Alla inlägg under juni 2014

Av enkakaiugnen - 18 juni 2014 16:00

 

Här kommer ett mitt i natten-bak. Hittade ett roligt och lättbakat recept på Söta saker som jag gjorde om lite efter eget huvud. Använde ett chai-kryddsocker som jag fick i födelsedagspresent. Det luktar riktigt juligt av alla kryddor och passade bra i de här snittarna, många smaker blev det. Här är receptet.


Jordnötssnittar ca. 20 st

1 dl rapsolja

½ dl socker -  hälften chaisocker och hälften strösocker
1 msk sirap
1 dl hackade salta jordnötter
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat

Ca. 25 g mörk choklad i små bitar


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Blanda olja, socker och sirap till en jämn smet.

2. Blanda mjöl och bikarbonat och häll det i smeten.

3. Rör till en kladdig deg och rulla degen till en rulle (använd mer mjöl om det behövs) som du plattar ut på en plåt med bakplåtspapper. Den kan vara ca. 5 mm tjock.

4. Grädda i cirka 15 minuter. Skär dem snett i lagom stora bitar medan de fortfarande är varma och låt svalna på plåten.

Klart!

    

Av enkakaiugnen - 17 juni 2014 07:30

   
En väldigt bra sida om man vill baka sockerfritt är just Baka Sockerfritt. Där finns bland annat det här jordnötssmöret. Enkelt att mixa ihop och riktigt gott, särskilt i kakor. Jag valde att söta min med lika mycket vanligt socker men vill man inte det så kan man ju använda sötströ. "Vad ska man ha det på då?" undrade Björn och jag hade inget riktigt bra svar. Någon som har tips? Vad har ni jordnötssmör till? Rostmackor med sylt och jordnötssmör kom jag på, men om man inte vill vara Elvis, är det någon som har ett annat tips då?
 
Jordnötssmör ca. 2 dl
250 gram salta jordnötter
30 gram rumsvarmt smör
1/4 dl rapsolja (el. kokosolja)
½ tsk vaniljpulver
2 -3 msk socker (eller sötströ)
 
Gör så här:
1. Mixa jordnötterna i en mixer till en kladdig smet.
2. Rör ner vaniljpulver och socker och mixa igen.
3. Tillsätt smör och kokosolja (ju mer smör eller olja desto lösare jordnötssmör) och mixa allt tills smöret har den konsistens du vill.
4. Förvara smöret i kylen.
   

Av enkakaiugnen - 16 juni 2014 20:18

      

Nu är bloggen på väg mot lite nya mål, ska bli kul att se vad det blir av det hela! Har flyttankar och andra tankar också, men framför allt baktankar. Har sånt extremt baksug att jag är inne på min 10:e kaka på 4 dagar. Den står just nu i ugnen. Misstänker att den blir ganska dålig tyvärr, fick en dålig vibb av smeten även om jag är extremt nyfiken på hur den blir.

I alla fall, det jag är mest nyfiken på är vilka ni är som tittar in här? Jag kan ju inte se vilka ni är, så kan ni inte avslöja er lite? Dela med er av recept, av era egna bloggar eller av någon baktanke ni har.

Jag söker nya recept både här och där och även nya bloggar att lägga till, så tipsa gärna!

Vad ska ni baka till midsommar? Vad bakar ni som snabbfika mitt i sommarn? Jag börjar bli trött på mina egna ord, det är så många av dom jämt.

Av enkakaiugnen - 16 juni 2014 08:00

   

Jag är så baksugen, det kliar i fingrarna...Men jag har så fullt upp med annat nu. Hus ska målas, blommor ska planteras enligt konstens alla regler, folk ska firas, det ska jobbas, åkas till stugan och en hel massa annat skojigt. Men jag lyckades ändå klämma in ett långbak häromdan mellan jobb, examensfirande och träning. Men sen stod jag till kvart i 12 på natten också och gräddade de sista kakorna. Det är kul nästan jämt. Jag hann baka två matbröd, bland annat de här grova små frukostbröden. De blev riktigt goda och saftiga också med tanke på att det är ett ganska mörkt bröd ändå. Här är receptet, från tidningen Hembakat men lite omgjort.


Grova frukostfrallor Ca. 20 frallor

25 g jäst

5 dl fingervarmt vatten (37 c)

2 msk rapsolja

2 tsk salt

1 msk honung

1 dl grahamsmjöl

3 dl grovt rågmjöl

4 dl rågsikt

ca. 3 dl vetemjöl


Gör så här:

1. Smula jästen i en bunke och slå på lite av vattnet. Rör ut jästen i vattnet.

2. Häll i resten av vattnet och övriga ingredienser utom mjölet.

3. Rör ner mjölet lite i taget och arbeta ihop till en smidig deg.

4. Låt jäsa under bakduk i ca. 1 timme.

5. Dela degen i 20 bitar och knåda och forma varje bit till en avlång bulle. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ytterligare 30 minuter under bakduk.

Sätt ugnen på 250 grader.

6. Pensla varje bulle med vatten och lägg ev. på sesamfrön på bullarna.

7. Grädda i ca. 10 minuter och låt sedan svalna på galler.

Klart!

   


Av enkakaiugnen - 14 juni 2014 20:45

      

Nu är det alldeles för tomt i frysen, på alla sätt. Har varken mjukt bröd, bullar eller småkakor men desto större anledning att baka! Trots att jag bakat ganska länge nu så har jag inte riktigt kommit vidare i just brödbakandet. Jag älskar verkligen nybakat bröd! Smör, ost och kaffe på det så är man ju lycklig för resten av dagen sedan. Lukten, smaken och konsistensen brukar göra det svårt att sluta äta. Så jag bakar gärna matbröd, men har faktiskt aldrig provat att baka surdeg men nu när det blir sommar och allt så tänker jag att det ska få bli nästa projekt! Jag kollade runt lite efter hur man ska sätta igång, det ska ju liksom bli rätt från början. Hittade en sida som heter surdeg.com och där fanns både olika recept med surdeg och lite tips om hur man börjar. Jag gillar när man får lite information om brödet/bakverket innan man testar så man vet ungefär vad det blir av det hela och så var det på denna sida. Ett litet omdöme om varje bröd, det gillas. Vågade till och med sätta en deg ikväll, så jag får baka ut den imorn. Utmaningen blir att försöka få den att leva vidare med tanke på hur jag dödar mina växter. Är lite tveksam till min egen förmåga att hantera levande degar. Men kul ska det bli!

Hann också med lite annat matbrödsbak, bland annat de här små godingarna. Recept kommer inom kort...

Av enkakaiugnen - 14 juni 2014 12:30

En av de absoluta bästa högtiderna stundar och den kräver sin tårta. Helst en somrig sådan med massor av jordgubbar! Här är mina favoriter till midsommar.

En somrig jordgubbstårta som blir syrlig av kiwifyllningen.

 


En mindre gräddig och lite "lättare" tårta är det här. Somrig och god med fläder.

 


Rulltårta är perfekt om man är många, fyll den med det du vill ha. Vill man festa till det så gör man små bakelser av skivorna med grädde och färsk frukt eller strössel. Man kan också göra en tårta i pyramidform och varva rulltårtaskivor med grädde, frukt och chokladsås.

 


Här är en till sommarfavorit, fastän det inte är någon tårta. Snabbgjord cheesecake i glas. Kan göras färdig eller så kan alla bygga ihop sin egen med de olika delarna (kex, kräm och jordgubbar).

 


Sist men inte minst, en jordgubbspaj! Supergod med egen råkräm till.

 

Sommar sommar sommar!

Av enkakaiugnen - 11 juni 2014 20:30

   

Här står det en syltbukr mitt i jordgubbslandet, det var väl naturligt? Nja... Men vad gör man inte för fotandet?

Nu är ju jordgubbarna i högform, svenska och färska. Så jag gjorde tvärtom, köpte frysta jordgubbar från Polen och kokade sylt på dem. De färska är ju så goda som de är, och sylten smakar ju väldans bra även på frysta jordgubbar. Superenkel att göra också, bara socker och bär. Så här gjorde jag.


Jordgubbssylt ca. 5 dl

1 kg jordgubbar

3 ½ dl socker (jag tar alltid lite socker i början och smakar av tills jag tycker det är lagom sött).


Gör så här:

Dela jordgubbarna i mindre bitar och lägg i en kastrull. Låt jordgubbarna koka upp, rör ibland och tillsätt eventuellt någon matsked vatten om bitarna vill bränna fast.

Häll på sockret och låt det koka upp. Koka lugnt i några minuter och ta sedan sylten åt sidan.

Häll upp sylten på torra och väldigt rena burkar, så är risken mindre att sylten blir dålig. Sätt på locket och vänd burkarna upp och ner.

Förvara i kylten när de svalnat.

 

Av enkakaiugnen - 11 juni 2014 07:30

   

Här är en klassiker. En räddare i nöden, som går fort och är busenkel att göra. En sockerkaka som man kan slänga ner valfria bär i. Denna gång blev det blåbär. Receptet är Leilas, förutom blåbären då.


Sockerkaka 1 st

3 ekologiska ägg

2 ½ dl strösocker

1 tsk vaniljsocker

50 g smör

1 dl mjölk (jag tog hälften mjölk, hälften grädde)

3 ½ dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

lite salt

1 näve blåbär


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

1. Smält smöret.

2. Blanda mjöl, bakpulver och salt noggrannt.

3. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och pösigt.

4. Blanda ner mjölken i smöret och häll blandningen i äggsockret.

5. Vänd försiktigt ner mjölet i äggsmeten (vispa inte!!)

6. Blanda ner blåbären.

6. Häll smeten i en smörad och bröad form. Häll pärlsocker på kakan.

7. Grädda i ca. 25-30 minuter, känn med en sticka så den inte är kladdig.

Klart!

 

Presentation


Hej! Kul att du tittade in! Jag som bakar och skriver heter Lotta och älskar kakor. Både att baka och att äta! Mest av allt gillar jag kakor som går fort att göra men ändå är tokgoda! Hör gärna av dig om du undrar något, till enkakaiugnen@gmail.com.

Kategorier

Sök i bloggen

Bloggbanner afrikas horn 230 170

Länkar

Månadens sötsak

Söta saker

Senaste inläggen

Fråga mig

32 besvarade frågor

Arkiv

Besöksstatistik

Tidigare år

RSS

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2 3 4
5
6
7 8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< Juni 2014 >>>
Matbloggstoppen

Ovido - Quiz & Flashcards