Alla inlägg under februari 2012
Jag har precis börjat på ett nytt jobb! En toppenbra förskola med en avdelning för mindre barn och än för de större. På storsidan bakar barnen ibland, och en dag till mellis hade de gjort ett snabbröd med lingonsylt. Det var så himla gott att jag var tvungen att baka ett liknande förra veckan. I denna limpa är rågsikt basen och det är sötat med lingonsylt och sirap. Inget nyttobröd alltså, men hur gott som helst. Får man en sån här till frukost så kan man leva på det hela dagen sen. Och det livar upp vilken kylig tisdagseftermiddag som helst. Oavsett om man är av stor eller liten modell.
Lingonlimpa 1 st
1 dl rågsikt
1 dl grovt rågmjöl
2 dl dinkelmjöl med fullkorn
1,5 dl hackade nötter (t.ex. valnötter och hasselnötter)
½ dl ljus el. mörk sirap
½ dl lingonsylt
3 dl yoghurt (naturell)
1 tsk salt (ta gärna lite mer)
1 tsk bikarbonat
Solrosfrön (el. andra frön) till garnering
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Hacka nötterna grovt och lägg i en bunke.
2. Blanda de torra ingredienserna med nötterna.
3. Tillsätt sirap, sylt och yoghurt och rör till en jämn smet.
4. Klä en brödform med bakplåtspapper och häll smeten i formen.
5. Strö över solrosfrön och grädda i ca. (40-)45 min. Känn med en sticka att brödet är klart.
Det här är den godaste sockerkakan jag ätit! Det var den här jag skulle baka för några veckor sen, när jag inte hittade receptet. Jag är hur som helst glad att jag hittade igen det, för den är som sagt hur god som helst! Jag fick äta den på jobbet för någon månad sen och den var sådär tung och saftig som en sockerkaka ska vara. Dessutom hade den en perfekt socker och vaniljsmak. Nu har jag testat att baka den själv, och det blev lika bra den här gången. Så letar ni efter sockerkaksrecept kan ni sluta med det nu, för här är det! (från recept.nu).
Den godaste sockerkakan 1 st
1, 5 dl rårörsocker
1 dl strösocker
3 ägg
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl mjölk
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Vispa smör ochsocker krämigt.
2. Tillsätt äggen, ett i taget och rör in dem i smeten.
3. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det.
4. Tillsätt sist mjölken och rör snabbt samman allt till en jämn smet.
5. Häll smeten i en smord och bröad form.
6. Grädda i 35-40 min (tog något längre för mig, tror det berodde på formen).
Låt svalna i formen och ät den sedan lite småvarm med ett glas mjölk till! Om den inte är dagsfärsk kan man micra den i några sekunder så blir den som ny!
Vill man tillsätta bär eller äpplen i kakan, så tror jag att det skulle bli fantastiskt gott också.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 | 5 |
|||||
6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
11 |
12 | |||
13 |
14 |
15 |
16 |
17 | 18 | 19 |
|||
20 |
21 |
22 | 23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 | 28 |
29 |
|||||||
|