Direktlänk till inlägg 29 december 2012

Nyårsdesserten 2012 - Crème anglaise med jordgubbstopping!

Av enkakaiugnen - 29 december 2012 22:52

            
 

Nu går jag kanske händelserna lite i förväg, det är ju inte så kul att avslöja nyårsdesserten i förhand, men det gör jag i alla fall för jag provgjorde den nu ikväll. Och så hoppas jag att dom som ska äta den på nyår inte läser här innan dess. Jag fick Roy Fares bakbok "Sweet" i julklapp och den verkar väldigt intressant. Roliga recept och många av dom är lite festigare av sig så därför valde jag två recept ur den till nyårsafton. Jag tänkte göra små tryffelpajer som vi kan ha efter tolvslaget när vi ska äta en massa ost och kex och dricka upp överblivet bubbel. Då tyckte jag att det passade med lite choklad till också. Men det blir ju senare det.


Själva efterrätten är den som syns på bilden, creme anglaise med jordgubbskräm. Den ska garneras med färska bär och citronmeliss. Jag gillade den verkligen, den känns rolig att bjuda på. Det är en vaniljkräm i botten, som fick en tydlig vaniljsmak och blev väldigt krämig. Den är toppad med en jordgubbskräm med smak av kardemumma. Det var både lite spännande och lite för mycket tyckte jag så jag kanske minskar mängden kardemumma lite. Men samtidigt var det en kul och oväntad smakbrytning så den kanske får vara kvar. Känns väl lite sådär att berömma sin egen nyårsdessert. Dom andra kanska inte alls gillar den, men å andra sidan så är ju det här tänkt som lite inspiration till er som inte ska vara där jag är på nyår, så det får väl vara så då. 


Jag vill väldigt gärna tacka också, för att ni som besöker bloggen gör det och för att ni kommenterar ibland! Det blir bara roligare och roligare att blogga och det beror ju på att det blir fler och fler som läser och att jag också hittar nya roliga bloggar bland er som läser. Så tack för i år och gott nytt år! Tipsa gärna om era egna nyårsdesserter och länka till dem i kommentarsfältet! Här är nu till slut receptet.


Crème anglaise 6 port

Crème:
1 ½ gelatinblad

100 g äggula ( ca. 5 st)

1,3 dl strösocker

½ vaniljstång

½ dl mjölk

2 ½ dl grädde


Jordgubbskräm:

350 g jordgubbar

½ dl strösocker

½ dl vatten

½ citron, färskpressad saft av den

1 tsk malen kardemumma (ev. mindre om man vill ha mindre inslag av det)

1, 75 msk maizena

1, 5 msk vatten


Jordgubbar

Vinbär

Citronmeliss


Gör så här:

1. Lägg gelatinet i kallt vatten.

2. Rör ihop ägg och socker i en bunke.

3. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och koka upp under omröring.

4. Plocka upp vaniljstången och rör ner blandningen i bunken med ägg och socker. Blanda alltihop väl och häll tillbaka det i kastrullen.

5. Värm upp krämen under konstant omrörning på låg värme tills den börjar tjockna. Häll sedan genast krämen i en egen bunke, för att avbryta värmeutvecklingen.

6. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem väl i krämen.

7. Häll upp krämen i serveringsglas och låt dem stå i kylen tills den har stelnat, ca. 1 ½ h eller 30 minuter i frysen.


Jordgubbskräm:

1. Skölj, ansa och halvera jordgubbarna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker, vatten, citronsaft och kardemumma.

2. Låt det koka upp och sänk sedan värmen. Låt småkoka i ca. 3 minuter.

3. Mixa blandningen till en slät sås med en stavmixer. Passera såsen genom en finmaskig sil ner i en kastrull.

4. Blanda maizena och vatten i en kopp och rör ner det i krämen. Låt krämen koka upp och låt den sedan småkoka i ca. 2 minuter. Rör om hela tiden. Låt krämen svalna.

När såsen svalnat ordentligt och vaniljkrämen stelnat i kylen så fördela jordgubbskrämen ovanpå vaniljkrämen och garnera med färska bär och citronmeliss. (Ber om ursäkt för bilderna, har inte rätta garneringen hemma och kameran ville sova).





Om man är många och vill göra en vintrig och god efterrätt så är ju dom här vinterrutorna med maräng perfekta tycker jag. Man kanske kan tycka att det är lite trist med en långpannekaka som nyårsdessert, men med marängen och bären på tycker jag att det är festligt ändå. Strör man lite glitterströssel över så blir det ju ännu bättre.

Här är receptet:

 


 

Och har man lite tid, många barn eller kanske mycket tid och få barn men inte orkar göra nåt ståhej till efterrätt, så är ju varma hjortron med socker och vaniljkesella hur gott som helst. Recept finns här.

En annan väldigt enkel dessert är den här, snabbgjord halloncheesecake i glas:

 


Vill man ha något annat så finns det mer i kategorin efterrätter och i Nyår.

Gott Nytt År!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27 28 29
30
31
<<< December 2012 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards