Direktlänk till inlägg 8 oktober 2012

Kryddig squashkaka med apelsinglasyr.

Av enkakaiugnen - 8 oktober 2012 11:45

      

Jag har gjort det igen, en Anneliekaka. Anneliekakor är kakor som mamma skulle vilja ha helt för sig själv, gömda i ett skåp att ta fram till exempel efter maten när det ibland infinner sig ett sötsug. Mamma gillar nötter, choklad och lite matigare och kryddigare kakor. Eller ja, egentligen gillar hon väl alla sorters kakor, men de som hon verkligen gillar är såna som den jag just gjort och som ni kan se här ovanför. Jag tyckte den hade lite för många smaker om jag ska vara ärlig. Man ser liksom inte skogen för alla träd. Både kanel, kardemumma, ingefära, squash, valnötter och mörk choklad och sen apelsinglasyr på hela härligheten. Det var kanske en krydda för mycket. Om jag gör om den så tar jag nog bort chokladen för den känns överflödig. Utan den hade kakan nog påminnt ganska mycket om en morotskaka. Sen är det ju så att allt är gott med glasyr på i min värld. Så det var ändå ganska god, men det var mer tack vare glasyren än själva kakan. Här är receptet som kommer från tidningen "Hembakat".

(Jag gjorde en halv sats och använde en sockerkaksform istället för en springform, men här är originalreceptet).


Squashkaka med apelsinglasyr

3 ägg

4 dl råsocker

5 dl grovt riven squash

1 ½ dl rapsolja

3 ½ dl vetemjöl

1 tsk salt

1 tsk bikarbonat

½ tsk bakpulver

2 tsk kanel

1 ½ tsk ingefära

1 tsk kardemumma

½ tsk riven muskot

2 dl hackade valnötter

100 g hackad, mörk choklad


Glasyr:

100 g philadelphiaost

50 g rumsvarmt smör

2 ½ dl florsocker

1 ½ tsk vaniljsocker

Rivet skal av ½ apelsin


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor i en bunke.

2. Vispa ägg och socker i en annan bunke tills det är vitt och pösigt. Rör ner riven squash och olja i smeten.

3. Rör ner mjölblandningen i smeten och sist hackade nötter och choklad.

4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca. 24 cm i diameter.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 75 minuter. Låt kakan svalna.

6. Vispa ihop alla ingredienser till glasyren med en elvisp så den blir ganska lös. Tillsätt lite apelsinsaft om den är för trögflytande.

7. Brev glasyren över den kalla kakan och garnera med nötter och apelsinklyftor.

Klart!

    

 
ANNONS
 
Katarina

Katarina

8 oktober 2012 14:40

Låter riktigt god!

http://hovkonditorn.blogspot.com

enkakaiugnen

14 oktober 2012 14:18

Tack! :)

 
Ingen bild

yvonne pira

19 oktober 2012 13:02

verkligen fina resept jag skrev av hallonpajerna rabarber äpplesylten och bara äpplesylten sen fattigfrallorna 18 stycken kanske blir billigare att baka ha ha

enkakaiugnen

20 oktober 2012 22:12

Tack! Roligt att du gillar recepten! Trevlig helg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Tisdag 16 juli 16:56

        Det här var ett perfekt recept för mig. Det går snabbt att göra, kräver få ingredienser och är så lite omständigt som det går. Blev dock lite besviken på resultatet, tyckte smaken blev lite för söt. Nästa gång ska jag prova med hälften av ...

Av enkakaiugnen - Tisdag 16 juli 16:40

Åh denna kärlek till mackor. Kan verkligen förstå Lasse Kronér som skrev boken 80 väldigt goda mackor och David Sundin med kamrat som gjorde en podd om samma bok. Då fokuserade dom visserligen på påläggen tror jag, här är det mer fokus på själva b...

Av enkakaiugnen - Söndag 7 juli 21:14

Först av allt, ursäkta dålig bildkvalitet. Hann inte riktigt med fotandet innan familj och släkt skulle äta upp den. Här är en klassisk rabarberpaj, bara det att rabarberna tog slut så jag fick röra ner lite jordgubbar också. Men det gjorde det ...

Av enkakaiugnen - Söndag 7 juli 20:57

        Våren har inneburit en viss radioskugga, men nu så! Den här sommaren visar sig vara en baksommar. När regnet strilar ner och man mer än någonsin längtar efter en charterresa till vilket varmt land om helst, så får man nöja sig med värmen...

Av enkakaiugnen - Lördag 5 jan 15:18

        I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt n...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se