Alla inlägg under juli 2012

Av enkakaiugnen - 14 juli 2012 20:02

       

Nyss hemkommen från en härlig vecka i södra Frankrike med mat och godsaker i mängder, precis som jag misstänkte innan vi for. Jag älskar det mesta som har med Frankrike att göra; maten, bakverken, dofterna, solen, värmen och havet. Sedan är ju landskapet så fantastiskt vackert att det nästan är kriminellt. Jag har helt enkelt fått en ny favoritstad, Nice. Det är där vi har spenderat veckan och staden har allt man kan önska sig för en fyra dagar lång semester. Sol, värme och havsbad längs en kust som ser ut som ett vykort. Havet var alldeles turkost! Det kändes nästan overkligt när man låg där i vattnet och kollade in mot stranden. Nice centrum ligger sju kilometer från flygplatsen och vårt hotell (Adagio Access Akropolis) låg runt en kilometer från stranden. Det gjorde att vi kunde varva stadsvandringar och marknad med havsbad. Att det mysiga hotellet dessutom hade en pool gjorde inte saken sämre, det var helt perfekt när vi kom en timme innan incheckning och kunde smyga upp på taket och bada. Efter en kilometers promenad i 30-gradig värme var det lite av en frälsning.

Maten är väldigt inspirerad av Italien med pizza, pasta och sallader. En sak man inte får missa däremot är Crème brulée (syns här ovanför) och Salade Nicoise! Underbar sallad med tonfisk, ansjovis, ägg och potatis. Bouillabaisse, den klassiska fisksoppan brukar också smaka gott men jag siktade in mig på pasta den här resan. Och en och annan Nicoise. Bakverken tog också ut sin rätt. Jag provade två olika crème brulée, så goda! Citronmacarons och olika småkakor och kolor hann jag också med och naturligtvis en massa pain au chocolat och croissanter. I sann fransk anda gick vi ner till kvartersbageriet på morgonen och köpte med oss baguetter och croissanter upp på rummet till frukost. Så skulle jag kunna leva, jag skulle faktiskt inte ha några som helst problem med det.

Får du chansen, så åk till Nice! Perfekt när man bara har några få dagar och både vill hinna bada, sola men även se lite nya saker och uppleva Frankrike. Hotellet vi bodde på var jättebra, inget vidare lyxigt men fräscht och fint. Ett litet pentry på rummet och pool på taket med solterass var verkligen välbehövligt. För även om havet är jättehärligt så är en liten pool på taket precis det där lilla extra man vill ha efter två timmar i gassande sol på torget.

 


En av kvällarna när vi var ute och gick i Nice gamla stad så hittade jag två små butiker som jag nästan blev lite kär i. Den ena var en stor och väldigt mysig kryddbod där de förutom kryddor  alla möjliga färger och smaker även hade socker i en hel del olika former. Jag var bara tvungen att köpa med mej några hem och det blev de här:

Jordgubbssocker, mangosocker och gröna äpplen-socker. Nu har jag tusen idéer kring vad jag ska göra med dem och lovar återkomma om detta inom en snar framtid.


               

Den andra lilla affären var en kak- och kolaaffär. Småkakor på tvären och bredden och kolor och polkagrisar längs hela väggarna. Som om det inte vore nog fanns det en massa kakburkar runt om i butiken och jag köpte med mig den här hem. Den ska nu fyllas med chokladkakor, inte helt otippat.

Längtar redan tillbaka...

Av enkakaiugnen - 8 juli 2012 19:01

      

I fjol, alltså förra sommarn, så fjällvandrade jag för första gången och eftersom det var så roligt så gjorde vi om det i år. En av anledningarna till att det var så kul i fjol var att jag fick rikta in mej på den kulinariska biten av resan och försöka komma på vad och hur vi skulle äta. Till min hjälp hade jag den här väldigt praktiska lilla boken, "Kokbok för friluftskockar" som syns här ovanför.


Jag blev faktiskt förvånad över hur mycket mat som faktiskt klarar en vandring bra. Boken är skriven av två killar som verkligen vet hur det är att fjällvandra och/eller paddla kanot och kajak. De har i arbetet med boken intervjuat både äventyrare och "vanliga" fjällvandrare för att ta reda på vad folk äter på sina turer och vad som fungerar och inte. Eftersom den här boken var till sån stor hjälp för oss och gjorde hela vandringen roligare och framför allt godare så tänkte jag i min tur och dela med mig av några tips och idéer kring mat på fjället och recept som vi lagat och gillat den här gången. Har du nåt eget tips så dela gärna med dig!


Några saker man kan tänka på...

* Kryddor väger inte mycket men förhöjer verkligen maten. Vi hade med oss salt, svartpeppar, oregano, kanelsocker och färsk persilja. Just färska kryddor i foliepaket är perfekt både att ha på mackan och i maten man lagar. Det bästa är art ha kryddorna i små plastburkar, men det hade inte vi så det blev vanliga kryddbukar och det funkade också.

* Lite matolja i en plastflaska är perfekt om man vill steka något eller slippa bränna fast i stormkökskastrullen.

* Ölkorv och parmesanost fungerar att ha med istället för vanlig ost och korv. Vi gick i tre dagar (dock inte så hög temperatur) och både korv och ost höll bra under den tiden och vi använde det till det mest.

* Mjukost i tub är perfekt, både till matlagningen (blir god pastasås) och på mackan.

* Köp goda mackor! Vi köpte hårda och torra råghalvor för att de enligt uppgift skulle hålla bra i ryggsäcken vilket de visserligen gjorde. Problemet var bara att de inte var goda alls. Vi nästan drog oss för att äta dem och som sagt så är ju huvudsaken att mackorna är goda, inte att de är hela.

* Vin eller öl till maten är fantastiskt gott efter en vandring om man gillar sånt. Visst blir det lite tyngre, men det är värt det. Samma gäller för godis och nötter. Det är viktigt att kunna fylla på med socker och energi om man får en svacka i vandringen.

* Ta med kokkaffe istället för nescafé, så mycket godare!

* Packa varje måltid i en egen lite påse och märk den. Är så praktiskt när man ska äta och slipper dra fram all mat. Då tar man bara kryddpåsen och tisdagspåsen och lagar från den. Mät upp makaronerna i en påse per dag så slipper man sitta och måtta när man väl ska laga. Då häller man bara i allt som är för den dagen.

 


Nu till själva recepten...

Något vi åt både i fjol och i år var makaronigryta med korv. Så här gör man för 2 personer:

Koka upp vattnet och häll i 3 dl snabbmakaroner. Låt dem koka i 3 minuter och skär under tiden 2 ölkorvar i valfri smak i bitar. Häll av vattnet från makaronerna och lägg i korvarna. Tryck i lite salamiost (mjukost) och rör om så det blir lite krämigt. Salta och peppra och strö ev. över lite oregano. Klart!

 


Två andra favoriter var parmesanpasta med nötter och grönsaksgryta med makaroner. De kommer upp inom kort de med. En annan sak vi tar med oss till nästa år är att vi ska sluta äta gröt till frukost. Det är inte gott och ger inte så långvarig energi och ork. Nästa år blir det nyponsoppa/blåbärssoppa med nötter och frön till frukost.

 

Nu tar jag bloggledigt en vecka och åker ut i världen! Ska bli så otroligt härligt och jag ska äta och dricka allt gott jag kommer över! Man måste ju fokusera på det viktiga ;)


Av enkakaiugnen - 5 juli 2012 19:00

   

I fredags hann vi, förutom krämbullarna, också med lite kladdkakemuffins. Sandra gillar verkligen choklad och valde de här. Det är Leilas variant på Mississippi mud cake fast i muffinsform och de kommer ur hennes bok "Hello Cupcake!". Mississippi mud betyder väldigt mycket choklad, nästan lite väl mycket om man frågar mig. Först var vi inte jätteimponerade av resultatet, och glasyren var väldigt svår att få till. Vi fick tillsätta mer och mer och mer sirap för att få lite stadga i den men det ville sig inte riktigt. Dagen efter var det däremot som en annan kaka. De var mycket godare kalla, när de hade fått stå till sig. Och det är sant som Sandra sa, "jag tror man måste ha grädde på dom". Och gärna lite färska bär för att jämna ut sötman lite. Slutsatsen är alltså att de blev väldigt goda ändå, och de som fick smaka gillade dom. Här är receptet.



Mississippi mud cupcakes Ca. 12 st

2 ekologiska ägg  

2 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

3 ½ dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat

lite salt

200 g mörk god choklad

100 g smör

2 msk starkt kaffe


Kolaglasyr

1 1/4 dl vispgrädde

2 dl mjölk

2 msk ljus sirap

100 g mörk god choklad


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en bunke.

2. Ta en ny bunke och vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.

3. Hacka chokladen grovt och smält i ett vattenbad (tallrik ovanpå kastrull med kokande vatten)

4. Smält smöret och rör ner kaffet.

5. Vänd försiktigt samman alla ingredienser.

6. Ställ muffinsformar i en muffinsplåt och fördela smeten i formarna, Fyll varje form till ca. 2/3.

7. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-13 minuter (de sjunker ner efter man tagit ut dem ur ugnen).


Kolaglasyren:

1. Koka upp grädde, mjölk och sirap och ta sedan av kastrullen från platten. Låt svalna något.

2. Finhacka chokladen, häll hacket i kastrullen och rör tills det blir slätt (det här tog en stund).

3. Låt svalna och häll sedan glasyren i gropen på kakorna.

4. Garnera med lättvispad grädda, färska bär och gärna lite minimarsmallows!

Låt svalna innan du äter dem, och vänta helst till nästa dag så blir de som bäst!

   

Av enkakaiugnen - 3 juli 2012 13:15


 

Vi fortsätter på matbrödstemat... På onsdagen innan midsommar hade vi midsommarfirande på jobbet. Alla de här traditionerna är nya för mig eftersom jag gör mitt första år nu, och det är lika roligt varje gång att se vad som händer och görs. Till midsommarlunchen brukar det vara knytis, alla i personalen lagar/bakar något och tar med och det var ingen dålig lunch. Västerbottenostpaj, matjestårtor, nubbesallad, kallrökt lax och ägghalvor trängdes tillsammans focaccian som ni ser på bilden. Det var första gången jag gjorde focaccia och det var både enkelt och blev gott så jag gissar att jag kommer göra fler av dem. Det är inte så lång jästid heller så det är relativt snabbt bakat. Här är receptet, ur "Hembakat".


Focaccia med körsbärstomater Ca. 20 rutor

25 g jäst

3 dl vatten

½ dl olivolja

2 msk honung

1 tsk flingsalt

6-7 dl vetemjöl (ev. special)


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke.

2. Värm vattnet till fingervarmt och häll lite av det över jästen och rör ut den.

3. Häll i resten av vattnet, oljan, honungen och saltet. Tillsätt sist mjölet, lite i taget.

4. Arbeta ihop till en lös och smidig deg (blev väldigt lös enligt mig). Låt jäsa under bakduk i a. 30 minuter.

5. Klä en långpanna (ca. 25x35 cm) med bakplåtspapper. Häll ut degen i långpannan och tryck ut den med mjölade händer. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.

6. Sätt ugnen på 250 grader.

7. Gör hål i degen och tryck ner halverade tomater och ev. oliver i degen. Ringla över olivolja. Krydda brödet med rosmarin och flingsalt.

8. Grädda brödet mitt i ugnen i 10-12 minuter. Låt brödet svalna och skär i portionsbitar.

Gott att äta bara som det är, eller med lite smör till.

 

Av enkakaiugnen - 1 juli 2012 16:15



               

Nu är det verkligen bagarbarn här, som klappar takten och har bullfest. Har bakat två bullsatser på fyra dagar och i ett hushåll på två blir det en hel del bullar att stoppa i sig, det spelar liksom ingen roll att man har en extra bakfrys för den är också full. Tur att Sandra var här och kunde ta med sig några hem. Det är så mysigt när hon kommer hit och särskilt när vi bakar! Vi hade bakkväll igår och hann göra både de här bullarna och kladdkakemuffins. Vi körde på Leilas recept i båda fallen, så det här är alltså ännu ett Leila-recept. De blev så goda, både krämen och vetedegen! Riktigt krämiga och det gör faktiskt ingenting att man inte har kokat ihop sin egen vaniljkräm, de blev toppen i alla fall!


Krämbullar Ca. 20 st  

Vetedeg:

½ msk malen kardemumma
3 dl mjölk
50 g färsk jäst
1.5 dl strösocker  
0.5 tsk salt
150 g mjukt smör
1 ekologiskt ägg
11-12 dl vetemjöl special

2 dl vaniljkräm (t.ex. marsankräm)

 

Smör och strösocker till garnering

 

Gör så här:

1.Värm mjölken tillsammans med kardemumman tills den är fingerljummen, 37 grader.

2. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt sedan resten av mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.

3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg. Spara lite av mjölet till utbakningen.

4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i 45 minuter.

5. Vispa ihop vaniljkrämen under tiden (jag använde ihopvispbar kräm på påse) och ställ den i kylen.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 20 runda bullar. Lägg dem med skarven nedåt på två plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa i ytterligare 45 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 200 grader.

7. Fyll en spritspåse med vaniljkrämen och skruva påsen upptill så krämen inte åker ut igen.

8. Tryck in spritsen en bit i varje bulle och kläm ut lite kräm mitt i bullen. Försök ta upp den utan att få kräm överallt (svårt om krämen är lite rinnig).

9. Grädda bullarna i 7-8 minuter.

10. Smält lite smör (ca. 2 msk) i mikron och pensla bullarna med det. Rulla dem sedan i strösocker. Klart!!

Lika goda kalla som varma,



Av enkakaiugnen - 1 juli 2012 00:43

 


 

Nånting jag gillar väldigt mycket är när jag kommer hem till mamma och pappa, och den stora skärbrädan är utdragen i köket. Då ligger det oftast en handduk där och under den nånting nybakat. Sån tur hade jag ikväll när jag dök in där en sväng och tvättade bilen. Pappa hade bakat baguetter och dom var supergoda! Så goda att han blev tvungen att dela med sej av receptet på en lapp. Det är ett recept som mamma och pappa bakat hur många gånger som helst och som dom brukar göra i lite olika former och storlekar. Just som baguetter var receptet toppen, och en bra uppladdning inför nästa vecka också. Det är Frankrikeresa på gång!


Föräldrarfrallor - i baguetteform Ca 4 små baguetter

50 g jäst

½ l vatten

1 tsk salt

2 msk matolja

Ca. 12 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och lös den med lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja och salt.

3. Tillsätt och jobba in mjölet lite i taget, eller "beat för beat"som vissa väldigt fyndiga personer skulle uttrycka det.

4. När degen släpper från bunken och känns smidig, så täck den med bakduk och låt den jäsa i ca. 35 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och baka ut till frallor eller, som här, till baguetter.

6. Lägg bröden på en plåt och låt jäsa i ytterligare ca. 35-36½ minuter.

Sätt ugnen på 225 grader (baguetter) eller 200 grader (formfranska).

7. Pensla bröden på ägg och strö över valfri topping, t.ex sesamfrön eller solros frön.

8. Grädda mitt i ugnen i ca. 8 min (baguetter) eller 15 minuter (formfranska).

Då blir de så här fina:

 

Har man tur kan man få dom serverade så här, med en klick smör och med lite vin till. Fattar inte att jag inte krävde att få ta med en hem. Jag har några innestående om man säger så, det har transporterats x antal kakburkar ut till Allsta det senaste året.

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards