Direktlänk till inlägg 26 juni 2013

Kruskakor - ur en kokbok från 1930-talet!

Av enkakaiugnen - 26 juni 2013 22:45

  

   

Nu har tystnaden legat tät här i en vecka nästan, det är ju för dåligt. Men jag tog semester när jag fick sommarlov och har faktiskt inte bakat något under veckan som var, förutom midsommartårtan som tyvärr blev ett sorligt kapitel. Mer om det i framtiden. För nu sitter jag här och mumsar igen, och gläds åt det jag gjorde ikväll istället.

Jag var nämligen på loppis idag med Frida, min kära vän och kapten. Hon har nyss flyttat hem från Norge och har då flyttat in i världens gulligaste lilla hus. En vit träkåk med vita knutar och grön dörr med glasfönster i. Det är alla vintagedyrkares dröm det där huset. Och fyllt med vågar, flaskor, kakburkar, hyllremsor och annat. Allt i modell äldre. Inser nu att jag måste fota där och dela med mig, för jag misstänker att det finns en del shabby chic-intresserade läsare här ibland. Ska dock be om tillstånd först.

Hur som helst så drog vi iväg på loppis idag. Det spöregnade och vi for iväg bland hetsigt folk som prompt måste köra om en Saab 900 trots att dom har husvagn bak. Man ska tydligen inte ha husvagn, det verkar göra en hetsig. Vi kom till slut fram och började botanisera runt. Sökte stödetallrikar och träbrickor, krukor och lampor, kokböcker och diverse bakartiklar. Till min stora förtjusning dök jag på en kok- och bakbok från 1930!!

   

5 kronor senare var den min och jag slukade sidorna. Den är ju helt fantastisk den här lilla boken. En orange liten bok, utgiven av Kooperativa förbundet för 83 år sedan, full med recept på kakor och bakverk. Sitter just nu och äter upp mina första kakor ur den, och dom blev riktigt goda. Krus heter dom, kort och gott. Inte kruskakor, bara krus. Och receptet är så spännande skrivet, inte alls som idag. Det är inga uppmaningar i recepten, det står helt enkelt hur man ska göra. Sedan om man väljer att göra det, verkar vara upp till läsaren själv. Lite skojigt. Bara för att ge hela bilden av hur det låter så tänker jag faktiskt denna gång klistra in bilden av receptet.

 

Omdömet om själva kakorna är följande: Goda, lättbakade och billiga. Det är dock lite svårt att veta gräddningstider och ugnstemperatur. Men jag gräddade mina i ca. 15 minuter i 150 grader, och så höjde jag till 200 grader några minuter i slutet för att ge dom lite färg.  Här ovan är originalreceptet. Gillar verkligen de 5 sista orden: "gräddas ljusgula i varm ugn". Det togs som för givet då att läsaren hade vissa grundläggande kunskaper, som till exempel hur varm en "varm" ugn är. Kan inte släppa detta, 83 år sedan och här har jag just gjort likadana. Det är ju lite häftigt ändå.

   


 
 
Ingen bild

Anne

27 juni 2013 14:00

1930 hade nog de flesta av Kooperativa förbundets medlemmar fortfarande vedspisar, därav "varm ugn". Du får leta igenom och se vilka andra uttryck för ugnsvärme de använder så kan du nog översätta till moderna temperaturer :)
Inspirerad blev jag, kanske dags att plocka fram Kajsas kokbok som jag ärvt av min farmor när det blir dags för dop-fika. Fast jag vet inte om jag är så sugen att baka kanelbullarna med hemkokt ister istället för smör...

enkakaiugnen

27 juni 2013 22:54

Oj då, ister i bullarna? Undrar hur stor skillnad man skulle märka? är dock inte heller särskilt sugen på att testa det...
Roligt att du blev inspirerad, det är ju hela tanken! Ja, det är nog som du skriver om ugnen, får testa mig fram med detta :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
<<< Juni 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards