Direktlänk till inlägg 14 juni 2012
Nu är det sommar i alla fall, veckan började med grillning och fotboll på våra kompisars altan! Det såg regnigt ut men det vände och blev sol, vad är oddsen för det? Det kändes nästan som en semesterkväll! Jag gjorde en paj och tog med som grillefterrätt. Jag kombinerade ihop jordgubbs- och rabarberpajens smuldeg med fyllningen i Leilas blåbärspaj och tillsammans blev det en drottningpaj med blåbärs- och hallonfyllning. God tyckte dom som smakade, och jag håller med. Den här smulpajsdegen är toppen tycker jag! Balsamvinägern är lite rolig att ha i också, men den gör sig allra bäst när det bara är blåbär i. Vill man så kan man byta ut hallonsylten mot blåbärssylt.
200 g kallt smör, tärnat i småbitar
1 ½ dl råsocker
3 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl havregryn
2 dl hallonsylt
250 g blåbär
1 msk balsamvinäger
2 msk potatismjöl
3 msk socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Nyp ihop smöret med sockret och vetemjölet och blanda därefter i havregrynen. Blanda tills det blir en smulig deg. Om degen är för fast kan man tillsätta mer havregryn så blir den smuligare.
2. Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och smaka av så den inte är för syrlig. Tillsätt i så fall mer socker.
3. Häll fyllningen i en ugnsform och fördela smuldegen över fyllningen.
4. Grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter.
Servera med vaniljsås eller glass. Ekströms färdiga vaniljsås på tetra tycker jag är väldigt god för att vara köpt sås, både smaken och konsistensen är bra.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|