Direktlänk till inlägg 27 november 2013
Så blir det plötsligt precis så där bra som man tänkte från början. Efter åtskilliga räddningsprojekt de senaste veckorna med brända kakor, för dåligt gräddade kakor, för lös glasyr och för hård bröddeg så behövde jag en framgång, så här är den! En riktigt saftig kaka, som är ganska frisk av apelsinen men ändå julig tack vare kardemumman.
Saftig apelsin- och kardemummakaka
200 g rumsvarmt smör
4 dl strösocker
4 ägg
2 tsk malen kardemumma
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 krm salt
1 dl grädde
1 dl mjölk
finrivet skal av 1 apelsin
Glasyr:
Ca. 2 dl florsocker blandas ihop med:
Ca. 1 msk vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
1. Vispa smör och socker vitt och pösigt.
2. Vispa ner äggen, ett i taget.
3. Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver i en egen skål och rör sedan ner det i smeten.
4. Blanda i salt, mjölk, grädde och apelsinskal och rör till en jämn smet.
5. Häll smeten i en smord och bröad form som rymmer 2 liter (gärna en avlång brödform).
6. Grädda i 1 timme mitt i ugnen, men håll koll så att kakan inte bränns på toppen. Om den får för mycket färg så kan man lägga på lite aluminiumfolie under resten av gräddningstiden.
Låt kakan svalna och ringla sedan över glasyren.
Klart!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 |
|||||||
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 | |||
11 |
12 |
13 | 14 |
15 | 16 |
17 | |||
18 | 19 | 20 |
21 |
22 |
23 |
24 |
|||
25 |
26 |
27 | 28 |
29 |
30 |
||||
|