Alla inlägg under september 2013

Av enkakaiugnen - 10 september 2013 07:45

   

Jäklar vad goda de här snittarna blev! Om småkakor ska vara goda så måste smeten vara bra, annars blir det för torrt och allmänt dåligt. Men de här blev riktigt bra faktiskt. Jag gjorde äppelmos i fredags (här finns receptet) och det äppelmoset använde till snittarna. Snabbt och lättbakat var det också, det gillas alltid. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.


Äppelsnittar med solroskärnor Ca. 25 st

125 g smör, rumsvarmt

4 msk strösocker

1 ägg

1 tsk grädde

3 ½ - 4 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver


Ca. 1 dl äppelmos

1 dl soroskörnor


Gör så här:


Sätt ugnen på 225 grader.

1. Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de får lite färg. Låt dem svalna.

2. Vispa smör och socker poröst. Rör därefter ner ägget och vispgrädden.

3. Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner det i äggsmöret.

4. Blanda ihop till en smidig deg och dela degen i två delar. Rulla ut båda bitarna till längder och läg dem på en plåt med bakplåtspapper.

5. Platta till båda längderna och bred sylt längs med hela längden, i mitten av den. Strö över solroskärnorna.

6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter.

7. Låt kakorna svalna lite och skär sedan i sneda snitt så sylten hamnar i mitten av kakan.

Klart!

     

Av enkakaiugnen - 8 september 2013 20:15

     

Det luktar kanel i hela lägenheten nu och jag gillar det verkligen, det luktar ju bullar. Men det är inga bullar utan äppelbakning som pågår. Eller pågick snarare. Nu är det klart och det blev scones, äppelsnittar och Roy Fares äppelmuffins. Först ut blir äppelmuffinsen eftersom de blev godast helt enkelt. Ha i så mycket äpplen som möjligt, det är hela grejen.


Äppelmuffins med crumble Ca. 15 st

100 g smör

2 ägg  

3 dl strösocker

7 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker

3 tsk bakpulver

1 ½ msk kardemumma

3 dl mjölk

3 äpplen


Havrecrumble:

75 g smör

1 dl strösocker

1, 75 dl havregryn

1 msk malen kanel

½ dl vetemjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

1. Smält smöret.

2. Blanda de torra ingredienserna förutom sockret.

3. Vispa ägg och socker pösigt och rör därefter ner mjölblandningen och mjölken lite i taget.

4. Rör sist ner smöret.

5. Skala och klyfta äpplena.

6. Sätt muffinsformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 3/4 med smet. Tryck ner 3-4 äppelbitar i varje muffins.

7. Smält smöret till havrecrumblen och blanda i resten av ingredienserna. Fördela strösslet på muffinsarna.

8. Grädda i ca. 20-25 minuter mitt i ugnen.

Klart! Funkar bra som dom är, eller med vaniljsås till.

 

Av enkakaiugnen - 4 september 2013 21:56

 

Det bästa jag läst idag. Dessutom har jag ätit paj idag. Idag har faktiskt varit en riktigt bra dag, kanske just därför. Jag kom att tänka på det nu ikväll och såna dagar ska man försöka spara på. Trots att tiden springer ifrån mig just nu med hus, vatten, vägar, jobb och annat så känns allting väldigt roligt. Baktiden är dock kraftigt begränsad så därför kommer en favorit från ifjol, nämligen en päronmarmelad som jag sneglade på länge innan jag tog sats och lagade den. Det är jag glad för, för den blev finfin. Både som marmelad och i småkakor. Här är receptet, eller länken till det åtminstone.

Päronmarmelad.

   

Av enkakaiugnen - 1 september 2013 15:52

     

Nu börjar det bli lite fjärilar i magen. Det är nämligen den första idag, och två månader tills vi lämnar stan för landet. Det är mycket som ska hända nu framöver, mycket ska hända på kort tid. Det känns sjukt roligt men också lite nervigt. Det ligger liksom i luften, runt omkring en, att det är något på gång. Igår var jag ute hos mormor och morfar en sväng och det var så mysigt. Det finns ingen som gör så gott fika som mormor. Det spelar ingen roll vad hon bjuder på, det smakar alltid så jäkla bra. Igår fick jag kaffe och mackor och vi surrade en stund. Sen på kvällen åt vi middag hos mamma och pappa. Jag gjorde efterrätt. Hade velat göra Roy Fares Äppelpaj de luxe ett tag, men har inte haft folk som kan äta eller äpplen att baka av. Nu hade jag båda så då körde jag på det. Den levde upp tillförväntningarna och blev riktigt bra. Men så är det ju också 3 fyllningar i den och bara en massa gott. Inte så svår att göra heller, perfekt baktips nu när äpplena faller av träden.


Äppelpaj de luxe - till ca. 14 pers.

Mördegsbotten:

120 g rumsvarmt smör

3 dl vetemjöl

1 dl florsocker

1 äggula

Mazarinfyllning:

250 g mandelmassa

1 tsk kardemumma

100 g rumsvarmt smör

1 ägg

3 äggulor

Äppelfyllning

6 äpplen

1 tsk kardemumma

1 msk malen kanel

3/4 dl flisad sötmandel

2 msk flytande honung

½ dl råströsocker

Havrecrumble

½ dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

½ dl havregryn

½ tsk bakpulver

60 g rumstempererat smör


Gör så här:

Mördegsbotten:

Sätt ugnen på 180 grader.

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

2. Kavla ut degen till en cirka 3 mm tjock rundel och fodra en pajform eller flera små med löstagbar kant.

3. Fodra formen ända upp på kanterna och skär bort överflödig deg.

Mazarinfyllning:

1. Riv mandelmassan och lägg den i en bunke.

2. Tillsätt kardemumma och rör ner smöret lite i taget.

3. Blanda i omgångar ner ägg och äggula tills det blir en slät massa.

Äppelfyllning:

1. Skala, dela, kärna ur och tärna äpplena. Blanda med resten av ingredienserna.

Havreströssel:

1. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt smöret och nyp ihop med fingertopparna till en smuldeg.

Montera:

1. Fördela mazarinfyllningen och därefter äppelfyllningen jämnt i pajformen. Strö havreströsslet över och grädda i mitten av ugnen i 30-35. Låt svalna och servera tillsammans med vaniljsås.

Om man inte orkar koka egen vaniljsås så tycker jag att den bästa köpsåsen är Ekströms färdiga vaniljsås. Den blir inte lika pulvrig som de man köper på påse. Annars funkar ju glass eller grädde också.

Se till att du får en stor bit!

   

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< September 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards