Alla inlägg under maj 2014

Av enkakaiugnen - 18 maj 2014 22:36

     

Man längtar och längtar. Man längtar nästan ihjäl sig vissa gånger, särskilt vissa gånger i januari när det är sådär svart ute och smällkallt och tiden står stilla. Men så blir det ljusare och lite gladare och det blir grönt och till slut luktar det fuktig asfalt. Nu är det till slut, nu är det sommar! "Ja, idag ja" sa pappan. Nej, det är faktiskt dags nu. Det är inte april och jag är inte våridioten som söker mig till solen exakt hela tiden. Värmen och solen ska stanna nu, för nu är det faktiskt sommar. För att fira detta, eller egentligen inte därför utan helt av sig självt, så blev det en helg på altan med sol, sol och en och annan kaka. Det är nåt med sol och altan som gör att man måste fika en hel del. Sommar är fikatid. Sommarfika innebär oftast bär i olika former och kombinationer. Dagens recept är just en sån klassiker, hallongrottor. Inte vilka som helst, utan Roy Fares variant. Lättbakat och riktigt gott, med mycket smör och vanilj i degen. Vill man hellre ha en sockerfri variant av hallongrotta så hittar man det här. Bake away!

 

Hallongrottor Ca. 20 st. små

100 g rumsvarmt smör

0,75 dl strösocker

½ msk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

(1 ägg) - jag hade slut på ägg så jag tog 1 msk vatten istället som nödlösning.


Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.

1. Blanda alla ingredienser i en bunke och arbeta ihop till en jämn deg.

2. Dela degen i ca. 15-20 bitar och rullar bitar till små kulor/bollar.

3. Lägg bollarna i småkakeformar och tryck ner tummen i varje. Fyll hålen med hallonsylt, eller annan sylt.

4. Grädda i 12-15 minuter, tills kakorna fått lite färg.

Klart!

   

Måste nog ändå säga att mammas recept är lite bättre, det var min absoluta favoritkaka när jag var liten.

Av enkakaiugnen - 16 maj 2014 08:00

     

Fredag är ju sconesdag, men det var slut på scones upptäckte jag, så jag gjorde ett gäng. Den här gången testade jag ett nytt recept med turkisk yoghurt istället för smör. De blev goda men hade inga större överraskningar att bjuda på. Lite saltare än vanliga scones och sambon gillade dem vilket är ett väldans bra betyg eftersom han är ganska sconesskeptisk. Här är receptet.


Kardemummascones Ca. 16 bitar

6-7 dl vetemjöl (alt. hälften grahamsmjöl, vilket jag hade)

2 tsk bakpulver

½ tsk salt

½ tsk malen kardemumma

2 dl turkisk yoghurt

1 dl vatten


Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader.

1. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt.

2. Rör ner yoghurt och vatten och knåda ihop till en deg.

3. Dela degen i 4 bitar och forma till runda kakor. Skär ett kors rakt över kakorna.

4. Grädda i ca. 12 minuter.

Klart! Ät upp eller frys in direkt. Se till att piffa till dem med lite smör, ost och marmelad också. Lemon curd är ju också en höjdare till. Och te!

   

Av enkakaiugnen - 13 maj 2014 22:25

   

Om man nu tar sig tiden att baka en mjuk kaka av sockerkakstyp så är det något man inte får missa. Man ska låta den svalna bara lite och sen skära upp en bit när den fortfarande är jättevarm och äta upp den. Sen ta en till bit och göra likadant. Det är så sanslöst gott, som att äta bomull. Jag hade inte gjort det förrän med den här kakan och hur är det möjligt? Hur kan jag ha missat det absolut bästa? Men men, once you found it...

Den här kakan är lite av en hybrid. Jag har alltid haft intrycket att apelsin och citron inte alls funkar ihop, men det var helt fel. Jag fick idéen tack vare brist på citron till en citronkaka. Apelsiner hade jag däremot massor av så då fick det bli en sån. Det är inget bakpulver i den här kakan, utan fler ägg istället. Det funkade finfint, kakan blev både saftig och smakade massor. Ett hett baktips, godaste mjuka kakan på länge (om jag får säga det själv, och det brukar jag ju ta mig friheten att göra här). Här är receptet.


Apelsin- och citronkaka

2, 75 dl socker

3 ägg

100 g smör

skal av 1 apelsin

skal av 1 citron

3 msk pressad citron

2 msk pressad apelsin

4 dl vetemjöl


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret och låt det svalna lite.

2. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt.

3. Rör ner citrusskalen och saften och häll ner smöret.

4. Rör sist ner vetemjölet och blanda till en jämn smet.

5. Häll smeten i en smord och bröad form, t.ex en sockerkaksform eller en form med löstagbar kant.

6. Grädda i ca. 40 minuter.

Glöm inte att äta den efter en kort stund bara, i alla fall en liten bit!

     

En kaka i ugnen...

Av enkakaiugnen - 10 maj 2014 19:11

 

Nu har jag bakat den ena sockerfria och mjölfria muffinsen efter den andra här och jag har väl inte riktigt hoppat högt av smaksensation än, men jag kommer allt närmare. Det här är det bästa recept jag provat hittills när det gäller sockerfria muffins. De blev riktigt söta och saftiga med en god chokladsmak. Både smeten och den färdiga muffinsen smakade nästan precis som vanliga chokladmuffins. Jag hade dadlar i och dessutom lite vetemjöl (mest eftersom jag vill och kan - det ingick inte i receptet) och det blev sötare än att bara baka med banan. Nästa gång ska jag prova att ha i lite bakpulver också så att de blir lite luftigare, får se hur det funkar. Men här är alltså gårdagens recept, de bästa sockerfria muffinsarna jag gjort hittills. Receptet kommer från Ulrika Hoffer.

 

Sockerfria och glutenfria chokladmuffins 10 st

3 dl mandel (alt. byt ut ½ dl mandel mot vetemjöl, men då blir det ju inte glutenfritt)

3 ägg

1 ½ dl dadlar

1 mogen banan

1 dl vatten

½ dl kakao


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Mixa mandeln till ett mjöl i en matberedare.

2. Tillsätt äggen och mixa en stund till.

3. Tillsätt överiga ingredienser och mixa till en slät smet.

4. Rör om och fördela i 10 normalstora muffinsformar.

5. Grädda i 15-20 min (kolla att de är klara med en provsticka, de ska inte vara kladdiga)

Servera som de är eller med bär och grädde!

 

Av enkakaiugnen - 10 maj 2014 18:19

 

Jag älskar verkligen sura godisar, det är det absolut godaste i karamellväg. Så när jag såg det här receptet av Ulrika Hoffer var jag tvungen att prova det. Det blev riktigt gott, syrligt men ändå sött tack vare aprikoserna. Det var dessutom superenkelt att göra. Man bara mixar ihop allt, rullar till kulor, kyler en stund och sen är det klart! Här är receptet, so jag ändrat lite som jag själv tyckte.


Citrongodis (ca. 20 st små)

2 dl gula torkade aprikoser

skal av 1-2 citron (beroende på smak, jag använde 1, 5)

2 msk citronsaft

½ dl rapsolja


Gör så här:

Lägg alla ingredienser i en mixer. Kör en stund tills det blir en massa.

Rulla till bollar och lägg på en tallrik. Låt stå i kylen en stund.

Klart!

Det blir nog inte enklare än så att stilla sötsuget...

 

Av enkakaiugnen - 7 maj 2014 08:15


Nu blev ju inte den här bilden särskilt vacker men jag var tvungen att lägga upp den ändå för kakan var sjukt god! Det är mammas chokladkaka med lite smak av apelsin och med kokostosca på toppen. Saftig och väldigt god chokladsmak. Inte så svårbakad heller och fin eftersom den blev så hög, enligt uppgift på grund av en för liten form. Så vill man ha den lite högre så tar man bara en mindre kakform. Bake away!

 

Mammas chokladkaka med kokostoscaglasyr

150 g mörk choklad

200 g smör

2 ½ dl strösocker

4 ägg

saft och skal av 1 apelsin

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver


Kokosglasyr:

150 g kokosflingor

1 ½ dl strösocker

3/4 dl sirap

1 dl vispgrädde

50 g smör


Gör så här:


Sätt ugnen på 200 grader.

1. Smält chokladen i ett vattenbad.

2. Rör smör och socker poröst och tillsätt sen äggen, ett i taget.

3. Blanda ner den smälta chokladen, apelsinskal och saft i den första blandningen.

4. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ner det med.

5. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant ca. 26 cm i diameter.

6. Grädda kakan långt ner i ugnen i ca 30 minuter.


Glasyr:

Blanda alla ingredienserna till glasyren i en kastrull. Sjud på svag värme i ca. 5 minuter, under omrörning.


7. Ta ut kakan ur ugnen och bred på glasyren.

8. Grädda 10 minuter tills kokosglasyren får en fin ljusbrun yta.
   

Av enkakaiugnen - 6 maj 2014 09:00

     

I min bakprojektshets häromkvällen gjorde jag även havrerutor. Har bara gjort det en gång tidigare och då misslyckades jag totalt. Så totalt att jag inte ens gjorde ett misslyckat inlägg om det, då är det illa. men den här gången gick det bättre. Det här är också ett ganska grovt och nyttigt bröd, med en bas på fiberhavregryn och en rågmjöl. Man bakar det i långpanna, ganska smidigt. Här är receptet, ur tidningen Hembakat.


Havrerutor i långpanna Ca 25-30 bitar.

4 dl fiberhavregryn

5 dl vatten

50 g jäst

25 g smör

2 dl vatten

3 msk sirap

2 dl filmjölk

1 msk salt

1 msk brödkrydda

4 dl vetemjöl

7 dl fint rågmjöl

4 dl grovt rågmjöl


Gör så här:

1. Häll fiberhavregrynen i en bunke. Koka upp 5 dl vatten och häll det över havregrynen. Rör om och låt det svalna till fingervarmt (37 grader). Det tar runt 45 minuter.

2. Smula jästen i en bunke.

3. Smält smöret och tillsätt vattnet. Värm vätskan till fingervarmt (37 grader fortfarande) och rör ut jästen i lite det.

4. Tillsätt grynblandningen och resten av ingredienserna (mjölet sist).

5. Arbeta till en smidig deg och låt den jäsa under bakduk i 45 minuter.

6. Ta upp degen på mjölat bakbord och lägg den i/på en långpanna/plåt med bakplåtspapper. Forma degen till en rektangel som är ca. 30 x 40 cm. Platta ut degen lite.

7. Pensla olja på en kniv och skär degen i ca. 25 rutor. Låt den jäsa igen under bakduk i ca. 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader.

8. Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 25 minuter. Låt det kallna på galler.

Klart!

 

Av enkakaiugnen - 4 maj 2014 18:00

   

Har spenderat dagen här: i skogen på ett berg i solen med en muffins i ena handen och kaffe i den andra. Det kan inte bli mycket bättre på en söndag. En ledig vårdag, sol, skog och fika, det är allt jag behöver.


Muffinsarna bidrog till friden, trots att de var sockerfria. Jag hoppar ju lite fram och tillbaka mellan att baka med socker och att baka utan. Det är ju roligare att få använda allt man vill, men en utmaning också när man inte gör det. Och varför ska man tänka allt eller inget? Kom på att jag kan ju lika gärna ta bort sockret ibland, men ändå behålla vetemjölet. Då blir konsistensen bättre och det hela blir förhoppningsvis godare men inte fullt så sockerfyllt. Det här bakverket är ett sådant. Det som sötar är banan, men även kokos och vaniljpulver bidrar. Receptet kommer från en kostrådgivare och jag hittade det i en baktidning. Tur det, för de blev faktiskt riktigt goda, för att vara sockerfria i alla fall. Vill man hitta mer nyttiga och sockerfria bakverk kan man titta i kategorin sockerfritt. Här är receptet.

 

Sockerfria hallon- och kokosmuffins Ca. 10 st medelstora

1 ½ dl riven kokos

1 dl sötmandel

1 dl vetemjöl (eller bovetemjöl)

1 tsk bakpulver

2 stora mogna bananer, mosade

2 ägg

2 dl hallon

½ tsk vaniljpulver


Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader.

1. Mal mandeln till ett mjöl. Mixa ihop den malda mandeln med kokosen.

2. Rör ner övriga torra ingredienser.

3. Rör sist ner de mosade bananerna och äggen.

4. Mixa ihop allt till en slät smet och rör därefter ner hallonen.

5. Fyll muffinsformar (helst i en muffinsplåt) till 2/3 med smet. Ta dubbla formar om du inte har en muffinsplåt.

6. Strö mandelspån över och grädda sedan i 15-17 minuter så muffinsarna får lite färg.

Klart!

   

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards