Alla inlägg under januari 2013

Av enkakaiugnen - 10 januari 2013 10:30


Maräng: ca. 50 st små

2,25 dl strösocker

4 äggvitor


Gör så här:

Sätt ugnen på grill och 225-250 grader.

5. Häll sockret och 1 ½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka upp och koka i ca. 8 minuter. Rör om då och då så inte sockret fastnar i botten.

6. Vispa under tiden äggvitorna till ett skum, gärna i matberedaren.

7. När sockerlagen kokat klart så häll i den lite i taget i äggviteskummet medan du vispar. Vispa sedan ytterligare en stund.

8.  Spritsa marängen i småkakeformar eller på ett bakplåtspapper.Gör gärna små toppar i marängen. Slår man lite försiktigt på marängen så följer den med upp när man drar upp det man slår med, och då blir det som toppar.

9. Ställ igen marängerna i ugnen i några sekunder, så att topparna får lite färg. Börja inte med något annat medan du väntar för det går jättefort!

Gott till glass, grädde och jordgubbar eller bara som dom är med lite choklad på.

 


Av enkakaiugnen - 7 januari 2013 10:30

 

Jo, jag hade ju en julgodissort kvar som inte finns här än. Men nu så! Det är helt enkelt chokladen till apelsintryffelpajerna som jag gjorde några vanliga tryfflar av. En väldigt smidigt sätt att göra tryffel på om man inte vill hålla på och kladda så mycket med att rulla bollar av den, är att hälla upp tryffeln i käckformar och garnera dem där. Nackdelen är att man kanske inte får ur all tryffel ur formen när man väl ska äta den men det är ju ett lyxproblem.


Apelsintryffel ca. 50 st

115 g mörk choklad

115 g mjölkchoklad

½ dl apelsinjuice

1 apelsin, finrivet skal av den

½ dl strösocker

½ dl vispgrädde

1 msk smör


Gör så här:

1. Hacka chokladen i bitar och lägg i en bunke.

2. Lägg socker, juice, skal och grädde i en kastrull. Låt det koka upp och häll det sedan över chokladen och rör ut chokladen till en slät smet.

3. Rör ner smöret och rör tills smeten är helt slät.

4. Fyll en spritspåse med tryffeln och spritsa ner den i knäckformar. Låt dem stelna i kylen.

5. Garnera gärna med apelsinskal eller något annat du tycker blir fint.

Klart!

   


Av enkakaiugnen - 5 januari 2013 15:15

   

Lördagar bör innehålla nån form av fett- och sockerbomb. Här är ett bra exempel på det. Fulla med choklad, maräng och digestivekex är dom och heter passande nog S'mores cupcakes. S'mores är ju såna där klassiska USA-kakor som "dom" har framför lägerelden där. Chokladkex som man trycker fast grillade marshmallows i, helt enkelt. Det här är samma sak, fast fångat i en muffins. De blev väldigt goda och lite oväntade med både maräng och digestive i. Men dom kräver någon som gillar sötsaker, inte någon som mest tar en kaka för att det finns en över. Receptet kommer från "The hummingbird bakery" och här är det.


S'mores cupcakes ca. 16 st

30 g mörk choklad, finriven

5 digestivekex, mosade till smulor


75 g rumsvarmt smör

3 dl strösocker

3, 25 dl vetemjöl

3/4 dl kakao

1 msk bakpulver

1/4 tsk salt

2 stora ägg

2, 25 dl standardmjölk


Maräng:

2,25 dl strösocker

4 äggvitor


Chokladrutor till garnering


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Lägg smör, mjöl, kakao, socker, salt och bakpulver i en bunke eller matberedare. Vispa ihop ingredienserna till en finkornig bladning, med elvisp eller i matberedare.

2. Vispa ihopp ägg och mjölk för hand och häll ner det mesta av det i bunken. Vispa ihop till en slät smet och tillsätt den sista äggmjölken. Vispa till det är en slät smet.

3. Fyll formarna med smeten till 2/3. Strö över lite digestivesmulor och chokladriv på muffinsarna.

4. Grädda i ca. 20-25 minuter, känn med en sticka att de är klara.

Ta ut muffinsarna och låt dem svalna. Medan de svalnar gör man marängen:

5. Häll sockret och 1 ½ dl vatten i en kastrull. Låt det koka upp och koka i ca. 8 minuter. Rör om då och då så inte sockret fastnar i botten.

6. Vispa under tiden äggvitorna till ett skum, gärna i matberedaren.

7. När sockerlagen kokat klart så häll i den lite i taget i äggviteskummet medan du vispar. Vispa sedan ytterligare en stund.

8. Bred ut marängen på de kalla muffinsarna. Spritsa eller bred ut med en lilleman/slickepott och gör gärna små toppar i marängen. Slår man lite försiktigt på marängen så följer den med upp när man drar upp det man slår med.

9. Sätt ugnen på grill och ca. 225-250 grader. Ställ in muffinsarna igen i några sekunder, så att topparna får lite färg. Börja inte med något annat medan du väntar för det går jättefort!

Garnera med chokladbitar och digestivesmulor. Klart!

    

Av enkakaiugnen - 4 januari 2013 10:00

 

Ännu ett recept ur tidningen BAKA. Gillar verkligen den tidningen, både innehållet och layouten, den är så snygg!

Denna gång är det ett matbröd, en Sörgårdslimpa som jag provade. Väldigt god och sån där klassisk limpsmak men med en tydlig smak och ganska hård skorpa. Det gillar jag. Här är receptet.


Sörgårdslimpa 2 st

4 dl mjölk

25 g jäst

1 dl sirap

½ tsk salt

6 dl rågsikt

2 dl grovt rågmjöl

4 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Värm mjölken till fingervarmt, ca. 37 grader.

2. Smula jästen i en bunke och häll över lite av mjölken och rör ut jästen i den.

3. Tillsätt resten av mjölken, sirap, salt, rågsikt, rågmjöl och vetemjöl. Tillsätt mjölen lite i taget.

4. Arbeta degen väl, helst i maskin, tills den släpper degbunken kanter.

5. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek.

Sätt ugnen på 200 grader.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till två runda limpor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

7. Pensla limporna med lite vatten blandat med sirap. Grädda längst ner i ugnen i 40-45 minuter.

Om limporna blir för mörka för tidigt, så lägg lite aluminiumfolie på dom så bränns dom inte högst upp.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 1 januari 2013 15:30

   

I min familj så är vi fyra stycken. Eller nu är vi ju egentligen fem, eller kanske rent av sju beroende på hur man räknar. Men i ursprungsfamiljen är vi fyra. Fyra stycken ganska positiva och lite hetlevrade personer med starka viljor och pratglada röster. Vi har som andra familjer en hel del traditioner, särskilt kring jul. En ganska rolig tradition som mamma gör varje år är att hon sjunger passande sånger vid olika juliga moment. Ett exempel är när vi klär granen. Då sjunger hon "nu har vi jul här i vårt hus..." och helst bara den refrängen lite nu och då under pyntandet. Samma sak när vi (eller dom numer) ska ta undan allt pynt. Då sjunger hon "nu är glada julen slut slut slut...". Jag vet inte om hon är medveten om det här, men jag tycker det är så gulligt. Mamma är expert på att skapa bra stämning, särskilt runt julen och det är dom där små grejerna som gör det. Hon har hundratals tomtar också. Och är man sådär stämningsfull och julmysig och riktigt förtjust i sina tomtar som hon är, då är risken stor att nån vill jävlas lite grann. Så när vi kom hem från julfirandet i Västerås dan för dan, då såg mammas nya favvotomte ut såhär:

    

Helt otippat var det min bror som förvandlat den lille mysgubben till Bat Santa.

 

Det här julen var annorlunda på fler sätt, för det var första året som jag fick fira med pappas släkt också. Jag har inte gjort det förut på jul så det var verkligen jättekul! På lördagen träffade vi faster och farbror med familj och åt kalkon, vilket jag aldrig heller gjort. Men det var supergott så det rekommenderas! Jag och mamma skulle göra efterrrätten. Vi delade upp arbetsfördelningen så att hon ägnade sig åt att vara farmor (åt ett mycket efterlängtat barnbarn) och jag gjorde efterrätt. Resultatet blev väl sådär. Jag måste säga att jag föredrar philadelphiaost i cheesecakes istället för kesella. Och granatäppelkärnorna blev lite för syrliga uppepå tyckte mamma. Men den var ändå helt okej, lite syrlig och julig smak med pepparkaksbotten. Receptet kommer från Arla, här är det:

 

Pepparkakscheesecake med granatäppelkärnor

10 Digestivekex
1 msk malda pepparkakskryddor
75 g smör  


Fyllning:
3 ägg
500 g Kesella kvarg
1 dl socker
rivet skal av 1/2 citron
1 tsk vaniljsocker


Garnering:
Granatäppelkärnor

 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
1. Krossa kexen fint eller stöt dem i en mortel. Rör ner pepparkakskryddan.
2. Smält smöret och rör i smulorna.
3. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter. Förgrädda i ugnen ca 5 min.
4. Blanda alla ingredienser till fyllningen.
5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stelnat, 30-40 min.
Låt stå kallt före serveringen och garnera sist av allt med granatäppelkärnor.
Ett bra sätt att få ut dom ur äpplet är att rulla äpplet mot bänken så det knastrar för då lossnar kärnorna och är lättare att få ut när man skär isär äpplet. Det blir ganska mycket juice också så man kan torka kärnorna på ett hushållspapper eller i en sil innan man lägger dom på cheesecaken.
 
Det var den julen det. Och jag hoppas på många fler jular i Västerås och Eskilstuna!
 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24 25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards