Alla inlägg under april 2013

Av enkakaiugnen - 13 april 2013 23:00

        

Ojojoj vilken tystnad. Vad sysslar jag med? Jo, jag har varit sjuk, jobbat väldans mycket, haft kalas, planerat framtiden och ätit en hel del bakverk faktiskt. Jo, sen har jag bakat lite också. Så nu blir det skärpning under veckan som kommer och en hel del inlägg faktiskt. Här kommer veckans första bakverk, citronmuffins med lemon curd och maräng! Grundreceptet är Leilas muffins, men sen twistade jag dom lite. Längtade efter dom hela veckan och sen blev dom av. hade dem i ugnen lite för länge, men i övrigt blev dom goda. Snåla inte med fyllningen! Det är en bra bakregel överlag tycker jag, snåla inte!

Måste också få berätta att jag fått en förfrågan om ett roligt projekt och har tackat ja! Inte en jättegrej kanske, men för mig är det roligt! Berättar mer framöver!


Citronmuffins med maräng och lemon curd! Ca. 16 st

100 gr smör

1 dl mjölk

3 ekologiska ägg

2 ½ dl socker  

1 tsk vaniljsocker

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

lite salt

2 dl lemon curd


Maräng

3 äggvitor

2 dl socker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret.

2. Sikta samman mjöl, bakpulver och salt.

3. Vispa socker, ägg och vaniljsocker vitt och pösigt.

4. Häll mjölk och grädde i smöret och häll blandningen i äggsmeten. Rör ihop.

5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.

6. När smeten är någorlunda slät så häll den i en muffinsplåt klädd med formar.

7. Grädda i 12-15 minuter, vänta inte för länge med att ta ut dem!

8. Låt dom svalna lite och gröp sedan ur lite ur varje muffins, där ska det vara lemon curd sedan.

9. Lägg lite lemon curd i varje muffins och lägg tillbaka "locket" på dom.

Sätt ugnen på 250 grader.

Gör marängen:

Vispa äggvitorna i en väl rengjord bunke. Det får inte vara nån äggula med för då stelar det aldrig. Vispa tills det blir ett fast skum. Vispa därefter ner sockret, lite i taget.

10. Spritsa eller bred marängen över varje muffins.

11. Ställ in muffinsarna i ugnen igen i 1-2 minuter så marängen får lite färg. Titta ofta, det går jättefort!

Klart! Garnera med citronskal och citronmeliss.

 

Av enkakaiugnen - 7 april 2013 11:00

   

Har gjort en väldigt chokladig lyxkaka om jag får säga det själv. Det passar ju bra för den ska få gå på kalas. Det är en kaka med chokladbotten och över smeten är det hackade hasselnötter, hackad choklad och minimarshmallows. Högst överst är det en maräng med farinsocker som breds ut över hela kakan. Sen gräddar man och får en kaka med ganska roligt mars-utseende. Den ser ut som någon form av planetlandskap. Väldigt god blev den, och väldigt söt. Perfekt kaffekaka! Receptet kommer ur tidningen Hembakat.


Marshmallowsrutor 20-25 st

125 g rumsvarmt smör

2  & 1/3 dl strösocker

3 ägg (2 av äggvitorna sparas till marängen)

3 ½ dl vetemjöl

2 msk kakao

1 tsk bakpulver

1 krm salt


Fyllning:

100 g hackade hasselnötter

100 g grovt hackad mörk choklad

50 g minimarshmallows

2 dl farinsocker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Vispa smör och socker med elvisp.

2. Vispa ner ett helt ägg och därefter två äggulor (spara vitorna till marängen). Vispa smeten luftig.

3. Blanda mjöl, kakao, salt och bakpulver för sig och rör sedan ner det i den andra smeten.

4. Klä en form 20x30 cm med bakplåtspapper och bred ut smeten i den. Det är lite svårt och segt så man får kämpa lite, men det går.

5. Strö choklad, nötter och marshmallows jämnt över kakan.

6. Vispa äggvitorna till ett vitt och hårt skum. Vispa sedan ner farinsockret lite i taget och vispa en stund när allt socker är i bunken. Fördela sedan marängen över kakan, ta inte för mycket i början, för hela kakn ska täckas.

7. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 30-40 minuter. Kolla efter halva tiden så inte marängen bränns. I så fall akn du lägga lite aluminiumfolie på den.

Låt den svalna och skär den sedan i lagom stora rutor. Om man vill kan man ringla lite choklad över den. Klart!

   

Av enkakaiugnen - 5 april 2013 16:39

   

Igår bakade jag inte med kärlek. Mer med hat faktiskt. Det är ju i och för sig ganska sällan det blir så, men igår var det så. Jag lyckas ganska ofta pendla mellan total lycka och total ilska i bakandet. Det finns ju väldigt många saker som kan störa, irritera och gå fel när man bakar, så är det bara. I alla spalter och tidningar jag läser där olika bagare och bagerskor ska ge sina "fem bästa tips" om bakning så finns det några saker som de alltid tar upp och som jag stör mig enormt mycket på. "1: Se till att du har mycket tid för bakningen, så du inte måste stressa." 2: Väg alla dina ingredienser så det blir exakt rätt mängd". Nummer 1 stämmer inte, just för att jag ofta klämmer in bakningen mellan flera andra projekt som skype, städning och jobb. Om jag viger en helkväll åt bakningen så gör jag ju ofta en massa olika sorter och då ska allt tajmas ihop och jäsa, gräddas och knådas samtidigt. Så tiden blir alltid knapp. Beror nog dock mer på mig än på kakorna. Men man vill ju så mycket här i världen. Nummer 2: Nej jag väger inte ingredienserna. Vem gör det? Vem hinner och orkar det? Och gör det någon skillnad? Nej, inte i min värld.

Hur som helst så skulle jag igår baka biskvier. Blir ju perfekt med choklad och grejer tänkt jag och började spritsa ut bottnarna på plåten. Gräddade och var glad och nöjd, ända tills jag skulle ta loss dom från bakplåten. För det gick inte. Cementkakor som satt fast över hela plåten. Hade visserligen inget bakplåtspapper, men "man kan väl olja?". Nej, det kan man inte med biskvier. Så jag fick bända loss alltihop från plåten. Sen skulle jag ju ta tag i det riktiga baket. Men då var kärleken slut.

Det är hur som helst en typ av hallongrottor, fast dom blir lite mjukare och gosigare liksom. Fyllda med hallonsylt och väldigt lättätna och lättbakade. Ett bra kaktips! Värda att testa!



Hallongömmor! Ca. 25 st

125 g smör

3/4 dl strösocker

1 ägg

3 dl mjöl

1/2 tsk bikarbonat

1 dl hallonsylt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Hacka ihop smör och socker på en skärbräda (eller i matberedare med kniv).

3. Lägg hacket i en bunke och rör ihop till en slät smet.

4. Rör ner ägget i smeten och blanda väl.

5. Blanda ihop mjöl och bikarbonat bra och rör sedan ner det i äggsmeten. Rör och knåda ihop till en smidig deg.

6. Dela degen i två bitar och rulla till två rullar. Plasta rullarna och lägg dem i kylen i ca. 20 minuter.

7. Ställ ut småkakeformar på en plåt.

8. Ta av plasten från rullarna och gör små runda bollar, ca. 25 st och placera en i varje form.

9. Gör en grop i varje boll med ett finger och lägg lite sylt i varje grop. Strö över pärlsocker.

10. Grädda i ca. 12-15 minuter så att kakorna får lite färg.

Klart!

   

Av enkakaiugnen - 3 april 2013 08:00

   

Det är ju egentligen ganska sällan som man får till det som det ser ut på bilden när man bakar. Väldigt ofta blir det väldigt mycket plattare. Ganska ofta undrar jag också vad dom har under om det är en kaka eller muffins helt täckt med glasyr. Det kan ju vara vad som helst, skumgummi, en träbit eller något annat kreativt. Nu är det ju säkert inte så men i och med att jag är ganska misstänksam i vissa avseenden och verkligen inte gillar att bli lurad så tar jag det säkra före det osäkra och tänker att det nog finns ett uns av sanning i min teori. De här bullarna däremot är precis det dom ser ut att vara, fluffiga, saftiga och goda. Jag hade i lite rivna morötter i dom för att de skulle bli mer saftiga och det funkade bra tycker jag. Jag tycker ofta att matbröd blir torra och lite trista efter någon dag, men inte dom här, dom är väl värda ett försök. Här är receptet!


Enkla gramhamsbullar Ca. 20 st

50 g jäst

50 g smör

4 dl mjölk

2 tsk salt

1 tsk brödkryddor

1 msk strösocker

3 dl grahamsmjöl

2 dl dinkelmjöl med fullkorn

Ca. 5 dl vetemjöl.

1 mellanstor finriven morot


Gör så här:

1. Smält smöret och häll i mjölken i kastrullen. Värm tills det blir fingervarmt. (Ett bra knep jag brukar ta till här, för att veta när det är 37 grader, är att titta åt andra hållet och stoppa ner lillfingret i kasrullen. Om man inte känner när fingret är i vattnet då är det fingervarmt. Man får ju såklart se till att det inte är supervarmt).

2. Smula jästen i en bunke och häll lite av degvätskan över och rör ut jästen.

3. Tillsätt resten av degvätskan, salt, brödkryddor, socker, morötter och mjölsorterna lite i taget. Spara lite mjöl till utbakningen.

4. Arbeta degen ordentligt, gärna i maskin. Lägg sedan en bakdum över bunken och låt jäsa i ca. 30 minuter.

5. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 20 lika stora delar. Rulla dem till bollar och lägg å en plåt med bakplåtspapper.

6. Lägg en bakduk över varje plåt och låt jäsa i ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

7. Grädda bröden i ca. 10 minuter.

Låt svalna på galler. Klart!

 

Av enkakaiugnen - 1 april 2013 20:44

Jag har verkligen snöat in på chokladkakan från förra inlägget. Jag gör den med alla möjliga glasyrer och pynt jag kommer på. I helgen gjorde jag den som efterrätt på påskaftonen, och provade med en blåbärsglasyr. Den blev väldigt uppskattad, så det var kul. Jag gillar ju verkligen blåbär och choklad tillsammans och har ju provat det konceptet några gånger förut. Här ser ni några exempel:

 

Choklad- och blåbärstårta.


 

Blåbärsbrownies


 

Blåbärstryfflar.


Men nu var det ju egentligen inte det jag ville säga, utan jag ville dela med mig av blåbärsglasyren jag gjorde i helgen. Jag har tyvärr ingen bild men det får gå ändå denna gång. Jag gjorde en sats och täckte chokladkakan med den och det blev riktigt gott och saftigt. Receptet på kakan hittar ni här och blåbärsglasyren gör man så här:


Blåbärsglasyr: Till en kaka.

100 g philadelphiaost

50 g mjukt smör

2 dl tinade och "avrunna" blåbär

1 tsk pressad citron

3 dl florsocker

2 tsk vaniljsocker


Gör så här:

1. Vispa ihop allt utom blåbären med en elvisp.

2. Tillsätt sist blåbären och vispa tills smeten fått en lila färg och blåbären är ordentligt mosade. Bred glasyren över kakan och servera. Klart!

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30
<<< April 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards