Direktlänk till inlägg 8 oktober 2012
Jag har gjort det igen, en Anneliekaka. Anneliekakor är kakor som mamma skulle vilja ha helt för sig själv, gömda i ett skåp att ta fram till exempel efter maten när det ibland infinner sig ett sötsug. Mamma gillar nötter, choklad och lite matigare och kryddigare kakor. Eller ja, egentligen gillar hon väl alla sorters kakor, men de som hon verkligen gillar är såna som den jag just gjort och som ni kan se här ovanför. Jag tyckte den hade lite för många smaker om jag ska vara ärlig. Man ser liksom inte skogen för alla träd. Både kanel, kardemumma, ingefära, squash, valnötter och mörk choklad och sen apelsinglasyr på hela härligheten. Det var kanske en krydda för mycket. Om jag gör om den så tar jag nog bort chokladen för den känns överflödig. Utan den hade kakan nog påminnt ganska mycket om en morotskaka. Sen är det ju så att allt är gott med glasyr på i min värld. Så det var ändå ganska god, men det var mer tack vare glasyren än själva kakan. Här är receptet som kommer från tidningen "Hembakat".
(Jag gjorde en halv sats och använde en sockerkaksform istället för en springform, men här är originalreceptet).
Squashkaka med apelsinglasyr
3 ägg
4 dl råsocker
5 dl grovt riven squash
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 ½ tsk ingefära
1 tsk kardemumma
½ tsk riven muskot
2 dl hackade valnötter
100 g hackad, mörk choklad
Glasyr:
100 g philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
Rivet skal av ½ apelsin
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor i en bunke.
2. Vispa ägg och socker i en annan bunke tills det är vitt och pösigt. Rör ner riven squash och olja i smeten.
3. Rör ner mjölblandningen i smeten och sist hackade nötter och choklad.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca. 24 cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 75 minuter. Låt kakan svalna.
6. Vispa ihop alla ingredienser till glasyren med en elvisp så den blir ganska lös. Tillsätt lite apelsinsaft om den är för trögflytande.
7. Brev glasyren över den kalla kakan och garnera med nötter och apelsinklyftor.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 | 17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
|||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 |
30 |
31 | |||||||
|