Direktlänk till inlägg 14 juni 2012

Drottningpaj!

Av enkakaiugnen - 14 juni 2012 22:45

   

Nu är det sommar i alla fall, veckan började med grillning och fotboll på våra kompisars altan! Det såg regnigt ut men det vände och blev sol, vad är oddsen för det? Det kändes nästan som en semesterkväll! Jag gjorde en paj och tog med som grillefterrätt. Jag kombinerade ihop jordgubbs- och rabarberpajens smuldeg med fyllningen i Leilas blåbärspaj och tillsammans blev det en drottningpaj med blåbärs- och hallonfyllning. God tyckte dom som smakade, och jag håller med. Den här smulpajsdegen är toppen tycker jag! Balsamvinägern är lite rolig att ha i också, men den gör sig allra bäst när det bara är blåbär i. Vill man så kan man byta ut hallonsylten mot blåbärssylt.


Drottningpaj! 1 form

200 g kallt smör, tärnat i småbitar

1 ½ dl råsocker  

3 ½ dl vetemjöl

2 ½ dl havregryn


2 dl hallonsylt

250 g blåbär

1 msk balsamvinäger

2 msk potatismjöl

3 msk socker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Nyp ihop smöret med sockret och vetemjölet och blanda därefter i havregrynen. Blanda tills det blir en smulig deg. Om degen är för fast kan man tillsätta mer havregryn så blir den smuligare.

2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och smaka av så den inte är för syrlig. Tillsätt i så fall mer socker.

3. Häll fyllningen i en ugnsform och fördela smuldegen över fyllningen.

4. Grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter.

Servera med vaniljsås eller glass. Ekströms färdiga vaniljsås på tetra tycker jag är väldigt god för att vara köpt sås, både smaken och konsistensen är bra.

   

 
 
Mathilda

Mathilda

18 juni 2012 10:09

Din blogg är galet inspirerande! Jag har bakat Annelikakor och dom blev hur goda som helst! :)

http://www.kakklubben.blogg.se

enkakaiugnen

18 juni 2012 22:40

Tack, vad kul att höra! :) Roligt att du testat dom och att dom blev bra!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards