Alla inlägg under december 2013

Av enkakaiugnen - 8 december 2013 21:57

 

Det roligaste julgodiset i år var géléhjärtana med skogshallonsmak! Det var inte lika svårt som man kan tro, men det krävdes en del gelatin och en kökstermometer. Vi hade dock ingen kökstermometer, men man kan ju inte ge upp när man är på gång och taggad. Så vi löste problemet med en utomhustermometer som vi diskade och diskade. Den gick däremot bara till 70 grader, så när det gäller de högre temperaturerna fick vi gå på känsla. Resultatet blev riktigt bra, det enda negativa var att de blev lite sladdriga men smaken var supergod! Mycket tack vare skogshallonen som vi hade, så om man har det rekommenderar jag starkt att man använder dem, det blir så mycket godare än med trädgårdshallon. De smakade verkligen hallon, inte alls så där konstgjort som det smakar ibland. Ett hett tips till godisbordet, som bryter av mot choklad och kola. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.


Gélehjärtanca. 40 st

10 gelatinblad (jag skulle ta 2 till om jag gjorde det igen)

200 g djupfrysta hallon

2 ½ dl strösocker

knappt 1 dl vatten

½ dl vit sirap (vi hade ljus sirap)

1 tsk citronsyra

matolja

Udda redskap:

Hjärtformar (till iskuber)

kökstermometer


Gör så här:


1. Pensla formarna med ett tunt lager olja.

2. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten.

3. Tina hallonen och passera dem genom en sil med små hål för att få bort kärnorna. Väg upp 100 g slät hallonpure.

4. Koka socker och vatten i en kastrull. Tillsätt sirap och koka på hög värme till 150 grader. Rör inte för mycet under kokningen.

5. Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt hallonpurén. Låt blandningen koka upp igen till 125 grader på medelvärme. Rör om då och då.

6. Ta upp gelatinbladen och skaka av vattnet från dem. Rör ner dem och och citronsyran in hallonmassan i kastrullen

7. Ta bort kastrullen från plattan och låt blandningen svalna till ca. 55 grader i rumstemperatur. Rör om några gånger under tiden.

8. Häll hallonsåsen i en kanna med pip och häll den sedan vidare i hjärtformarna.

9. Låt hjärtana stå i rumstemperatur i ca. 3-4 timmar.

10. Lossa hjärtana ur formarna. Torka ev. bort överflödig olja och rulla dem i strösocker.

Klart!

Sandra häller upp hallonsåsen i formarna. På grund av formbrist fick vi ta iskubformar också. Det funkar det med! 

 

Här är dom, lite spontant ståendes ute i snön...

"Utbildningsministern skyller på ­sossarna. Vänstern på friskolorna. Social­demokraterna på skattesänkningarna. Sverigedemokraterna på invandrarna. Och Miljöpartiet poängterar än en gång att Gustav Fridolin är lärare."/Katrine Kielos, Aftonbladet.

Av enkakaiugnen - 7 december 2013 23:29

 

Här började det..

...och här tog det slut.

Och i mitten såg det ut ungefär såhär:

                 Stökigt och väldigt kul, dom är så roliga dom här två! Julmusiken skrålade som bara den i bakgrunden men bröts ibland av med norska låtar som ingen fattade och De vet du. Sandra och Johan ville ha lite mer tempo i musiken men extremt traditionell som man är så var jag tvungen att bryta av allt med Carola och Tommy Körberg med jämna mellanrum. Varje gång undrade Sandra misstänksamt om det var Peter Jöback. Lillebror tog efter och undrade tillslut vem Petter var. Ja, ni hör ju. Det fanns anledning att skratta lite varstans. Och för rättvisans skull kan jag väl säga att mina höfter gick varma till Christmas in jail. Det lockade tydligen också till en hel del skratt. Men det är ju där det sitter! Trots allt så lyckades vi göra fem olika sorter som vi alla blev riktigt nöjda med! Det är nog första året som alla sorterna blev bra och då gav vi oss ändå på att göra géléhjärtan. Vi gjorde trillingnötter också och mintpastiller, polkagriskola och en chokladtäckt saffranskola. Först ut bli trillingnötterna!

Av enkakaiugnen - 4 december 2013 20:50

   

Det blir ju lätt väldigt sött, fett och tungt när man bakar julkakor och det är väl också det bästa med julen. Att både den och man själv får vara lite söt, fet och tung. Men det kan vara bra med ett lite friskare och syrligare inslag också som inte har något med kola eller choklad att göra. Här är ett sådant, snöiga limekakor. Jag tror att det här är en sådan kaka som man antingen gillar skarpt eller inte gillar alls, för den har en ganska stark limesmak. Jag gillar syrligt kakor och godisar så jag tyckte den var klockren. Väl värd ett försök!


Snöiga limekakor ca. 25 st små

90 g rumsvarmt smör

0,8+1,6 dl florsocker

2 lime (rivet skal+saft)

1 msk vaniljsocker

4,5 mjöl

2 msk potatismjöl

1/4 tsk salt


Gör så här:

1. Vispa smör och 0,8 dl florsocker vitt och fluffigt med elvisp.

2. Tillsätt rivet limeskal, limesaft och vaniljsocker.

3. Blanda potatismjöl, mjöl och salt i en egen bunke. Blanda sedan ner det i smörblandningen.

4. Knåda till en deg och dela den i två delar. Rulla varje del till en rulle, ca. 4 cm i diameter, ca. 2 dm lång.

5. Plasta rullarna och låt dem vila i kylen i en timme.

Sätt ugnen på 180 grader.

6. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

7. Grädda 13 minuter tills de fått lite färg.

8. Låt kakorna svalna på galler i ca. 8 minuter. Lägg dem sedan i en plastpåse tillsammans med resterande florsocker (1,6 dl). Skaka påsen så att kakorna blir helt vita.

För att få upp dem ur påsen kan man ta ett durkslag och hälla dem försiktigt i det. Sedan skakar man lite så försvinner det överflödiga florsockret.

Klart!

 


Av enkakaiugnen - 3 december 2013 21:57

  Ikväll har det jäst åt alla möjliga håll här och jag har bakat på tvären och bredden. Hann varken med glögg eller julmusik men det hinns väl med det också. Lång tid tog det ikväll, men det blev riktigt bra. Imorn kommer inläggen, hinner inte nu. Nån gång ska man ju sova också, det är mycket att hålla i huvet nu. Det man inte har i huvet får man ju ha i benen och jäklar vad jag springer fram och tillbaka på dagarna nu. Skulle önska att mer fick plats däri och då måste man ju sova sägs det. Så det ska jag göra nu. Har nyss avslutat kvällen med provsmakning och är riktigt nöjd över en nykomling på julkakslistan, Snökakor med limesmak.

     

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2013 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards