Alla inlägg under mars 2014

Av enkakaiugnen - 7 mars 2014 08:15

   

När jag tittar i de olika kategorierna som finns här på bloggen så blir favoritsmakerna ganska tydliga. En av dem är rabarber - mest för att det blir babar baklänges. Hmm. Det är i alla fall dags att göra av med lite rabarber nu och det här är en favorit från förr. Den är riktigt god, antagligen för att den innehåller philadelphiaost och det är jag ju väldigt svag för i de flesta sammanhang. Det blir liksom lite syrligare och inte lika sliskigt. Så här är ett till recept att roa sig med under sportlovet, om man nu råkar ha den stora turen att bo i Norrland där det är sportlov denna vecka. Annars kan man kosta på sig att baka den ändå, den är värd det. Själva namnet är ju lite misstänkt, men det är precis som en brownie, men med vit choklad istället. Så den är ganska kladdig och har ganska många smaker.  Här är receptet, från Leila.


Rabarberblondies Ca 16 st

Blondiesmet:

150 g margarin el. smör

2 ägg

2 dl strösocker

1 ½ dl vetemjöl

100 g vit choklad


Rabarberphiladelphiakräm

150 g rabarber

1 msk vatten

½ dl strösocker

200 g philadelphiaost

2 äggulor


Garnering:

100 g vit choklad


Gör så här:

Gör krämen först:

1. Skär rabarbern i tunna skivor och koka dem på svag värme med vatten och socker tills de är mjuka, i ca. 15 minuter. Om det är mycket vatten kvar, så låt det koka lite till.

2. Låt rabarbern svalna lite och rör ner philadelphiaosten och äggulorna. Vispa med elvisp om det är svårt att blanda. Lämna krämen en stund.


Gör kakan:

Sätt ugnen på 150 grader.

3. Smält smöret.

4. Vispa ägg och socker pösigt.

5. Rör ner mjöl och smör i äggvispet.

6. Hacka den vit chokladen grovt.

7. Bred ut hälften av smeten i en smord och bröad form (ca 15 X 25 cm) och bred sedan philadephilakrämen över smeten. Lägg resten av smeten över krämen så den täcker krämen.

8. Strö över den vit chokladen.

9. Grädda i 40 minuter, mitt i ugnen. Känn efter med en sticka att den är klar.

10. Låt den svalna och skär den sedan i bitar.

Klart!

Av enkakaiugnen - 5 mars 2014 15:15

 

Nu är det sportlov och då ska det ju sportas en väldans massa. Sådana gånger är det viktigt att man äter upp det man sportar bort och då kan ju bakning vara en väldigt bra sysselsättning. Kul och kreativt och dessutom väldigt gott och glatt. Därför tänkte jag tipsa om kategorin "Enkelt" här till vänster. Där samlar jag alla recept som jag tycker är enkla att lyckas med. Passar ju bra om man inte bakar så ofta, eller om man har turen att vara barn fortfarande. Här är några av mina chokladfavoriter ur den kategorin. Bake away!


 

Sarahs kladdkaka


 

Mjölkchokladcookies


 

Sockerfri banan- och chokladkaka. En ny och nyttig favorit.

Av enkakaiugnen - 3 mars 2014 19:30

   

Det är vår i luften! Vårkänsla och fredagskänsla på samma gång, det är inte dumt! Och på eftermiddan när jag var ner på stan en sväng, så var gatorna tomma från snö och även fast det blåste rejält så behövdes ingen mössa för det var varma vindar! Och våri butikerna var det. Små blommor, rosa och gröna tyger, bokrea och lågskor i tyg med fina snören och annat som gjorde mig på så väldigt gott humör. Vilket kanske är konstigt, eftersom sportlovet börjar idag och då ska man väl helst önska sig snö. Men jag tror inte vintern är slut än i och för sig, men det är så jäkla härligt att känna att våren är på intåg! Så därför kommer här ett vårigt recept från April förra året. Citronsmak är det också, och det enades jag ju om att det var bland det bästa som finns. Skönt att enas med sig själv, så lättsamt.


Citronmuffins med maräng och lemon curd! Ca. 16 st

100 gr smör

1 dl mjölk

3 ekologiska ägg

2 ½ dl socker  

1 tsk vaniljsocker

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

lite salt

2 dl lemon curd


Maräng

3 äggvitor

2 dl socker


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret.

2. Sikta samman mjöl, bakpulver och salt.

3. Vispa socker, ägg och vaniljsocker vitt och pösigt.

4. Häll mjölk och grädde i smöret och häll blandningen i äggsmeten. Rör ihop.

5. Rör försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten.

6. När smeten är någorlunda slät så häll den i en muffinsplåt klädd med formar.

7. Grädda i 12-15 minuter, vänta inte för länge med att ta ut dem!

8. Låt dom svalna lite och gröp sedan ur lite ur varje muffins, där ska det vara lemon curd sedan.

9. Lägg lite lemon curd i varje muffins och lägg tillbaka "locket" på dom.

Sätt ugnen på 250 grader.

 

Gör marängen:

Vispa äggvitorna i en väl rengjord bunke. Det får inte vara nån äggula med för då stelar det aldrig. Vispa tills det blir ett fast skum. Vispa därefter ner sockret, lite i taget.

10. Spritsa eller bred marängen över varje muffins.

11. Ställ in muffinsarna i ugnen igen i 1-2 minuter så marängen får lite färg. Titta ofta, det går jättefort!

Klart! Garnera med citronskal och citronmeliss.

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards