Direktlänk till inlägg 18 mars 2014

Knäckiga tosabitar med choklad - och ett terapibak!

Av enkakaiugnen - 18 mars 2014 22:36

         

I måndags upptäckte jag några nya saker. Jag hade en ganska otäck morgon och for av vägen med bilen. Allt gick bra, men jag var lite skakig resten av dagen och från ingenstans kom det under eftermiddagen ett väldigt starkt sug efter socker och sötsaker. Bakinspirationen sköljde över mej och den kvävdes inte ens av brist på smör, citron, jäst och en hel del annat. Så vi for på affärn. Sambon körde. Han fick också för sig att delta i bakprojektet, vilket han verkade ångra en bit in i det. Jag bakade mer än nånsin faktiskt. 5 sorter blev det, och för en gångs skull så glömde jag ingenting på spisen, i ugnen eller någon annanstans. Jag höll koll på tider, hade i lagom mycket av allt och då blev jag ännu gladare. Så det är lärdom nummer ett, bakning är en grymt bra terapi! Jag är helt allvarlig, jag blev så mycket lugnare av de där timmarna med fullt fokus på sirap och bakplåtspapper.


Lärdom nummer två är att det verkligen finns folk som bryr sig om andra, på riktigt. Jag vet inte hur många som stannade, vände och kom tillbaka för att höra hur det gick för mig och erbjuda mig hjälp när jag stod där på sidan och väntade på hjälp. Under en lång stund så stod tjejen som körde bakom mig där och höll mig sällskap. Och sedan min kusin Sarah som kom dit och drog upp min bil. Och pappa och Björn som hejade på. Och jag blir så tacksam över all hjälp och över vad bra jag har det. Man ska tänka på sånt, och göra det mycket oftare.


Eftersom det var så många som hjälpte mig så fanns det ju många att baka till. Så därför bakade jag just sånt som jag trodde att dom ville ha. Mamma var först ut, hon fick de här knäckiga toscarutorna. Det är en ganska liten och lagom kaka, med tydliga kolasmak av toscan och lite choklad på det. Sött och gott. Här kommer då äntligen receptet.


Toscabitar med choklad ca. 30 st

Mördeg:

150 g rumsvarmt smör

3 ½ dl vetemjöl

¾ dl strösocker

1 krm salt

2 äggulor


Toscasmet:

100 g smör

1 ½ dl strösocker

2 msk vetemjöl

2 msk mjölk

2 msk ljus sirap

2 dl mandelflarn


100 g mörk choklad att ringla över


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Blanda mjöl, socker och salt i en skål. Tillsätt mjölet och äggulorna. Knåda ihop till en deg.

2. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca. 25 x 30 cm.

3. Grädda kakan längst ned i ugnen i 8-10 minuter. Låt den svalna.


Gör toscasmeten:

1. Lägg alla ingredienser i en kastrull och låt det koka ihop.

2. Bred ut toscan över den avsvalnade kakan och grädda igen i 10 – 12 minuter.

3. Skär kakan i rutor medan den är varm.

4. Dela chokladen i mindre bitar och smält den i mikron. Ringla över chokladen och låt kakorna stelna en stund.

Klart!


 
ANNONS
 
Ingen bild

Annelie

22 mars 2014 19:51

Toscakakorna är helt fantastiska.

enkakaiugnen

30 mars 2014 22:51

Men tack! :) Det är ju din typ av kaka när det är tosca med i bilden.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 5 jan 15:18

        I år firade vi in det nya året i Stöde. Det blev en riktigt bra nyårsafton med en massa god mat, trevligt folk och spel. Det är inte lika vildsint nu som förr och det är kanske lika bra. Vi gjorde efterättstårtan och jag testade ett helt n...

Av enkakaiugnen - Fredag 4 jan 15:45

  Om det är något jag längtar efter i början av julen och i adventstider så är det saffran. Saffran i lussebullar och småkakor, saffransglass med chokladsås och saffransbiscotti. I år bjöd mamma på saffranspannacotta i mellandagarna. Den var toppa...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 16:00

Underbara vinter! Ibland i alla fall. När det är sådär vitt och vackert och fem minusgrader. När man får sitta på en is i solen och dricka varm choklad med lite annat i och, om man har riktig tur, vara omgiven av sina vänner. Då är det fint. J...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 15:15

  Här är en av mina nya favoriter. Hittade detta recept i somras och har säkert bakat dem 15 gånger sedan dess. De blir riktigt goda och väldigt lika vanligt bröd med mjöl, det är därför jag gillar dem. De får också en hård skorpa och jag brukar k...

Av enkakaiugnen - 16 december 2018 14:57

        Det var en evighet sedan jag bloggade nu! Men nu är det ju jul och det bara älskar jag. Allt ifrån alla ljus i både levande och mindre levande form, till ljusslingor, pynt, granris och såklart, alla godsaker. Jag äter ganska sällan det jag...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ En kaka i ugnen med Blogkeen
Följ En kaka i ugnen med Bloglovin'

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>
Matbloggstoppen

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se