Direktlänk till inlägg 1 maj 2014

Chokladbullar!

Av enkakaiugnen - 1 maj 2014 18:17

   

Eftersom jag är så extremt förtjust i bullar så blir jag också extremt besviken när de tar slut. Förra gången jag bakade bullar blev jag inte så nöjd heller, dom blev för små och för rullade. Jag ville ha dom större och mer i knutform. Så därför fick de här chokladbullarna bli precis så. För det mesta när jag bakar bullar så delar jag degen i två bitar och fyller dom på två olika sätt, mest för att jag inte kan bestämma mig för vilken sort jag ska göra. Den här gången blev det en vaniljomgång och så dessa godingar med choklad. Jag hade i farinsocker i fyllningen vilket gav det hela lite kolasmak också. Ett bra baktips om man både gillar bullar och choklad men har svårt att välja. Jo, och ett till tips. På första plåten bullar jag gjorde så flöt fyllningen ut på plåten och det var choklad all over the place så att säga.  

Så sen la jag dom i formar istället och sen på plåten, funkade mycket bättre.


Chokladbullar Ca. 30 st normalstora

50 g jäst för söta degar

3 dl mjölk

150 g mjukt smör

1 ägg

1 ½ dl strösocker

1 tsk salt

10-11 dl vetemjöl


Chokladfyllning:

Blanda ihop:

200g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

3 msk kakao

1 msk vanlijsocker.


Pärlsocker

Uppvispat ägg


Gör så här:

1. Värm mjölken till fingervarm (37 grader).

2. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av mjölken så jästen löses upp. Häll i resten av mjölken.

3. Rör ner socker, salt, smör och ägg och därefter vetemjölet lite i taget.

4. Arbeta i ca. 5 minuter i en bakassistent (eller lite längre för hand).

5. Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter.

 

Gör fyllningen under tiden:

Mosa eller vispa ihop alla ingredienser till en slät kräm.


6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut till en rektangel (inte för tunn, den ska gå lätt att få upp från bordet) och bred ut hälften av fyllningen över rektangeln.

7. Vik över den ena långsidan till den andra långsidan och skär ca 1-2 cm breda remsor av degen. Snurra/tvinna varje remsa till en rulle och knyt ihop till en knut.

8. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper, ca. 12 knutar / plåt.

9. Låt jäsa i 45 minuter till under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller farinsocker.

11. Grädda i 8-10 minuter (håll koll så de inte blir brända, det är olika i olika ugnar hur fort det går).

Klart!

   

Fick för övrigt smaka en sjukt god tiramisu igår! Måste prova att göra det själv, även om jag tvivlar starkt på att jag får till den likadan som den jag åt igår. Men det ska provas!

 
 
C

C

4 maj 2014 01:04

Jag älskar både choklad och bullar. Detta recept blir det att prova i veckan. Tack!

http://www.e-mathandel.se

enkakaiugnen

4 maj 2014 18:23

Då borde dom passa dig! :) Hoppas du gillar dom!

 
Maulinee

Maulinee

29 maj 2014 21:06

Man blir ju inte alls sugen.. :) Jättefina bilder också!

http://maulinee.bloggplatsen.se

enkakaiugnen

29 maj 2014 23:48

Tack, kul att höra! :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards