Direktlänk till inlägg 28 oktober 2012

Grova morotsbröd!

Av enkakaiugnen - 28 oktober 2012 10:00

   

Söndagar är nu mer bakdagar. Ganska skönt med en hel dags bakande med gamla morgonpassetrepriser i bakgrunden. I söndags blev det mazarinkaka, müsli och så de här grova morotskakorna. Egentligen skulle man göra stora kakor av dem, men det gjorde jag inte. Tycker det är lättsammare när dom är små. Grundreceptet kommer ur tidningen Hembakat, men jag bytte ut mjölet lite eftersom jag ville ha grövre bröd. De blev jättegoda, jag hade i lite brödkryddor också så jag tror det är orsaken. Vill man göra dem så gör man såhär:


Grova morotskakor ca. 15-20 st (beroende på hur stora man gör dem)

50 g jäst

5 dl fingervarmt vatten (37 grader)

2 tsk salt

1 tsk brödkryddor

3 dl grahamsmjöl

2 finrivna morötter

3 dl grovt rågmjöl

6-8 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av vattnet. Rör ut jästen i vattnet.

2. Tillsätt salt, kryddor och gramhamsmjöl.

3. Blanda i morötterna och rågmjölet och sedan vetemjölet lite i taget.

4. Arbeta degen en stund, gärna i maskin.

5. Låt jäsa under bakduk i ca. 45 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och skär degen i 15-20 bitar (beroende på hur stora du vill ha dem).

7. Rulla degbitarna till bollar och platta ut dem till rundlar. Lägg på två plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa igen under bakduk i ca. 30 minuter.

Sätt ugnen på 230 grader.

8. Pensla bröden med vatten och strö ev. över lite solrosfrön. Grädda i 12-15 minuten i nedre delen av ugnen.

Klart! Servera gärna med ost och päronmarmelad. Marmelad blir väldigt gott till det här brödet eftersom det inte är sötat alls.

   

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Söndag 14 jan 18:45

                  Äntligen ett glutenfritt bröd utan mjölmix med god smak som håller ihop bra. Havremjöl är en ny favorit! Jag testar ju titt som tätt glutenfria recept, mest för att jag mår bäst av att inte äta mjöl för ofta. Eftersom jag ändå ä...

Av enkakaiugnen - 29 december 2017 14:01

         Jag älskar mazariner, det är sen gammalt. Har provat att baka i formar med allt ståhej det för med sig och håller mig därför numer till den här typen av kaka. Lika gott men mycket enklare. Denna gång blev det citronglasyr till och det är n...

Av enkakaiugnen - 29 december 2017 13:45

    Nu är ju julen nästan slut, så det är lite försent för det här receptet men jag måste bara ha kvar det inför nästa år! De här är de godaste lussebullarna jag gjort, de blev så saftiga och det är lite rom i dem också. Det här att baka med rom ...

Av enkakaiugnen - 3 december 2017 15:35

  Ursäkta en hemsk bild, men det var den enda jag hann få till innan kakan skulle serveras. Bli inte lurad, den blev såå mycket godare än den ser ut! Var så sugen på en chokladkaka och har snöat in lite grann på rom just nu så det fick bli en rom-...

Av enkakaiugnen - 21 november 2017 20:23

     I helgen var mormor, morfar, mamma och pappa här och fikade med oss och det var så mysigt. Det var ju första dagen med snö det här året och då börjar ju julen smyga sig på lite. Det kräver ju en saffranskaka och denna gång blev det Leilas recep...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se