Alla inlägg under maj 2014

Av enkakaiugnen - 3 maj 2014 12:00

   

Fick total baklust häromkvällen och bakade matbröd på tvären och längden. Jag testade lite nya sorter, här är en av dem. Det är en så kallad hälsolimpa, med linfrön och solrosfrön och lite grövre mjöl. Den blev jättegod, gillar när det är lite grövre bröd för det smakar liksom mer då.Jag hade inte allt hemma som behövdes, så jag fick byta ut kesellan mot smör och lätt crème fraiche. Jag tyckte det funkade riktigt bra, det blev saftigt ändå.


Hälsolimpa 2 st

50 g jäst

5 dl ljummet vatten (37 grader)

2 msk honung

2 tsk salt

75 g smör

1 dl lätt crème fraiche

1 dl solroskärnor

1 dl linfrön

2 dl grovt rågmjöl

4 dl fint rågmjöl

7 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke oh rör ut den med lite av vattnet.

2. Tillsätt resten av vattnet och alla andra ingredienser (mjölet sist och lite i taget).

3. Arbeta ihop en stund till en smidig deg och låt jäsa under bakduk i ca. 40 minuter.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den en stund. Forma till två limpor och lägg på en plåt med bakplåtspapper eller i brödformar. Låt limporna jäsa igen i ca. 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader.

5. Pensla bröden med vatten och strö över solrosfrön.

6. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 min.

Klart! Godast nybakt, som alltid...

   

Av enkakaiugnen - 1 maj 2014 18:17

   

Eftersom jag är så extremt förtjust i bullar så blir jag också extremt besviken när de tar slut. Förra gången jag bakade bullar blev jag inte så nöjd heller, dom blev för små och för rullade. Jag ville ha dom större och mer i knutform. Så därför fick de här chokladbullarna bli precis så. För det mesta när jag bakar bullar så delar jag degen i två bitar och fyller dom på två olika sätt, mest för att jag inte kan bestämma mig för vilken sort jag ska göra. Den här gången blev det en vaniljomgång och så dessa godingar med choklad. Jag hade i farinsocker i fyllningen vilket gav det hela lite kolasmak också. Ett bra baktips om man både gillar bullar och choklad men har svårt att välja. Jo, och ett till tips. På första plåten bullar jag gjorde så flöt fyllningen ut på plåten och det var choklad all over the place så att säga.  

Så sen la jag dom i formar istället och sen på plåten, funkade mycket bättre.


Chokladbullar Ca. 30 st normalstora

50 g jäst för söta degar

3 dl mjölk

150 g mjukt smör

1 ägg

1 ½ dl strösocker

1 tsk salt

10-11 dl vetemjöl


Chokladfyllning:

Blanda ihop:

200g smör, rumsvarmt

1 dl strösocker

1 dl farinsocker

3 msk kakao

1 msk vanlijsocker.


Pärlsocker

Uppvispat ägg


Gör så här:

1. Värm mjölken till fingervarm (37 grader).

2. Smula jästen i en degbunke. Rör ut den med lite av mjölken så jästen löses upp. Häll i resten av mjölken.

3. Rör ner socker, salt, smör och ägg och därefter vetemjölet lite i taget.

4. Arbeta i ca. 5 minuter i en bakassistent (eller lite längre för hand).

5. Låt jäsa under bakduk i 45-60 minuter.

 

Gör fyllningen under tiden:

Mosa eller vispa ihop alla ingredienser till en slät kräm.


6. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Kavla ut till en rektangel (inte för tunn, den ska gå lätt att få upp från bordet) och bred ut hälften av fyllningen över rektangeln.

7. Vik över den ena långsidan till den andra långsidan och skär ca 1-2 cm breda remsor av degen. Snurra/tvinna varje remsa till en rulle och knyt ihop till en knut.

8. Lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper, ca. 12 knutar / plåt.

9. Låt jäsa i 45 minuter till under bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader.

10. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller farinsocker.

11. Grädda i 8-10 minuter (håll koll så de inte blir brända, det är olika i olika ugnar hur fort det går).

Klart!

   

Fick för övrigt smaka en sjukt god tiramisu igår! Måste prova att göra det själv, även om jag tvivlar starkt på att jag får till den likadan som den jag åt igår. Men det ska provas!

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19 20
21
22
23
24
25
26
27
28
29 30 31
<<< Maj 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards