Direktlänk till inlägg 6 maj 2014

Havrerutor!

Av enkakaiugnen - 6 maj 2014 09:00

     

I min bakprojektshets häromkvällen gjorde jag även havrerutor. Har bara gjort det en gång tidigare och då misslyckades jag totalt. Så totalt att jag inte ens gjorde ett misslyckat inlägg om det, då är det illa. men den här gången gick det bättre. Det här är också ett ganska grovt och nyttigt bröd, med en bas på fiberhavregryn och en rågmjöl. Man bakar det i långpanna, ganska smidigt. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.


Havrerutor i långpanna Ca 25-30 bitar.

4 dl fiberhavregryn

5 dl vatten

50 g jäst

25 g smör

2 dl vatten

3 msk sirap

2 dl filmjölk

1 msk salt

1 msk brödkrydda

4 dl vetemjöl

7 dl fint rågmjöl

4 dl grovt rågmjöl


Gör så här:

1. Häll fiberhavregrynen i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll det över havregrynen. Rör om och låt det svalna till fingervarmt (37 grader). Det tar runt 45 minuter.

2. Smula jästen i en bunke.

3. Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader fortfarande) och rör ut jästen i lite det.

4. Tillsätt grynblandningen och resten av ingredienserna (mjölet sist).

5. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och lägg den i/på en långpanna/plåt med bakplåtspapper. Forma degen till en rektangel som är ca. 30 x 40 cm. Platta ut degen lite.

7. Pensla olja på en kniv och skär degen i ca. 25 rutor. Låt den jäsa igen under bakduk i ca. 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Låt det kallna på galler.

Klart!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av enkakaiugnen - Lördag 13 april 08:39

  Sällan har våren varit så efterlängtad. Vi har haft snö i ett halvår nu, sedan 20 oktober. Efter en evighetsvinter tar vi nu alla chanser att skotta gångar i den 1 meter djupa snön som fortfarande brer ut sig på gräsmattan. Så nu kan vi röra oss ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:46

    Ville testa en ny julkaka i år och det blev denna, en klassiker. Den är riktigt god, nästan lite som smågodis som man går och nallar av. Ganska tydlig ingefärssmak och de är väldigt lika cederpepparkakor som vi åt ofta när jag var liten ...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:40

  Det här är ett eget recept, kombinerat efter tre olika recept och det jag hade hemma. Vill helst inte använda glutenfri mjölmix när jag bakar, gillar hellre att använda bovetemjöl och havremjöl. Den är snabbakad eftersom den inte jäser, så väldi...

Av enkakaiugnen - 5 december 2021 08:21

  Ett tjockt täcke av snö som bäddar in träden och skogen runt knuten, ganska underbart faktiskt. Finns ju få saker som ger sån julkänsla som just snön och allt den för med sig. Doften av glögg är inte så tokig den heller, för julkänslans skull. ...

Av enkakaiugnen - 1 augusti 2021 10:03

  Vaniljbullar ca 30 st150 g smör1 dl strösocker1/2 tsk salt1 ägg50 g jäst   5 dl mjölk2 tsk kardemumma13-15 dl vetemjöl   Fyllning: 1-2 dl vaniljkräm, hemgjord eller marsankräm  Ca 50 g mjukt smör   Gör så här: 1. Smält smöret och ...

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards