Direktlänk till inlägg 11 november 2012
Nu har det varit bloggtorka för länge. Jag har haft fullt upp i veckan men det så kallade livspusslet. Jag gillar inte det ordet, det indikerar att man har alldeles för mycket att göra. Att man borde stressa av och ta det lite lugnare. Men det är ju svårt när det är så mycket man vill göra här i världen. Den här veckan har det inte blivit något bakat alls, tills igår kväll när Sandra kom hem till mig och kvällsbakade. Det blev farsdagskolor, choklad- och dumlemuffins och en nu sorts müsli. Vi var väldigt nöjda med resultatet, det var bara kolan som inte ville samspela med mig på slutet. Jag fattade inte varför den inte gick att skära, det blev bara såtigt, kladdigt och fult. Men då kom Sandra på att man ska ju naturligtvis skära den med kniven vinklad uppåt. Då föll poletten ner och det gick att skära dem till rutor som vi hade tänkt. Så det är ett tips om man som jag kör fast, blir förbannad och tänker "den här kolan hatar mig, jag kastar den och ska aldrig mer äta eller göra kola hemma". Men istället kunde vi ägna en halvtimme var åt att klippa i gladpack (inte heller en bra sysselsättning och man har lite för dåligt tålamod och för stora händer med kola på, för då fastnar nämligen gladpacken på händerna när man försöker klippa i den och den viker ihop sig och blir krullig). Det blev i alla fall varsin burk med kola åt våra pappor innan allt var klart. Och det var en väldans trevlig kväll! Här är receptet på kolorna, muffinsarna får vänta någon dag.
Choklad- och mintkola ca.30-40 st
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
100 g smör
1 dl sirap
4 msk kakao
1 krm salt
2 msk flytande glykos
16 droppar pepparmintsessens
Gör så här
1. Blanda alla ingredienser utom pepparmintsessens i en tjockbottnad kastrull.
2. Slå på plattan och låt det koka ihop. Rör då och då under kokningen.
3. Koka tills smeten klarar ett kulprov. Smaksätt med pepparmintsessensen och rör om så det blandas bra. Smaka av och tillsätt mer essens om du vill.
(Kulprov: häll iskallt vatten i en kaffekopp och ta sedan upp lite smet med en sked och häll i koppen. Om du kan forma smeten i vattnet till en kula är kolan klar. Kolan får samma konsistens som kulan har när smeten kallnat)
4. Lägg bakplåtspapper i en liten långpanna (min var 20x15 cm). Häll kolasmeten i formen och låt den stelna. Ställ in den i kylen efter en stund.
5. Sist kommer det jobbigaste (och godaste). Skär kolasmeten i lagom stora bitar och klä dem i smörpapper eller plastfolie. Ät en och annan mellan varven, så håller humöret sig på topp.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
4 | ||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 | |||
12 |
13 | 14 |
15 |
16 |
17 | 18 |
|||
19 |
20 |
21 |
22 |
23 | 24 |
25 | |||
26 | 27 |
28 | 29 |
30 | |||||
|