Direktlänk till inlägg 4 april 2014

Pappas grymt goda tekakor och hamburgerbröd!

Av enkakaiugnen - 4 april 2014 10:30

   

I söndags blev vi bjudna på 80-talsmiddag hemma hos pappa, alltid lika trevligt! Och gott! Jag blev helt till mig över förrätten, det var helt allvarligt det godaste jag ätit på länge. Vi fick minburgare med hemgjort bröd och hemgjorda lökringar. Dessutom var hamburgarna smaksatta med barbequesås. Det var så gott! Till saken hör att de här hamburgerbröden brukar användas som tekakor också, och vi hade dom som utflyktsmackor förra helgen och det var då jag fick upp ögonen för dom, godaste mackorna på länge. Han kan det där med mat och mackor, min pappa. Så är det bara. Så nu har jag krävt att få receptet och lyckats. Trodde visserligen att jag skulle misslyckats med själva baket eftersom jag ofta gör det när jag ska försöka få till det lite nyttigare. Men denna gång gick det riktigt bra, och jag har nyss tryckt i mig en nybakt grovt tekaka här. Också riktigt goda för att vara grova tekakor. Om man ska göra hamburgerbröd så tror jag däremot att det blir godare med bara vetemjöl i. Alltså det här med hembakat bröd, det ger någon slags sinnesfrid. Här är receptet.


Pappas tekakor/hamburgerbröd ca. 25 st

5 dl mjölk

3 dl fiberhavregryn

0,5 dl rapsolja eller matolja

50 g jäst

2 tsk salt

2 msk socker

6-8 dl vetemjöl (eller hälften grovt rågmjöl, hälften vetemjöl)


Gör så här:

1. Blanda mjölk och fiberhavregryn i en kastrull och koka ihop till en gröt. Häll gröten i en bunke och låt svalna till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i gröten och rör ner den noggrant.

3. Rör ner olja, salt och socker.

4. Rör ner mjölet, lite i taget och arbeta degen en stund (gärna i maskin).

5. Låt jäsa i ca. 40 minuter under bakduk.

6. Baka ut till runda bollar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Platta ut bollarna till kakor och nagga med en gaffel.

7. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda i 8-10 minuter tills tekakorna fått lite färg.

Klart! Ät med smör, ost och marmelad. Eller på en hemgjord hamburgare.

 

Mer sånt här!

 
 
Ingen bild

uffe

4 april 2014 12:23

Hej bloggen, jag tror jag känner killen som gjort miniburgarn. Lite, åtminstone. Om jag inte missminner mig har han praktiserat på kedjan "Five Guys" i Washington DC och dom kan burgare. Uohe är för tillfället lite håglösa i brist på inspiration. Dessa tekakor kan dock kicka igång det hela igen. Trevlig helg!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24 25 26 27
28
29
30
<<< April 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards