Direktlänk till inlägg 8 december 2013
Det roligaste julgodiset i år var géléhjärtana med skogshallonsmak! Det var inte lika svårt som man kan tro, men det krävdes en del gelatin och en kökstermometer. Vi hade dock ingen kökstermometer, men man kan ju inte ge upp när man är på gång och taggad. Så vi löste problemet med en utomhustermometer som vi diskade och diskade. Den gick däremot bara till 70 grader, så när det gäller de högre temperaturerna fick vi gå på känsla. Resultatet blev riktigt bra, det enda negativa var att de blev lite sladdriga men smaken var supergod! Mycket tack vare skogshallonen som vi hade, så om man har det rekommenderar jag starkt att man använder dem, det blir så mycket godare än med trädgårdshallon. De smakade verkligen hallon, inte alls så där konstgjort som det smakar ibland. Ett hett tips till godisbordet, som bryter av mot choklad och kola. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.
Gélehjärtanca. 40 st
10 gelatinblad (jag skulle ta 2 till om jag gjorde det igen)
200 g djupfrysta hallon
2 ½ dl strösocker
knappt 1 dl vatten
½ dl vit sirap (vi hade ljus sirap)
1 tsk citronsyra
matolja
Udda redskap:
Hjärtformar (till iskuber)
kökstermometer
Gör så här:
1. Pensla formarna med ett tunt lager olja.
2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.
3. Tina hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g slät hallonpure.
4. Koka socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150 grader. Rör inte för mycet under kokningen.
5. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp igen till 125 grader på medelvärme. Rör om då och då.
6. Ta upp gelatinbladen och skaka av vattnet från dem. Rör ner dem och och citronsyran in hallonmassan i kastrullen
7. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till ca. 55 grader i rumstemperatur. Rör om några gånger under tiden.
8. Häll hallonsåsen i en kanna med pip och häll den sedan vidare i hjärtformarna.
9. Låt hjärtana stå i rumstemperatur i ca. 3-4 timmar.
10. Lossa hjärtana ur formarna. Torka ev. bort överflödig olja och rulla dem i strösocker.
Klart!
Sandra häller upp hallonsåsen i formarna. På grund av formbrist fick vi ta iskubformar också. Det funkar det med!
Här är dom, lite spontant ståendes ute i snön...
"Utbildningsministern skyller på sossarna. Vänstern på friskolorna. Socialdemokraterna på skattesänkningarna. Sverigedemokraterna på invandrarna. Och Miljöpartiet poängterar än en gång att Gustav Fridolin är lärare."/Katrine Kielos, Aftonbladet.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
|||||||||
2 |
3 | 4 | 5 |
6 |
7 | 8 | |||
9 |
10 | 11 |
12 | 13 |
14 |
15 | |||
16 |
17 | 18 | 19 |
20 |
21 |
22 |
|||
23 | 24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 | |||
30 |
31 |
||||||||
|