Direktlänk till inlägg 17 november 2012

Petit choux!

Av enkakaiugnen - 17 november 2012 10:21

   

Har för första gången gjort Petit Chouxer! Det var ju hur gott som helst och ganska perfekt på alla vis. Lagom storlek, ganska snabbakade och goda! Sen kan man ju variera dem så mycket och det är ju alltid roligt. Jag gjorde tre sorter: med lingongrädde, citronkräm och chokladmousse. Grundreceptet är MAT-Tinas, men jag tyckte att de blev lite väl låga? Kanske skulla haft lite mer mjöl i degen, den blev lite väl rinnig när jag skulle spritsa den. Resultatet blev ändå bra tycker jag, för att vara första gången. Så de här ska jag göra igen! Här är receptet.


Grundrecept Petit choux ca. 25 st

2 dl kallt vatten
4 tsk florsocker
75 g smör
2 dl mjöl
3 st ägg
en nypa salt
Citronkräm:

1 dl crème fraiche
1 dl lemoncurd (finns att köpa på burk)

 
Lingongrädde:
1 dl vispgrädde som vispas och blandas med ca. 2 msk lingonsylt.
 
Daimmousse:
Gör likadant som till den här tobleronemoussen. men använd marabous chokladkaka med Daim.

 

Gör så här:

Petit choux:
Sätt ugnen på 200 grader.

1. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt.

2. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.


3. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget och tillsätt en nypa salt.


4. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.

5. Spritsa ut petit-chouerna på en plåt med bakplåtspapper.


6. Grädda mitt i ugnen ca 15-17 minuter tills petit-chouerna känns lätta och luftiga.

8. Låt dem svalna på galler.


Gör fyllningarna: (se lingongrädde och Daimmousse ovan)


Citronkräm:
Vispa creme fraichen tills den blir fast.

Blanda ner curden.

 

Fyll petit chouxerna så här:

1. Lägg fyllningen i spritspåse med en smal, spetsig tyll.

2. Tryck in smeten i botten på petit-chouxen med en smal spetsig tyll, fyll försiktigt.

Klart!

   

 
 
Ingen bild

Sissi

18 november 2012 11:19

Fin blogg! Alla bakelserna ser riktigt goda ut! ;)

enkakaiugnen

22 november 2012 17:47

Vad kul! Tack!

 
KarinW

KarinW

19 november 2012 17:51

vad gott! Längesen jag gjorde pc, vilken fyllning var godast då?

http://chiliconkarin.blogg.se

enkakaiugnen

22 november 2012 17:47

Hej! Jag skulle nog säga citronfyllningen, fast choklad kommer inte långt efter. Gillar verkligen den där chokladsmaken man får av marabou daim-chokladen. Men citron är ju lite fräschare. Trevlig helg!

 
Catarina

Catarina

19 november 2012 21:55

Mmmm måste testa!
Dom ser underbara ut :)
Kram Catarina

http://keckla.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

22 november 2012 17:45

Tack! Ja, gör det, de var väldigt lättbakade! Och goda!

 
Lisa - mamma till Knut & Agnes

Lisa - mamma till Knut & Agnes

21 november 2012 23:09

Jag brukar ju vara in här och sno recept lite då och då, bla dom där kladdkakecookisen som är helt underbara! :D

Men nu är jag ute efter bröd och jag har gått igenom din brödkategori, men inte hittat ngt som jag vill ha. Jag skulle vilja ha ett enkelt recept på bröd, ett bröd som inte behöver jäsa. Förutom scones eller nattjästa bröd, vet du om ngt bröd som stämmer in på min beskrivning? Jag brukar göra scones på helgerna på morgorna, det går snabbt och man behöver inte förbereda det. Men börjar bli lite smått less på scones... skulle vilja variera mig, men då jag vill ha det som helgfrukost vill jag ju att det ska gå snabbt. Och dom flesta bröden måste ju jäsa, vilket det känns som att jag inte har tid med =/

http://mammatillknut.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

22 november 2012 17:53

Hej! Förstår det där med att man vill ha bröd utan jäsning, i början när jag bakade hade jag så dåligt tålamod och orkade aldrig vänta på att det skulle jäsa så då gjorde jag en del filmjölklimpor. Har du sett dem? De brukar vara väldigt goda, och ganska söta så de är inte det nyttigaste brödet men det behöver det ju inte alltid vara heller. Ett sånt bra recept är detta: http://enkakaiugnen.bloggplatsen.se/2011/09/11/6214327-snabb-ragsiktslimpa/
Eller sök på "snabb rågsiktlimpa". Kan det vara något tror du? Trevlig helg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards