ml björnbärsessens.
Gör så här:
1. Tina ev. frysta blåbär. Låt dem rinna av på ett hushållspapper så de blir någorlunda "torra".
2. Koka upp grädde och smör i en kastrull. Rör under tiden så att smöret smälter.
3. Ta kastrullen från värmen. Bryt chokladen i bitar. Rör ner chokladen i grädden och låt den smälta.
4. Tillsätt essensen och blanda väl.
5. Rör sist ner blåbären.
6. Häll upp chokladsmeten i en form och låt den stelna i kylen ca 1 tim.
7. Forma tryfflarna till runda kulor med ett kuljärn eller med en tesked. Det är här det blir kladdigt!
8. Låt dem stelna helt i kylen ca 1 tim. Rulla tryfflarna i kakao. Förvara dem i kylen eller frys dem.
Klart! Och väldigt gott med en kopp kaffe!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 | 7 | 8 |
9 |
10 | 11 |
|||
12 |
13 | 14 |
15 | 16 | 17 |
18 | |||
19 |
20 |
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
|||
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
31 | ||||
|