Direktlänk till inlägg 19 januari 2014

Eriks friterade bananmunkar!

Av enkakaiugnen - 19 januari 2014 20:52

 

Här kommer ett gästinlägg från min kära bror som till och med trivs lite bättre i köket än vad jag gör. Han har ju gästbloggat några gånger tidigare och han lyfter ofta saker till nästa nivå. Som här till exempel, där han gjort friterade bananmunkar. Det väldigt spontana Snövittemat i bakgrunden beror helt och hållet på att det råkade stå en porslinsren och två små fåglar i det ljusa och fräscha köket.

 

Bananes mandazi

Du behöver:

1 ägg

2 övermogna bananer

1 1/2 dl mjölk

1 urskrapad vaniljstång

225 g self-raising flour, vilket är en blandning. (Jag tog 205 g vetemjöl, 15g bakpulver och 5 g salt och siktade det två gånger.)

1 tsk bakpulver

4 msk socker

Florsocker till dekoration

Majsolja, cirka en liter

 

Jag har länge varit tveksam till det här med att fritera saker. Inte på grund av kalorier, den aspekten kunde inte bry mig mindre. Det har snarare handlat om att alla recept jag stött på innehållit ett stycke som förklarar att ens bostad kommer brinna ner. Kommer att brinna ner, inte kan komma att brinna ner, utan med all säkerhet kommer att totalförstöras. Eftersom jag är lite less på att bo i lägenhet så tänkte jag att jag kan ju lika gärna försöka. Dessa munkar blir inte som dunkin donuts munkar, men är sjukt goda i alla fall. Smeten görs barnsligt enkelt.

 

Gör så här:

1. Blanda ägg, bananer, mjölk, vaniljfrön, mjöl, bakpulver och socker i en matberedare och mixa slätt.

2. Låt vila i tio minuter. Smeten ska vara lite tjock, men inte som en deg. Du ska kunna klicka ner den i oljan utan att behöva använda allt för stora mängder viftande.

Så till den roliga delen, att fritera munkarna:

Jag vill återigen vara tydlig med att om du inte är en deg-ninja eller Harry Potter så kommer dessa munkar inte att få ett estetiskt tilltalande utseende. De kommer att se ut som oregelbundna klumpar med friterad deg, vilket är ganska exakt vad de är. Om du är beredd att leva med det så finns det inte så mycket att vänta på.

1. På med oljan på spisen. Gas eller induktionshäll är bäst. 180 grader ska oljan vara, om du inte har en termometer så kan du kasta i en bit formfranska. Den ska bli gyllenbrun på cirka en minut, då är du rätt ute.

Ett par saker du bör ha koll på är följande;

1; Se till att de som är i samma hus som du vet att du ska fritera. Även om doften av McDonald's kommer att väcka misstanke så vinner du på att vara tydlig med detta. När oljan är 180 grader så vill man inte ha olyckor.

2; När du friterar ska du fritera, inget annat. Saker som att lyssna på roliga podcasts, kolla fejjan eller passa barn är sjukt dåliga att multitaska med fritering.

3; Ha torra redskap av metall. Vatten och olja reagerar våldsamt med varandra. I bästa fall börjar oljan sprätta runt i köket och orsakar smärta och fläckar på dina (förmodligen) ljusa och fräscha väggar, i värsta fall får du hemmaversionen av mount Vesuvius (tänk eldpelare) inomhus. Gissa hur kul det är.

4; Om det tar hus i helvete och börjar brinna, tänk på punkt 3. Kväv elden, eller ha tillgång till en pulversläckare. Med dessa visdomsord tänker jag låta er köra vidare på egen hand.

2. När oljan är varm, så klicka i cirka en halv deciliter smet i oljan, kör max 2-3 munkar åt gången, annars kan oljan kallna och munkarna blir inte friterade som de ska. De ska bli gyllenbruna och det tar ungefär 2-3 minuter, vänd dem efter en minut och ös dem med olja tills de är klara.

3. När de är klara får de snabbt rinna av på hushållspapper och sedan kan din hjälpreda pudra dem med mycket florsocker innan de serveras omgående. Det finns inget sätt att beskriva hur man får dem perfekta. Det enklaste är att prova sig fram. Här finns alltså möjlighet att äta hur mycket munkar som helst, vilket såklart är positivt. Man kan försiktigt variera temperaturen, det gjorde vi. Vid varmare munkar blev de lite mörkare utanpå och lite krispiga när man biter i dem. Men det är upp till var och en att hitta hur man vill ha dem. En sak är dock klar. Vi tog de varma munkarna till bordet allt eftersom de blev färdiga.

Munkarna är otroligt goda de första tre minuterna, helt OK i ytterligare tre och förvandlas efter cirka tio till något som smakar sött och till texturen påminner om oljadränkt disktrasa. Så, ju förr desto bättre helt enkelt. Det kanske låter lite negativt, men håller man koll på säkerheten kring oljan så är detta en enkel efterrätt som smakar fantastiskt och som man nästa alltid har saker hemma för att bara "svänga ihop". Testa så fort ni kan.

 

 

 
 
Hanna

Hanna

24 januari 2014 07:51

Så sugen på att se hur ni har det! vi kanske tittar förbi en sväng i helgen eller så! ha det! Hälsningar Hanna

http://allstahojden.blogg.se

enkakaiugnen

24 januari 2014 20:14

Ja, kom gärna förbi! I helgen är vi här lite till och från, men det visar sig väl :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 09:31

     Namnet avslöjar den här kakan, den är precis som kärleksmums, men utan choklad och med blåbärsfyllning och blåbärstopping istället. Receptet kommer från "Nu bakar vi" men jag dubblerade mängden blåbär i glasyren för att få en lite syrligar...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18 19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2014 >>>
Matbloggstoppen

Skapa flashcards