Alla inlägg under oktober 2012
Nu är det sociala medier-race här! Nu finns En kaka i ugnen på Facebook också! Sök på En kaka i ugnen så hittar ni sidan. Gilla den gärna, då blir jag glad!
Den här fantastiskt fina skapelsen fick jag i 25-årspresent av mina fina fina kompisar!
Helgens tema var ju som sagt bebis och gos. Familj och släkt och mat kunde också varit temat för vi har ätit, umgåtts och kramat bebisar. Allt man kan begära av en helg helt enkelt. I lördags åt vi middag hos mamma och pappa och fick den här äppelkakan. Smaken var jättegod, men vi la till några äpplen i receptet för att den skulle bli lite fruktigare. Servera med vaniljsås!
Äppelpaj!
Pajdeg:
4 ½ dl vetemjöl
1 dl socker
200 g smält smör
Äppelfyllning:
6 skivade äpplen
1 msk kanel
1 msk vaniljsocker
Smultäcke:
2 dl havregryn
1 dl socker
150 g smält smör
2 dl corn flakes
Gör så här:
1. Arbeta snabbt samman ingredienserna till pajdegen. Tryck ut den i en form och förgrädda i 10 minuter i 175 grader.
2. Blanda kanel och vaniljsocker och sötr det över äppelskivorna. Lägg äppelskivorna ovanpå pajdegen.
3. Blanda ingredienserna till smultäcket och strö över det över äppelskivorna.
4. Grädda i 25 minuter i 175 grader.
Små skogshallonpajer (Ca. 3 st)
Smulpaj
100 g rumsvarmt smör
0,75 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk vaniljsocker
Fyllning
4 dl frusna skogshallon
Ca. 2 msk strösocker
1/2 tsk vaniljsocker(Ev. ½ msk potatismjöl)
I lördags var det tågspels- och middagsdags igen! Vi blev bjudna på en tokgod räksoppa, hembakat bröd och små grekiska pajer. Hur gott som helst! Till efterrätt hade jag gjort de här cheesecakebrowniesarna. Jag gräddade dem liet för länge, men smaken blev väldigt god i alla fall. Jag gillar kombinationen med choklad och cheesecakefyllning, det blir så saftigt. Till kakan hade vi blåbärssås. Något som var både roligt och lite överraskande var att kakan blev så hög och fin! Jag hade en ganska liten form och det skulle vara bikarbonat i receptet, så det var antagligen därför den blev så hög. Den ser ju nästan lite amerikansk ut. Här är receptet.
Browniesmet
3,5 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
125 g rumsvarmt smör
2,5 dl rörsocker
2 ägg
1 1/4 dl kakao
1 tsk vaniljsocker el. ½ tsk vaniljpulver
1,5 dl mjölk
50 g mörk choklad
Cheesecakefyllning
200 g Philadelphiaost
3/4 dl socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Browniesmet:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt. Ställ åt sidan.
2. Vispa smör och socker krämigt (om smöret är kallt kan man micra det på låg effekt en några sekunder för att få det rumsvarmt).
3. Vispa ner äggen ett i taget i smörblandningen och rör sedan i kakao och vanilj.
4. Rör ner mjölblandningen och sist mjölken.
5. Hacka chokladen och rör ner i smeten.
6. Häll smeten i en smord och mjölad liten långpanna/teflonform, ca. 15*20 cm.
Cheesecakefyllning:
1. Vispa philadelphiaosten mjuk.
2. Tillsätt socker, ägg och vanilj och vispa tills smeten blir luftig (det blev den aldrig för mig, den var rinnig men det funkade ändå även om muffinsarna blir lite plattare).
3. Häll smeten över browniesmeten och dra med en kniv genom båda smeterna så det blandas lite.
4. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter (känn med en provsticka, broniesmeten ska inte vara kladdig).
Låt svalna och skär i bitar. Servera med en bärsås om du vill. Koka då ihop bär och lite socker tills det är lagom sött (ca. 2 msk socker till 2 dl blåbär. Smaka av!)
Jag har gjort det igen, en Anneliekaka. Anneliekakor är kakor som mamma skulle vilja ha helt för sig själv, gömda i ett skåp att ta fram till exempel efter maten när det ibland infinner sig ett sötsug. Mamma gillar nötter, choklad och lite matigare och kryddigare kakor. Eller ja, egentligen gillar hon väl alla sorters kakor, men de som hon verkligen gillar är såna som den jag just gjort och som ni kan se här ovanför. Jag tyckte den hade lite för många smaker om jag ska vara ärlig. Man ser liksom inte skogen för alla träd. Både kanel, kardemumma, ingefära, squash, valnötter och mörk choklad och sen apelsinglasyr på hela härligheten. Det var kanske en krydda för mycket. Om jag gör om den så tar jag nog bort chokladen för den känns överflödig. Utan den hade kakan nog påminnt ganska mycket om en morotskaka. Sen är det ju så att allt är gott med glasyr på i min värld. Så det var ändå ganska god, men det var mer tack vare glasyren än själva kakan. Här är receptet som kommer från tidningen "Hembakat".
(Jag gjorde en halv sats och använde en sockerkaksform istället för en springform, men här är originalreceptet).
Squashkaka med apelsinglasyr
3 ägg
4 dl råsocker
5 dl grovt riven squash
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
2 tsk kanel
1 ½ tsk ingefära
1 tsk kardemumma
½ tsk riven muskot
2 dl hackade valnötter
100 g hackad, mörk choklad
Glasyr:
100 g philadelphiaost
50 g rumsvarmt smör
2 ½ dl florsocker
1 ½ tsk vaniljsocker
Rivet skal av ½ apelsin
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt och kryddor i en bunke.
2. Vispa ägg och socker i en annan bunke tills det är vitt och pösigt. Rör ner riven squash och olja i smeten.
3. Rör ner mjölblandningen i smeten och sist hackade nötter och choklad.
4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca. 24 cm i diameter.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 75 minuter. Låt kakan svalna.
6. Vispa ihop alla ingredienser till glasyren med en elvisp så den blir ganska lös. Tillsätt lite apelsinsaft om den är för trögflytande.
7. Brev glasyren över den kalla kakan och garnera med nötter och apelsinklyftor.
Klart!
Sitter i soffan, kollar på "That 70's shows", dricker kaffe och äter en helt sjukt god kaka! Såna här gånger älskar jag verkligen att baka, det är så himla roligt när det blir så här bra! Det här är verkligen en ny favorit. Den har allt som en mjuk kaka ska ha: den är saftig, degströssel på toppen, philadelphiaost och äpplen. Receptet kommer ur en bakbilaga från Allers som jag fick av svärmor. Den här ska jag definitivt göra fler gånger. Den blir också mitt bidrag till Söta sakers bakutmaning "Månadens sötsak". Här är receptet. Ytterligare en sak jag gillar med receptet är att det står på svenska. Det står "ostkräm" istället för "creme cheese frosting", tack för det.
Mjuka äppelrutor med ostfyllning ca. 16 medelstora rutor
2 syrliga äpplen
125 g smör
½ dl muscovadosocker
2 ägg
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl mjölk
Strössel:
25 g mandelmassa
25 g smör
1 msk socker
3/4 dl vetemjöl
Ostkräm:
200 g philadelphiaost
3 msk socker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och mjöla en långpanna, ca. 20x25 cm.
Gör strösslet först:
1.Riv mandelmassan och blanda den med mjöl, smör och socker till en smulig massa. Ställ in smuldegen i kylen.
2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i klyftor.
Gör kaksmeten:
3. Vispa ihop socker och smör. Vispa ner ett ägg i taget.
4. Sikta i mjöl och bakpulver.
5. Rör sist i mjölken.
6. Häll smeten i formen.
Gör ostsmeten:
7. Vispa ihop alla ingredienser till ostkrämen och fördela den på smeten i formen.
8. Lägg äppelklyftorna ovanpå smeten och tryck ner dem lite.
9. Strö sist ut strösslet ovanpå äpplena.
10. Grädda i 30 minuter, i nedre delen av ugnen.
11. Låt den kallna och skär den i rutor.
Klart!
Världens bästa mormor fyller år till veckan. Hon är fantastisk. En genomsnäll person med det största tålamod som finns. Hon förtjänar definitivt en egen tårta så till dagens födelsedagsmiddag gjorde jag en sån till efterrätt. Jag ville göra en rosa tårta med hallonsmak, så det fick bli en skogsbärstårta. Det är en vaniljtårtbotten med blåbärssylt och hallongrädde mellan lagren. Tårtan är täckt med vanlig grädde och ovanpå den ligger ett rosa marsipanlock. Den blev väldigt omtyckt, jättekul! Jag tyckte också om den och jag tror att mycket berodde på att jag gjorde egen sylt, både blåbär och hallon. Det smakar så mycket mer än köpesylt. Men hinner man inte så funkar såklart det med, och det är ju smidigare.
Så här gjorde jag.
Skogsbärstårta (Räcker till ca. 12-14 personer)
1 tårtbotten (se nedan)
1-1,5 dl blåbärssylt
1 dl hallonsylt
Ca. 7 dl grädde
Rosa marsipanlock
Vit choklad
Hallon till garnering
Gör så här:
Gör först tårtbottnen och låt den svalna helt. Gör den helst en dag i förväg. Se recept nedan.
1. Vispa grädden och lägg hälften av grädden i en egen bunke. Rör ner hallonsylten och smaka av så det är så sött som du vill ha det.
2. Rör runt i blåbärssylten så den är bredbar.
3. Skär bottnen i tre lager. Ett bra sätt är att använda en vass brödkniv och skära runt om tårtan med kniven först. När man gjort det lägger man kniver horisontellt längs med där man redan skurit och skär igenom tårtan.
Då blir varje lager lika tjockt.
4. Bred ut hallongrädden på första lagret och lägg på nästa lager tårtbotten.
5. Bred över blåbärssylten och lägg på locket.
6. Bred den vispade grädden över tårtan och lägg därefter över marsipanlocket (kolla innan du lägger på locket att det ser ut att täcka tårtan, kavla ut det lite annars.
7. Hyvla över chokladen och dekorera med hallon.
Klart! Bjud någon du tycker om på den!
3 ägg
3 dl socker
3,3 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1,1 dl kokande vatten
Gör så här:
1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
2. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och vänd ner det i äggsmeten.
Rör i, vispa inte.
3. Blanda sist ner det kokande vattnet och rör till en slät smet.
4. Häll upp i en smörad och bröad form med avtagbar kant (ca. 24 cm i diameter)
5. Grädda i 175 grader i 45 minuter.
(Öppna inte luckan under tiden, då sjunker den.)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 |
3 | 4 | 5 | 6 |
7 |
|||
8 | 9 |
10 | 11 |
12 |
13 |
14 | |||
15 |
16 | 17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
|||
22 | 23 |
24 | 25 |
26 |
27 |
28 | |||
29 |
30 |
31 | |||||||
|