Direktlänk till inlägg 26 november 2012

Lussebullar!

Av enkakaiugnen - 26 november 2012 11:00

   

Nu är jag lite nöjd. Ville baka lussebullar igår, men hittade inget recept som jag gillade så då gjorde jag ett eget. Första gången jag vågade mig på att göra ett eget bullrecept och jag blev lite stirrig när jag lyfte bort handduken efter första jäsningen och det inte hade hänt någonting. Men det hade det ändå. Så dom blev faktiskt riktigt goda! Jag hade i mycket smör och smälte det inte, har lärt mig av Leila att det är bättre att använda rumsvarmt smör i degen, för då blir det saftigare än med smält smör. Det verkar stämma. Jag hade inga russin hemma upptäckte jag, så det blev tranbär i dem istället, en spansk liten bulle helt enkelt!


Lussebullar Ca. 20 st små

1 paket saffran (0,5 g)

1,5 dl mjölk

½ paket jäst (25 g)

0,75 dl strösocker

lite salt

100 g rumsvarmt smör

1 ekologiskt ägg

6-7 dl vetemjöl

Russin / tranbär till garnering


Gör så här:


1. Mortla saffranet med lite socker.

2. Smula jästen i en bunke.

3. Värm mjölken till fingervarm (37 grader) och häll i lite av den i bunken. Rör ut jästen.

4. Häll saffranen i resten av mjölken och rör ut den. Häll mjölken i bunken.

5. Tillsätt salt, socker, ägg och smöret i bitar. Blanda runt så det blir ganska jämt blandat.

6. Häll i mjölet lite i taget och rör tills det blir en smidig deg. Spara lite av mjölet till utbakningen.

7. Låt degen jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.

8. Ta upp degen på mjölat bakbord och tillsätt lite mer mjöl om det behövs. Dela degen i 15-20 bitar, beroende på hur stora bullar du vill ha. Forma bullarna till lussekatter (gör som långa ormar av varje degbit, genom att tvinna dem mellan händerna. Vik in varje ände åt var sitt håll och rulla inåt till de möts).

9. Lägg bullarna på en plåt och låt dem jäsa under bakduk i 30-40 minnuter till.

Sätt ungen på 200 grader.

10 .Pensla med uppvispat ägg och sätt tranbär eller russin i dem.

11. Grädda i 8-10 minuter mitt i ugnen.

 


Klart! Den där första tuggan på en lussebulle när man väntat ett helt år på dom, det är nåt speciellt det. Särskilt om man får julmust till. Då hör man ju O helga natt inne i huvet utan att någon ens sjunger. Nu är det inte långt kvar! Snart kommer det att poppa upp tomtar till höger och vänster här. Men ingen kan slå mamma när det gäller tomtepyntning. Ja, mormor då möjligtvis. Här är en bild på förra årets pimpade tomte hemma hos mor och far. Med början förra året så måste vi driva lite med mammas stora förtjusning över tomtar. Tomtar och bebisar är hennes grej. Och bebisar är ju liksom fina i sig, men tomten kände vi behövde lite hjälp på traven.

 

Vi har stora planer även för i år. Beware Santa!

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Tisdag 16 juli 16:56

        Det här var ett perfekt recept för mig. Det går snabbt att göra, kräver få ingredienser och är så lite omständigt som det går. Blev dock lite besviken på resultatet, tyckte smaken blev lite för söt. Nästa gång ska jag prova med hälften av ...

Av enkakaiugnen - Tisdag 16 juli 16:40

Åh denna kärlek till mackor. Kan verkligen förstå Lasse Kronér som skrev boken 80 väldigt goda mackor och David Sundin med kamrat som gjorde en podd om samma bok. Då fokuserade dom visserligen på påläggen tror jag, här är det mer fokus på själva b...

Av enkakaiugnen - Söndag 7 juli 21:14

Först av allt, ursäkta dålig bildkvalitet. Hann inte riktigt med fotandet innan familj och släkt skulle äta upp den. Här är en klassisk rabarberpaj, bara det att rabarberna tog slut så jag fick röra ner lite jordgubbar också. Men det gjorde det ...

Av enkakaiugnen - Söndag 7 juli 20:57

        Våren har inneburit en viss radioskugga, men nu så! Den här sommaren visar sig vara en baksommar. När regnet strilar ner och man mer än någonsin längtar efter en charterresa till vilket varmt land om helst, så får man nöja sig med värmen...

Av enkakaiugnen - Lördag 5 jan 15:18

        I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt n...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se