Alla inlägg under juni 2012
Nu har det regnat alldeles för länge här. Det är så trist ute, helt värdelöst. Så ikväll blir det filmkväll och en massa gosaker, bland annat den här kakan som jag hittade hos Chili con karin. Gå in där och kolla, hon har både mat och bakat, massor av gott! Jag gjorde en halv sats (av receptet nedan), eftersom frysen är ganska full och vi trots allt bara är två i det lilla hushållet. Det luktar så jäkla gott ur ugnen just nu, den gräddas för fullt, så jag kan inte säga vad den smakar än. Men det verkar lovande det här...(nu, någon dag senare, vet jag att den blev toppen! Ganska stark chokladsmak, perfekt ihop med bananen. Så bake away folks!)
Chokladkaka med banan
175 g smör
5 dl socker
4 msk mjölk
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
4 ägg
4 mogna bananer
200 g god mörk choklad eller den choklad du gillar!
5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk bikarbonat
Gör så här:
1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda smöret med socker, mjölk, salt, vaniljsocker.
3. Dela äggen och blanda gulorna i smeten.
4. Mosa bananerna och blanda ner dem i smeten.
5. Hacka chokladen grovt och blanda ihop den med mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
6. Vispa vitorna till hårt skum och vänd ner i chokladsmeten.
7. Hällsmeten i en smord och mjölad långpanna och grädda i ca. 35 minuter i 175°.
Kakan ska knappt vara klar i mitten för att bli extra saftig.
Vispgrädde var jättegott till!
Det här är en klassisk svensk smulpaj. Enkel att göra och väldigt god. Receptet kommer ur Leilas första bakbok, "A piece of cake". Den är lite av en bibel för mig, jag återvänder ofta till den eftersom jag sällan eller rättare sagt aldrig, blivit besviken när jag bakat något ur den. Även denna gång höll den måttet, pajen blev jättegod. Lite kul med ett sting av ingefära i den. Väldigt somrig är den också, perfekt sommarfika. Jag har gjort om receptet lite, eftersom jag inte ville ha kokos i smuldegen. Därför tog jag lite extra vetemjöl och havregryn istället.
Rabarber och jordgubbspaj 1 form
250 g kallt smör, tärnat i småbitar
1 ½ dl råsocker
3 ½ dl vetemjöl
2 ½ dl havregryn
5 stora stjälkar rabarber
200 g frysta jordgubbar (el. 6 dl färska)
½ tsk mald ingefära
1 dl strösocker
2 msk majsstärkelse
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Nyp ihop smöret med sockret och vetemjölet och blanda därefter i havregrynen. Blanda tills det blir en smulig deg. Om degen är för fast kan man tillsätta mer havregryn så blir den smuligare.
2. Skala och dela rabarbern i små bitar. Dela jordgubbarna.
3. Blanda jordgubbar, rabarber, socker, ingefära och potatismjöl i en bunke och lägg blandningen i en smord ugnsfast form.
4. Fördela smuldegen jämnt över frukten.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca. 25 minuter så den får lite färg.
Vaniljglass är ju en klassiker till!
Här är en spin off på ett recept ur Leilas "Hello Cupcake!". Originalet heter Jane's apple pie cupcakes och de såg så sjukt goda ut på bilden. Men jag hade fått en massa rabarber av min kollega som jag ville baka med, så därför fyllde jag dem med rabarber istället. Det gick hur bra som helst, de blev väldigt somriga och goda! Så här gjorde jag.
Rabarbermuffins med vaniljkräm 12 st
1 ½ dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
75 g smör
3/4 dl mjölk
2 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
lite salt
½ tsk kardemumma
Vaniljfyllning
100 g philadelphiaost
½ msk florsocker
½ msk vispgrädde
1-2 tsk vaniljsocker
Rabarberfyllning
6 stjälkar rabarber
25 g smör
2 msk socker (smaka av så det inte blir för surt, tillsätt i så fall mer socker...logiskt)
1 tsk malen kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör vaniljfyllningen:
Vispa ihop alla ingredienser till en slät kräm. Smaka av och tillsätt ev. mer vaniljsocker.
Gör rabarberfyllning:
1. Skala och skiva rabarberna. Stek dem varma i smöret och smaksätt med kanel och socker. Smaka av så det är lagom sött.
Gör muffinsarna:
1. Blanda vetemjöl, bakpulver, salt och kardemumma noga. Ställ åt sidan.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt och vitt.
3. Smält smöret och rör ner mjölken, rör ner i äggsmeten.
4. Tillsätt även mjölblandningen och rör ner den försiktigt.
5. Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna med smeten till 2/3.
6. Lägg ner en klick rabarberfyllning i varje form och blanda ner i smeten.
7. Fyll en spritspåse med vaniljfyllning, tryck ner spritsen en bit i muffinsen och tryck i lite vaniljfyllning.
8. Grädda i mitten av ugnen i ca. 20-25 minuter. Låt svalna.
Klart! Perfekt skogsfika i sommarsolen! Eller bryggfika på kvällskvisten.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | |||||||
4 | 5 |
6 | 7 |
8 | 9 |
10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
|||
18 |
19 |
20 | 21 | 22 |
23 |
24 | |||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|