Direktlänk till inlägg 16 april 2013

Rågkakor!

Av enkakaiugnen - 16 april 2013 21:24

   

Ja, vad säger man? Inte världsklass i alla fall. Nej de här blev lite torra faktiskt, det är ju alltid lika trist och särskilt när man jäst saker för det tar ju sån tid. Så grädda lite kortare till och kavla inte ut dom för mycket!! Då kanske ni lyckas bättre än jag. På mitt första jobb som cafébiträde så hade vi rågkakor på menyn. Det där caféjobbet kommer jag nog alltid minnas, jag tyckte att det var så roligt! Mitt första riktiga jobb, från början hade jag kunnat jobba gratis, så roligt var det. Rågkakorna var hur som helst riktigt goda och saftiga och väldigt populära på just det caféet så det var dom jag såg framför mig när jag började baka. Men det blev inte riktigt så, men helt okej i alla fall. Här är receptet, ur tidningen BAKA:


Grov rågkaka ca. 8 st

50 g jäst

50 g smör

5 dl mjölk

2 tsk salt

2 tsk kummin

1 dl sirap

Ca. 6 dl rågmjöl

Ca. 9 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke.

2. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 grader).

3. Häll lite av vätskan över jästen och rör ut den. Häll i resten av vattnet.

4. Rör ner kummin, salt, sirap och sist mjölen, lite i taget.

5. Arbeta till en smidig deg och låt sedan jäsa under bakduk i ca. 30 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma till 8 runda kakor, ca. 15 cm i diameter. Kavla inte för mycket!

7. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda bröden i mitten av ugnen i ca. 12-15 minuter.

Låt dem svalna på galler under duk. Klart!



 

 
 
smslån

smslån

17 april 2013 11:15

Ser gott och nyttigt ut tycker jag

http://www.smslan-med-betalningsanmarkning.com

enkakaiugnen

19 april 2013 21:12

Tack! Ja, lite halvnyttiga är dom ju, och goda att rosta märkte jag!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards