Direktlänk till inlägg 19 juni 2013

Rocky road-tårta, från Erik!

Av enkakaiugnen - 19 juni 2013 15:51

 

Gästbloggaren Erik, mer känd som min bror,gör sitt första inlägg som gästbloggare. Håll utkik, det kommer fler inom kort och han är grym på att laga mat så jag hoppas på fler inlägg av det slaget.


Rocky road, nu som tårta.

Ibland känner jag verkligen för att baka, dagar när inspiration finns och man har idéer. Det dyker snart upp en födelsedag i familjen och som sig bör ska det därför bakas tårta. Tidningen Mer Smak har haft tårttävling och en av deras finalister, Matilda Mattson, har denna gång stått för grundreceptet.

Varje recept är ju till viss del att betrakta som en vägledning. Litegrann som en GPS som ser till att du kommer fram och visar enklaste vägen dit. Jag ser ofta hur min syster med sin erfarenhet som stöd gör små avstickare från den föreslagna rutten genom att hitta på små specialare som gör goda saker godare.

 

Denna gång har även jag tagit dessa avstickare. Dock inte för att förbättra, utan för att jag upprepade gånger missade alla varningar som hade kunnat tipsa om att jag verkligen är på fel väg. Detta är ett inlägg om en tårta som kom rätt till slut, men inte förrän efter ett par rejäla tabbar. Mycket nöje!

 

Rocky Road är en glass från början. Kola och nötter i vanilj med lite choklad. Den fanns förr i tiden i Sverige, men nu tror jag att Daim har konkurrerat ut den. Jag blev därför glad när jag hittade idén om Rocky Road som en tårta. I grunden är detta en kladdkaka av choklad med en chokladglasyr och topping av marshmallows, nötter och dumlekola.

Att som amatör baka under samma tid som man också försöker svänga ihop en sallad är så korkat att det går över gränsen till mental lyteskomik. Bristen på insikt om de egna begränsningarna lyser i mitt fall med sin frånvaro och för detta brukar priset stundtals vara högt.

I grunden är jobbet enkelt. Dra ihop en kladdkaka och grädda den. Under tiden den gräddas kokar du glasyren av grädde, sirap och mörk choklad. Den och kakan får svalna. Sedan brer man glasyren på kakan och strör på toppingen. Bokstavligen ’a piece of cake’.

 

Istället gjorde jag så här. Där det i början står ’smält smör, vispa ägg och socker poröst. Blanda övriga torra ingredienser’. Min tolkning var istället ’blanda samtliga torra ingredienser och kom på att du gjort fel lagom tills det att smöret smält’. Lugn och samlad som man är så nöjer man sig med att skratta åt sitt misstag. Jag har ju trots allt bara gjort grunden till en mudcake som jag kan baka senare.

 

Nästa vända lägger jag sockret i en egen skål och blandar resten av de torra ingredienserna i en annan skål. Jag tar fram ägg och smälter smör. Nästa steg, det som gick åt skogen förra gången, är alltså att vispa ägg och socker pösigt. Jag börjar vispa. Istället för att knäcka äggen så väljer jag istället att raskt och resolut hälla i smöret i det socker jag mätt upp. Lycka till att få den blandningen pösig. Två misstag och jag har inte ens fått ihop en smet. Denna gång är det väldigt nära att jag ger upp och kastar mitt saltfeta socker dit pepparn växer.

Skam den som ger sig. Jag knäcker i äggen och tänker att ’det ska ju ändå bara bli en smet’. Vispar så gott det går och häller sedan i de torra ingredienserna. Smeten blir fin och jämn så jag tänker att den får gå in i ugnen innan jag kommer på något annat som jag gjort fel.

 

Sagt och gjort. Kakan står i ugnen och glasyren kokas ihop. Den består av grädde och mörk sirap. Sirap som enligt receptet borde ha varit ljus. Den som huset hade att bjuda på var dock 8 år gammal och befanns inte längre lämplig då den till största delen av sockerkristallsmassa. Detta kan dock ha varit ett lyckokast och inte den tabbe jag trodde. Tonerna av anis och muskovadosocker som mörk sirap innehåller gav hela tårtan en lite extra nyans istället för att bara vara choklad-vanilj-trist. Glasyren avslutas med att man vispar ner mörk choklad i den.

När glasyren fått svalna brer man den på kakan och går sedan lös med topping. Mycket topping. Ju mer desto bättre, i min mening. Tänk dig att du vill ha så mycket topping att fjälltoppar som Åreskutan får se en ny konkurrent växa fram. Ätbara blommor kan vara svåra att få tag i, men lite rispat apelsinskal (GI) eller non-stop (inte så värst GI) kan ge den färgklick som tårtan annars behöver.

Det är en väldigt mäktig tårta och det är en kladdkaka i grunden. Jag serverade den med lite vispgrädde på sidan om, vilket uppskattades.

 

Det jag tar med mig från dagens äventyr är följande. 1; Matilda Mattson är ett geni. 2; Läs receptet. 3; Förstå receptet. 4; Kolla receptet löpande.

Gör man detta rätt så får man en riktigt god tårta som är rolig att ställa fram. Testa själva, det kan inte gå sämre för er än det gjorde för mig. Här är receptet, för er som vill prova!

 

Rocky roadtårta Ca. 16 pers
200 g smör
4 ägg
6 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1,5 dl kakao
4 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
1 msk smör till formen
2 msk ströbröd till formen
 
Glasyr:
1,5 dl vispgrädde
0,5 dl ljus sirap
200 g finhackad mörk choklad
 
Topping:
10 Dumlekolor
2 dl torrostade, grovhackade nötter t ex hasselnöt, jordnöt och pecannöt
2 dl minimarshmallow

Gör så här:

Botten:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret.

2. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.

3. Blanda alla torra ingredienser i en annan bunke. Vispa ner smöret samt de torra ingredienserna i äggvispet.

4. Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter.

5. Grädda i nedre delen av ugnen ca 45 min, beroende på hur kladdig du vill ha den. Kakan ska ha en frasig yta och provstickan ska fortfarande vara kladdig. Låt svalna.

Glasyr:

1. Koka upp grädde och sirap. Dra kastrullen från plattan.

2. Tillsätt chokladen och rör tills den smält. Låt glasyren svalna i kylskåp ca 30 min.


Topping:

Bred glasyren på kladdkakan. Strö över halverad Dumle, nötter och marshmallows. Garnera ev med ätbara blommor.

 

 Klart! Servera gärna med vispad grädde! Och vill man så kan man ju ta i lite extra när man garnerar:

 

 

 
 
Ingen bild

DL

21 juni 2013 00:08

Blev ju snygg trots allt! Ser väldigt god ut!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards