Direktlänk till inlägg 5 april 2013

Hallongömmor!

Av enkakaiugnen - 5 april 2013 16:39

   

Igår bakade jag inte med kärlek. Mer med hat faktiskt. Det är ju i och för sig ganska sällan det blir så, men igår var det så. Jag lyckas ganska ofta pendla mellan total lycka och total ilska i bakandet. Det finns ju väldigt många saker som kan störa, irritera och gå fel när man bakar, så är det bara. I alla spalter och tidningar jag läser där olika bagare och bagerskor ska ge sina "fem bästa tips" om bakning så finns det några saker som de alltid tar upp och som jag stör mig enormt mycket på. "1: Se till att du har mycket tid för bakningen, så du inte måste stressa." 2: Väg alla dina ingredienser så det blir exakt rätt mängd". Nummer 1 stämmer inte, just för att jag ofta klämmer in bakningen mellan flera andra projekt som skype, städning och jobb. Om jag viger en helkväll åt bakningen så gör jag ju ofta en massa olika sorter och då ska allt tajmas ihop och jäsa, gräddas och knådas samtidigt. Så tiden blir alltid knapp. Beror nog dock mer på mig än på kakorna. Men man vill ju så mycket här i världen. Nummer 2: Nej jag väger inte ingredienserna. Vem gör det? Vem hinner och orkar det? Och gör det någon skillnad? Nej, inte i min värld.

Hur som helst så skulle jag igår baka biskvier. Blir ju perfekt med choklad och grejer tänkt jag och började spritsa ut bottnarna på plåten. Gräddade och var glad och nöjd, ända tills jag skulle ta loss dom från bakplåten. För det gick inte. Cementkakor som satt fast över hela plåten. Hade visserligen inget bakplåtspapper, men "man kan väl olja?". Nej, det kan man inte med biskvier. Så jag fick bända loss alltihop från plåten. Sen skulle jag ju ta tag i det riktiga baket. Men då var kärleken slut.

Det är hur som helst en typ av hallongrottor, fast dom blir lite mjukare och gosigare liksom. Fyllda med hallonsylt och väldigt lättätna och lättbakade. Ett bra kaktips! Värda att testa!



Hallongömmor! Ca. 25 st

125 g smör

3/4 dl strösocker

1 ägg

3 dl mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 dl hallonsylt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka ihop smör och socker på en skärbräda (eller i matberedare med kniv).

3. Lägg hacket i en bunke och rör ihop till en slät smet.

4. Rör ner ägget i smeten och blanda väl.

5. Blanda ihop mjöl och bikarbonat bra och rör sedan ner det i äggsmeten. Rör och knåda ihop till en smidig deg.

6. Dela degen i två bitar och rulla till två rullar. Plasta rullarna och lägg dem i kylen i ca. 20 minuter.

7. Ställ ut småkakeformar på en plåt.

8. Ta av plasten från rullarna och gör små runda bollar, ca. 25 st och placera en i varje form.

9. Gör en grop i varje boll med ett finger och lägg lite sylt i varje grop. Strö över pärlsocker.

10. Grädda i ca. 12-15 minuter så att kakorna får lite färg.

Klart!

   

 
 
Katarina

Katarina

5 april 2013 22:21

Vilka fina hallongömmor!

http://hovkonditorn.blogspot.comh

enkakaiugnen

6 april 2013 11:16

Tack! :)

 
Ingen bild

Annelie

6 april 2013 17:52

Dessa ser fantastiska ut... kan dom möjligen finnas med på kalasbordet på söndag????

 
Ingen bild

gabi

8 april 2013 13:01

härligt med ett äkta inlägg som faktiskt påminner så mycket om hur det faktiskt går till.. hhaha känner igen mig så väl!! brukar alltid tänka "varför kan ja aldrig göra som det står i receptet och som alla andra folk och bara göra en sak och inte tre?!"

enkakaiugnen

8 april 2013 13:58

Hehe, precis! Men det är ju kul när det händer saker tycker jag, hatar att vänta! Så det är nog därför det blir så för mig i alla fall :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards