Direktlänk till inlägg 26 augusti 2013

Vinbär- och vaniljkaka!

Av enkakaiugnen - 26 augusti 2013 19:03

     

Jag har varken bakat eller bloggat på några dagar nu, har helt enkelt inte hunnit. Men då brukar ju baksuget infinna sig bara jag får tid och det fick jag i fredags. Jag trivs så väldans bra när jag får stå och greja och dona i min ensamhet, lyssna på Morgonpasset och vara kreativ. Jag började göra en lingonkaka som lät så jäkla god, med vaniljfyllning. Men mitt i baket upptäckte jag att det inte fanns några lingon i världen. Inte i min frys i alla fall. Så det fick bli vinbär i istället, men det funkade lika bra och den blev faktiskt riktigt god! Jag gillar när det är lite brytningar, syrligt och sött, det blir inte så sliskigt då. Så här är receptet, verkligen värt ett försök!


Vinbärskaka med vanilj 10-12 bitar.

3 ägg

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

50 g smör, smält

1 dl vatten

Ca 4 dl vinbär (färska eller frysta)


Fyllning:

100 g smör

1 dl mjölk

3 msk vaniljsocker


Gör så här


Sätt ugnen på 180 grader.

1. Vispa ägg och socker pösigt och rör ner bakpulver, mjöl och smör.

2. Koka upp vattnet och blanda ner det. Rör ihop allt till en smet.

3. Smörj och bröa en form och häll smeten i formen.

4. Sprid ut vinbären över kakan och tryck ner dem lite.

5. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

Lossa formen från kakan och låt den svalna.

Fyllning:

1. Smält smöret och tillsätt mjölken.

2. Vispa ner vaniljsocker och låt allt puttra i ca. 2 minuter under omrörning.

3. Dela kakan i två bottnar och fördela vaniljmjölken över bottnarna.

4. Sätt ihop bottnarna och strö över florsocker.

Klart!

   

 
 
Ingen bild

uffe o.h.e

28 augusti 2013 15:29

Mycket inspirerande. Uffe o.h.e kan snart vara igång igen och behöver både sött och surt för att triggas.

enkakaiugnen

29 augusti 2013 16:27

Hoppas entouraget bakar snart igen, kul att se vad ni hittar på!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28 29
30
31
<<< Augusti 2013 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards