Direktlänk till inlägg 28 oktober 2012

Grova morotsbröd!

Av enkakaiugnen - 28 oktober 2012 10:00

   

Söndagar är nu mer bakdagar. Ganska skönt med en hel dags bakande med gamla morgonpassetrepriser i bakgrunden. I söndags blev det mazarinkaka, müsli och så de här grova morotskakorna. Egentligen skulle man göra stora kakor av dem, men det gjorde jag inte. Tycker det är lättsammare när dom är små. Grundreceptet kommer ur tidningen Hembakat, men jag bytte ut mjölet lite eftersom jag ville ha grövre bröd. De blev jättegoda, jag hade i lite brödkryddor också så jag tror det är orsaken. Vill man göra dem så gör man såhär:


Grova morotskakor ca. 15-20 st (beroende på hur stora man gör dem)

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten (37 grader)

2 tsk salt

1 tsk brödkryddor

3 dl grahamsmjöl

2 finrivna morötter

3 dl grovt rågmjöl

6-8 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av vattnet. Rör ut jästen i vattnet.

2. Tillsätt salt, kryddor och gramhamsmjöl.

3. Blanda i morötterna och rågmjölet och sedan vetemjölet lite i taget.

4. Arbeta degen en stund, gärna i maskin.

5. Låt jäsa under bakduk i ca. 45 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 15-20 bitar (beroende på hur stora du vill ha dem).

7. Rulla degbitarna till bollar och platta ut dem till rundlar. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa igen under bakduk i ca. 30 minuter.

Sätt ugnen på 230 grader.

8. Pensla bröden med vatten och strö ev. över lite solrosfrön. Grädda i 12-15 minuten i nedre delen av ugnen.

Klart! Servera gärna med ost och päronmarmelad. Marmelad blir väldigt gott till det här brödet eftersom det inte är sötat alls.

   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Söndag 15 juli 17:03

           I går testade vi denna kräm som efterrätt tillsammans med en somrig fruktsallad med jordgubbar, kiwi och mango. Tanken var att varva det i glas och ha lite smuldeg över. Men då kom jag på att världens bästa mormor har en hel del rullrån...

Av enkakaiugnen - Onsdag 4 juli 22:00

Det har året har varit lite för baklöst Det hinns helt enkelt inte med att sno ihop en bulldeg också mitt när ekorrhjulet snurrar som allra fortast. Jag har ändå några måsten, vissa bröd och annan mat är helt enkelt för bra för att låta bli. Jag tänk...

Av enkakaiugnen - Fredag 29 juni 21:40

               Sommarlov. Ett av de bästa orden. Det rymmer så mycket, så många minnen och så mycket hopp på något vis. Det rymmer frihet, nattbad, rabarberbullar, en lycklig tvååring som åker rutschkana rakt ner i poolen, bubbel på altanen, sol...

Av enkakaiugnen - Torsdag 28 juni 22:15

      Det finns två riktigt roliga sätt att baka på. Det ena är när man har hela dan på sig och kan lyssna på en massa bra p3-program och annat och hålla på med flera projekt samtidigt. Något brukar då oftast sluta i katastrof men det är roligt på ...

Av enkakaiugnen - Måndag 28 maj 21:40

                Nu börjar äntligen tomten att växa till sig lite här och några tappra träd och buskar har börjat ge oss lite godsaker. Underbart med alla sommarsmaker nu! Hade lite ont om tid ena kvällen men ville ändå baka något med de här först...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se