Alla inlägg under september 2012

Av enkakaiugnen - 10 september 2012 21:37

    

I lördags var Fredrik och Veronica här och det var som alltid både kul och trevligt! Vi åt en massa och spelade ett spel som vi verkligen fastnat för alla fyra. Vi har alltid spelat kort på tvären och bredden men sen vi började med det här spelet så har vi inte gjort annat. Det är skitkul! Kommer inte riktigt ihåg vad det heter nu, men det går ut på att man ska bygga tågrälsar över hela Europa på vissa förutbestämda sträckor och med ett visst antal vagnar. Det är mer spännande än det låter. Innan spelandet åt vi paj. Det här receptet var riktigt bra och vi saltade och kryddade en hel del. Västerbottenosten gör ju sitt också, den är ju så himla god. Vi hade skinkröra till också, efter det här receptet på renröra. Vi hittade ingen renstek, men skinka funkade lika bra. Här är pajreceptet, det kommer från recepten.se.


Kantarellpaj med västerbottenost Ca 4-5 portioner

1.5 dl dinkelmjöl med fullkorn

1.5 dl vetemjöl

125 g mjukt smör0.5 msk vatten


Fyllning:

300-400 g färska eller frysta kantareller

25-50 g smör att steka i
1 st gul lök3 st ägg0.5 tsk salt1 krm finmalen vitpeppar3 dl crème fraiche

100 g (3 dl) riven västerbottenost


Gör så här:

Pajdegen:

Sätt på ugnen på 225°C. Ta fram en pajform ca 24 cm i diameter.

1. Häll mjölet, smöret och vattnet i en bunke. Kör gärna med elvisp med degkrokar.

2. Tryck ut pajdegen i pajformen med fingertopparna. Ställ in pajformen i frysen 5 min eller kylskåpet 30 minuter. 3. Tryck några lufthål med en gaffel i pajbottnen. Grädda pajskalet mitt i ugnen i 10 minuter.


Fyllningen:

1. Stek svampen i ordentligt med smör. Salta gärna och peppra lite grann efter behag. Stek på medelvärme eller något lägre i minst 10 minuter så att svampen blir genomstekt utan att bli bränd. Fördela svampen i pajskalet.

2. Hacka löken i småbitar. Stek löken i smör på medelvärme så att löken blir genomskinlig och genomstekt utan att bli bränd. Fördela löken i pajskalet.

3. Knäck äggen i en bunke och häll på saltet och vitpepparn.

4. Rör med en sked snabbt ihop äggsmeten med crème fraiche till en jämn smet.

5. Riv osten och rör ner den i äggsmeten. Häll äggsmeten i pajskalet över svampen och löken och bred ut smeten så att den är jämnt fördelad och täcker svampen.

6. Grädda mitt i ugnen i 200°C i 25-30 minuter tills pajen börjar bli gyllene. Det viktiga är att äggsmeten stelnat vilket man kan se om man skakar lite på pajen som då ska vara fast, ej rinnande.

Klart!

Servera med sallad och gärna med renröra till.


Allmänt · Mat · Paj
Av enkakaiugnen - 8 september 2012 00:23

     

Igår var jag så otroligt chokladsugen efter vi hade ätit middag så jag var tvungen att akutbaka lite brownies. Lärdomar som kom med detta projekt (som skedde under en hel del stress):

Mjuka inte upp smör i en plastbunke i ugnen.

Torka upp plast som smält fast i ugnen direkt.

När du ska ta ut plastbunken ur ugnen, bli inte nervös och tappa ut den och allt smör i ugnen när du försöker rädda situationen.

Ge inte upp, baka om.

Jag klarade en av fyra, nämligen den sista. Jag gjorde om och då blev det rätt. Man ska inte baka när man är stressad men det ser jag inte som en lärdom, utan mer som ett faktum som ibland måste upplevas ändå.

Resultatet av alltihop blev hur som helst de här browniesarna med hallon i. Det är Leilas originalrecept som jag ändrat lite i och jag tycker att de blev väldigt goda, hallonen var en fullträff. Lättbakade var de också och fort gick det så det här var verkligen en hit.

Bake away!


Hallonbrownies ca. 20 st små (1 liten långpanna (ca. 15*30))

175 g mjukt smör

2 dl strösocker

1 dl muscovadosocker

½ dl ljus sirap

1 ½ dl kakao

en nypa salt

3 ekologiska ägg

1½ dl vetemjöl

Ca. 1-2 dl hallon


Gör så här:


Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa socker och smör tills det blir krämigt/är bra blandat.

2. Rör ner kakao, sirap och salt.

3. Vispa ner ett ägg i taget och vänd därefter ner mjölet i smeten.

4. Blanda väl och häll sedan smeten i en långpanna (klädd med bakplåtspapper).

5. Bred ut smeten och strö sedan hallon över den. Tryck ner dem lite och grädda sedan kakan i ugnen i ca. 30 minuter.

6. Låt kakan svalna innan du skär den i lagom stora rutor.

Klart! Om man vill kan man pudra över lite florsocker innan man serverar dem.

 

Av enkakaiugnen - 5 september 2012 22:00

  

I fredags när jag gjorde blåbärssconespajen så läste jag fel i receptet och tog för mycket socker, så jag fick börja om. Men jag ville inte slänga den första smeten så jag blandade i lite kakao och gjorde en choklad- och bananpaj av det istället. Jag smaksatte bananerna med limesaft och muscovadosocker och jag tyckte det blev riktigt bra tillsammans. Pajen smakar mycket av både choklad och banan och blev bra i konsistensen tycker jag. Servera med lite vaniljglass till!

 

Choklad- och bananpaj 4 portioner

1,25 dl vetemjöl

1 dl socker

1,5 msk kakao

1 tsk bakpulver

lite salt

1 msk smör


1,5 banan

saft av ½ lime

1-2 msk muscovadosocker


Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda ihop mjöl, socker, bakpulver, salt, kakao och smör.

2. Rör i mjölken och ställ kallt.

3. Skiva bananen och lägg den i botten på en ugnssäker form. Strö muscovadosockret över och pressa över limesaften.

4. Fördela chokladsmeten jämt över bananerna och grädda pajen i ca. 15-20 minuter.

5. Garnera med minimarsmallows, choklad, strössel eller något annat fint du har hemma.

Servera helst med vaniljglass!

Av enkakaiugnen - 3 september 2012 12:30

       

En liten klassiker kan man väl säga. Ganska enkla chokladkakor med nötter och med mycket chokladsmak. Goda!


Chokladkakor med mandel ca. 30 st

100 g mörk choklad (t.ex. med pistage)

60 g smör

50 g sötmandel

1 ½ dl muscovadosocker (el. vanligt)

2 ½ dl vetemjöl

2 msk kakao

½ tsk bakpulver

1 tsk vaniljsocker

1 ägg


Gör så här:


1. Hacka sötmandeln.

2. Smält chokladen och smöret tillsammans i en kastrull. Rör så det blir slätt.

3. Blanda ihop mandelhacket med alla torra ingredienser.

4. Rör ner ägget i mandelmjölet och rör därefter ner chokladsmöret. Blanda snabbt ihop till en smidig deg.

5. Forma degen till en rulle, plasta den och låt den vila i kylen i minst 2 timmar.

6. Värm ugnen till 175 grader.

7. Skär rullar i ca. 20 skivor, ca. 5 mm breda.

8. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 8-10 minuter. Låt dem svalna på plåten.

Klart!

Av enkakaiugnen - 1 september 2012 10:45


Igår var det fredag och efterrätt här hemma. Jag testade en ny typ av blåbärspaj med sconesdeg och den blev faktiskt riktigt god. Receptet kom från DI Weekend-bilagan som pappa var här och lämnade en morgon, för  att han hade sett några blåbärsrecept som han trodde att jag skulle gilla. Han är snäll han, jag blir så glad för sånt. Att han stannar till sådär för några recept åt mig. Dom blev hur som helst jättegoda. Jag gjorde dom i portionsformar och det funkade kanon. Tydlig blåbärssmak och bra konsistens på degtacket. Prova!

 

Blåbär- och sconespaj 2 portionsformar

1, 25 dl vetemjöl

0,25 + 0,75 dl socker

1 tsk bakpulver

lite salt

1 msk kylskåpskallt smör

0,75 dl mjölk

150 g blåbär

saft från ½ citron

½ tsk vaniljsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Hacka ihop smör, mjöl, 0,25 dl socker, 1 tsk bakpulver och salt.

2. Rör i mjölken och blanda allt till en slät smet. Ställ kallt.

3. Värm blåbären med socker och citron i en kastrull. Låt sjuda några minuter.

4. Häll blåbärsblandningen i två portionsformar. Fördela smeten ovanpå blåbären.

5. Grädda i 10-15 minuter.

Servera med vispad grädde och/eller vaniljglass!

 


Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards